Açıkcası free band o kadar da serbest değil maalesef. Yani tabii ki guard band lar var, olması da lazım çünkü pratikte hiçbir zaman dijital bir sinyali teorikteki gibi kare dalga olarak alamıyorsunuz. Sistemler baz olarak 377 Ohm hava direnci üzerine kuruluyor ama havadaki partiküller bile direnç gösterdiği için sinyaller bozuluyor. Bu yüzden de guard band +-0,5 GHz olarak alınıyor yanlış hatırlamıyorsam.
Şunu demeye çalışıyorum: Var olan sistemler bu free band a göre yapılmasına rağmen ve bu standart haline gelmesine rağmen sıkıntı yaşanılabiliyorsa, sağlam test cihazları (Spectrum analyzer gibi) olmadan bu işlemleri yapmaya kalkmak bir nevi kör dövüşü gibi olur. Var olan sistemlerin de modifikasyonları bana göre pek mümkün olmayabilir. Çünkü çok ince hesaplamalar var. Eğer yukarıdaki mesajda verdiğim linkteki bilgileri okumuşsanız dediğimi daha iyi anlayabilirsiniz. GHz mertebesinde ondalık frekans farkında bile devre elemanlarının davranışları değişebiliyor, tecrübe ile sabittir.
Araştırma yapılarak, uygun güç amfileri vb. seçilerek bu sistemler yapılabilir. Zor bile olsa yapılabilir. Bu amfiler veya diğer elemanlar Türkiye'de bulunmayabilir ama yurtdışından temin edilebiliniyor. Astarı yüzünden pahalıya olur mu? Yüksek ihtimal..
Ama ben kafaya koydum, ilerlemem yavaş dahi olsa ilerleyen zamanlarda bu projeyi yapacağım.
Saygılarımla,
NOT: Yukarıda yazdıklarımı 2,5 - 5 GHz arası sinyaller ile ilgili sualinizden yola çıkarak yazdım. Düşük frekanslar için bunların hepsi geçerli değildir.