Merhaba.
Aslında ödevinizi kendiniz yapabilirsiniz. Zor bir yanı yok. Ödev size verilmiş. Geçen bir arkadaşa da bu anlamda mesaj yazdım. Hazırcı olmayın. İşin mantığını öğrenmeye bakın.
"Kendim nasıl oluşturuyum bir şey bilmiyorum" diyebilirsiniz ki büyük ihtimalde öyledir.
Şimdi en az 5 mimari proje google yardımıyla inceleyin.
Anlama kolaylığı olması için bazı şartları bilmeniz gerekir, mesela pencere, kapı, kolon vs bunlar planlarda nasıl gösterilir? Ve nerelerde çok kullanılır?
Bu saydıklarımı hocanız zaten anlatmıştır. Anlatmasa bu ödevi vermez diye düşünüyorum.
Sıralama olarak Bodrum kat-zemin kat-normal kat(1-2-3---) olduğunu biliyorsunuzdur.
5-10 proje incelediğinizi düşünüyorum ve ders notlarınıza baktığınızı düşünüyorum.
Şimdi ne demiş: Bodrum katının yarısı sığınak olacak. O halde, bodrumu çizecek olursak, giriş kapısı(veya ana girişten bodruma iniş merdiveni ile bu size kalmış.), kolonlar, pencere.
Kolonları 4 köşeye hemen yerleştirin. Çünkü genelde öyledir, incelemelerinizde görmeniz lazım.
Kolonlar arasına duvarları çizin. Duvarların içine kapı, pencere ne varsa onları çizin. Yarısı sığınak ise bodrum katın yarısı boş alan, diğer yarısı depo gibi düşünülebilirse, bu depoyu kendi içerisinde 3'e ayır gitsin. 3'e ayır derken,1. katın deposu,2. katın deposu, 3. katın deposu vs. tabi ayırırken aralara kolan at ki sağlam olsun inşaatımız. zaten diğer yarısı sığınaktı.
Zemin katta ise mağaza olacakmış. ondan kolay ne ki.
Aynı bodrum kat ebatlarında tekrar çiz ama kolonlarıda birebir çiz. yani bodrumdaki kolonları direk yukarı alınmış gibi mağazada da olsun. Zaten mağazada kolondan başka, yan duvarlar, pencereler, kapılar çiz.
Diğer dairelere dışarıdan girilir. Mağazadan eve çıkılmaz.
O halde, yine mağaza ebatlarında bir plan daha çiz. lakin giriş dışarıdan merdiven yardımıyla olsun. Onuda araştırmalarında fark etmişsindir merdivenin nasıl olduğunu. Sonra kafana göre mutfak, banyo salon antre nerede olacağını belirler kolon, duvar, pencere gibi elemanları yerleştir. sonra gelelim elektrik projesine...
Bu mimari projenin elektrik projesini çizebilmen için elektrik sembollerini bilmen gerekir.
Sayaç dolabı koyman lazım. mağazanın sayacını sadece mağazaya koyabilirsin. lakin hepsini tek bir merkezde toplasan iyi olur. o sana kalmış.
sayaç dolapları(kuvvet tablosu da olabilir.) genelde apartmanın ilk giriş kapısının oraya yerleştirilir.
Buraya Tedaştan Ana kolon hattı dediğimiz enerjinin girişi buradan yapılır.
sayaç dolabından sonra her daireye elektrik çekeceğiz. yani dağıtacağız.
her daireye bi tablo daha atacağız buna tali dağıtım tablosu diyoruz, bu tabloda dairemizin içerisini besler, kısaca odalara elektrik dağıtır.
sonra buat, anahtar, priz belirlemesini yap.
Benden bu kadar
Ne kadar anlarsın bilemem. Umarım yardımcı olmuşumdur. Başarılar kolay gelsin.