530kva trafo

savarona_

Üye
Merhaba
Biz 2 adet trafo aldık 1'inde hiçbir sıkıntı yok, bu trafonun hattı ayrı. Diğeri ise 5 ayda 2kez yandı. Trafo 530kva, hermetik ve bukoz yok. Trafo firması hatta sıkıntı olabilir dedi ama hat 3 ay önce yenilendi. Trafonun yanmasının nedeni bukoz olmaması olabilirmi acaba? Şİmdi firma trafoyu hermetikten depoluya çeviriyor.

Hermetik trafoya bucholz konulabilir mi?
büyük olasılık imalat hatası var...

Peki bu transformatöre ait koruma devrelerinin set değerleri kontrol edildimi ; transformatör yük durumuna veya transformatör etiket değerlerine göre set değerleri girildiği halde herhangi bir aşırı akım yüzünden ve ya başka nedenden trafo yanıyorsa ilk önce bakılacak yer bütün koruma devreleridir. Yeraltında yağdan bağımsız tamamen kuru tip hava soğutmalı transformatörler kullanıyoruz ; bugüne kadar set değerleri adam gibi ayarlanmış ; ve koruma devreleri de adam gibi çalışan hiç bir trafonun ne yandığını duydum ne de gördüm . Hermetik trafolarda genleşme tankı yok ; buna göre yağ sıcaklığının arttığı ve trafonun soğuma sıkıntısı çekdiği durumlarda hermetik koruma rölesinin sistemi hata durumunda açtırması gerekiyor ; yok trafo yanıncaya kadar çalışmaya devam ediyorsa bu röleye de bir bakmak lazım ne alemde diye.

Son düzenleme:

Trafo direk tipi değil. Ayrıca üretici firma trafoda bir sıkıntı yok, sıkıntının hatta olduğunu dile getiriyor. Trafoyu kullanan firma ise trafonun yanmasının nedenini bukoz olmamasında buluyor.

Bucholz rölesi yok diye yağ soğutma sistemi ve bunu denetleyen bir sistem yok değil ama araştırdığım kadarıyla hermetik koruma röleleri biraz keyfe keder çalışıyormuş kimse memnun değil bende onların yalancısıyım ; ama diyelim ki bu trafonun soğuma sisteminde bir sıkıntı var ; hermetik koruma rölesi de çalışmıyor ; sonuçta bu durum trafonun çalışma rejimini illaki etkileyecek ; ya girişten ya çıkıştan bir dengesiz ya da aşırı akım çekmesine sebep verecektir diye düşünüyorum; ya da yağın ısınması durumunda koruma rölesi açmazsa sargı izolasyonu kavruluncaya kadar trafo normal rejiminde çalışmaya devam mı eder ona üstadlarımız bir yorum yapsın bence.. Bu durum da da trafonun girişinde ne kesici var ve set değerleri ne ; çıkışında TMŞ mi var ne var onun set değerleri ne ; hepsini içeren kapsamlı bir inceleme yapmak lazım . Yoksa kabahati kimse üstüne almaz ; ben olsam ilk önce hermetik röleyi söküp test ederim tatil gününde ( tabi sökülebilmesi kolaysa onuda hiç denemedim ; prop kısmı sıcak suya daldırılıp kontak çıkışları test edilebilir ) . Ondan sonrada sistem koruma rölelerini test eder ayarlarına bakarım ; sonrada kapsamlı bir rapor yazar ;sorumlunun gözlerinden öperim

Son düzenleme:
Hermetık trafolarda, koruma olarak ısı kontrol rölesı ve pt100 ler kullanılmaktadır, Her üç faz sargısına konan pt100 ler, ısı kontrol rölesıne (özel ımalatdır) baglanır, Arzu edılen alarm ve acma değerleri girilir. Alarm kornası baglanır, elektrık kesılmesıne karsı röle ve korna yardımcı bır gerılım kaynagından calıstyırılır. Alarm alındıgında, hangı fazda arıza oldugu görülebilir. Röle ayrıca, ayarlı sı degerinde trafo altındakı fanı calıstırır, Sogurma yetmezse, alarm calar az sobrakı ısı değerinde de acma verdirir. Bütün bu ayar ve kontrolleri yapınız.
Ayrıca, yasagıdım bır olayı anlatayım, 5 sen kadar öncede anlatmısdım. Bır AVm nın 4 adet hermetık trafosu vardı . ' tanesı kısa aralıklarla yandı. Ithalatcı fırma yetkilisi geldı kontrol etti. Avm OG beslemesı uzun bır mesafeden en az 3 km) gelıyordu. Ve bızım arızalar, enerji kesılıp de gelmerınden sonra yasanmısdı. Tespıtde de sargılarda kavrulma yokdu, patlama vardı.
Dendiki, uzun bır yeraltı kablosu beslemenız var. Elektrık kesılıp gelmelerınden sonra bu hatda aşırı gerilim oluşur ve trafo aşırı gerilimden yanabilir. sırı akımdan yanma gözlenmemişdir. Trafo girişlerine, 3 adet parafudr bağlanmasını önerdi.Bizde parafudur montajlarını yaptık.

Hem yasadıgım olayı paylaşdım, hemde sizin beslemenızde , uzun bir yeraltı kablosu ile geliyorsa bu yöndende kontrol ediniz diye anlattım.

Ama uzun hatlardaki gerilim sadece elektriğin gidip geldiği zamanlarda mı pik yapar onuda bir düşünmek lazım ; ben 3 km bir mesafenin kapasitif etki yapacağına inanmıyorum ; uzun hatlardaki kapasitif etkiden ve gerilim yükselmesinden kaçınmak için şönt reaktör kullanıldığını biliyorum ; oda sürekli bir etki olması lazım diye düşünüyorum .

sn.ÖKSÜZÇOÇUK,
Yüksek gerilim motorlarını aşırı gerilimden korumak amacıyla parafudr tipi uygulama işletmemizde General Electric 3300 V(Vinçler) motorlarda da vardır.
kolay gelsin
iyi çalışmalar

sn.ÖKSÜZÇOÇUK,
Yüksek gerilim motorlarını aşırı gerilimden korumak amacıyla parafudr tipi uygulama işletmemizde General Electric 3300 V(Vinçler) motorlarda da vardır.
kolay gelsin
iyi çalışmalar
Parafudrun olmaması belki eksik koruma olarak transformatörün yanmasının sebeplerinden biridir ama gerilim yükselmesinin sebebi hiç değildir ; Mevzuya bu açıdan bakmak daha sağlıklı çözümlemelere sebep olabilir bence Belki bu mevzuda 3. harmoniğin peşine düşmek gerekebilir bence
http://www.etmd.org.tr/teknikyazilar/no1658.doc

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…