5'li grup akü de sıralama değişimi için yardım talebi.

denizbay1

Üye
Katılım
14 Haz 2012
Mesajlar
140
Puanları
1
Yaş
42
Fabrikadan aldığım tavsiye üzerine, 6-8 ayda bir 5'li akü grubundan en sondakini ilk sıraya, ilk sıradakini de en sona yerleştirmem gerekiyor. Fakat hangi kabloları önce çıkarmam gerektiğini vs. hiç bilmiyorum! Önce hangi kabloları söküp değişimi yapmalı ve yine önce hangi kabloları ilk bağlamalıyım? Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Akülerin canı mı sıkılıyormuş? Yer değiştir talimatını veren kim? Hangi gerekçeyle ?
Tedbili mekanda ferahlık vardır mantığı mı ?
Dersen ki abi sen ne anlatıyorsun ben emir kuluyum. O zaman önce yüke giden kabloları sök. Sonra söktüğün uçları poşet gibi birşeye sok izole et biryerlere deymesin. Sonra kafana göre takıl.
 

Ekli dosyalar

  • 20210724_164833.jpg
    734.8 KB · Görüntüleme: 8
Son düzenleme:
60v seri akülü sistemde eğer 12v yada 24v gibi başka bir yük daha besleniyorsa. bu aküler fazladan deşarz olduğu için ve şarj sistemi seri olduğu için diğer akülere zarar verir.
eğer öyle bir durum yoksa yer değiştirmeye gerek yok.
mesela 60v ile elektrik motoru besleniyor ve 12v ile lamba cihaz vs besleniyorsa. diğer 5 akü aşırı şarzdan zarar görecektir.
şöyleki..
lamba cihaz vs bağlı olan bu akü diğerlerine göre daha çok deşarj olacak fakat aynı şarz alacaktır. uzun süre çalışmada diğer aküler bu tek akünün düşen gerilimini kapatmak için daha fazla şarz olacaklar ve arızalanacaklardır.
Bu sebeple ya 60v/12v dc dc konvertör kullanılacak yada ekstra yükün bağlı olduğu akü sırayla diğer akülerle yer değiştirilecektir.
bir voltmetre yada akü şarz durumunu test eden cihazla aküler ölçülür en yüksek şarzlı olan akü en alta (ektra yük süren akü yerine) bağlanır.
 
Özetle ve herkesin anlayabileceği dilde;
dengesiz yüklenme yoksa aküler eş yaşlanır ve yer değişimi gereksiz ve anlamsızdır. (Sizin sistem !)
Böyle sistemlerde harici farklı gerilimde yük(12,24 veya 48v) bağlamak zaten mantıklı değildir.
Seri bağlı aküler zincirin halkaları gibidir. Birisinde sıkıntı varsa o zincirle yük çekilmez.
Yapılması gereken şey tüm aküleri söküp kapasitemetre ile ölçmek cca değerlerine bakmak. Kuru ve bakimsiz akü denilse de bu akülerde de elektrolit vardır en azından saf su ekleyip tek tek şarja bağlayarak bakım yapmak gerekir.
Not: Jel akülere saf su eklenmez
 
Eğer eş durumdaki aküler eş sıcaklıkta değilse, bir şekilde biri daha fazla ısıya maruz kalıyorsa, öneri o sebeple yapılmış olabilir. Mümkünse aralarındaki teması kesip sıcaklıklarını bir süre kontrol etmekte fayda var.
 
Akülerden çıkan ayrı bir hat yok. Değiştirmeye de gerek yok. Hepsi seri devre. Ha bir adım önce ha bir adım sonra.

Hatta sök tak esnasında yağılacak hatalar akü patlamalarına kısa devrelere risk içerir.

Gereksiz işlem zaman kaybı.
 
Bilgi için teşekkürler. Motorun ön kısmında olduğu için ısı farkı ve grubun da ilk elemanı olduğu için daha fazla yıpranma söz konusu olabiliyormuş. Bu yüzden 6-8 ay da bir yerlerini değiştirin, hatta ortadaki aküleri de ilk başa ve sona yerleştirin dendi.
Evet, aynen bu şekilde. En baştaki arkadaşa aynı cevabı verdim ve sizin yazınızı da iimdi okudum. İlk baştaki aküde ısı farkı ve çıkış voltajı sebebiyle de daha fazla yıpranma olacağından bahsettiler.
 
Neyin voltaj sebebi harici bir bağlantı yok akülerinizde !
Sorun ısı transferi ise folyo vs izole edersiniz olur biter.
@serkan_48 'e %100 katılıyorum. Gereksiz + sorun yaratabilecek işlem ve boşa zaman kaybı. Sanki ilk aküye pürmüz tutuyorlarda diğerleri fizanda
 
İlk akünün alt kısmında yatay bir açıklık var ve bizim burası da ya çok serin, ya da çok soğuktur yazın 2 ayı dışında. Bu güne kadar üşengeçlikten o yatay ızgarayı kapatmadım, bu yüzden akünün yerini değiştireceğim.
 
Sizinki teker patladı diye arabayı değiştirmek gibi bir şey olmuş
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…