hocam reglet konusunda tamamız, prizde 4 tel baglancak o zaman kutuda kolon hattınada mı 4 telle bağlancak şimdi telekomcu her hat için bir per ayırır ben 4 telle bağladığım zaman şaşırmasın
Bina girişinde telekomcunun regleti ayrıdır. Kat dağıtım kutularına da girdiğin çift sayısına göre modül yerleştireceksiniz. Telekomcu katlara karışmaz, önemli olan projenizde kat dağıtım kutusuna kaç çift kablo girdiğidir.
Terminal modülü (krone-reglet)
İletişim hatlarında kablolar arası bağlantıyı sağlamak amacıyla kullanılan bir malzemedir. Tornavida ve yankeskiye ihtiyaç duymadan bir irtibatlandırma aparatıyla (krone bıçağı) bağlantı sağlar. Krone veya reglet diye de isimlendirilir. Aşağıda resimleri verilmiştir.
1 terminal modülüne 10 hat yüklenebilir. Görüldüğü gibi üzerinde çeşitli renklerle kodlanmış bir etiket bulunmaktadır. Bu etiketteki sıralama kablodaki karşılığı ile aynı olmalıdır. Sıralama şu şekildedir:
1- beyaz
2- mavi
3- kırmızı
4- siyah
5- beyaz
6- turuncu
7- kırmızı
8- siyah
9- beyaz
10-yeşil
11-kırmızı
12-siyah
13-beyaz
14-kahverengi
15-kırmızı
16-siyah
17-beyaz
18-gri
19-kırmızı
20-siyah
Peki bu kadar renk içinden kabloları karıştırmadan nasıl bağlantımızı sağlarız. Bunun sırrı kablo zırhı açıldıktan sonrasında gizlidir. En az 20 cm. kablo zırhı açılmalıdır. İlk 4 rakamdaki renkler beyaz mavi kırmızı ve siyah birbirine burguludur. Yani mavili olan kablo 1. gruptur. Aynı şekilde 5-6-7- ve 8 nolu damarlar birbirine burguludur. Bu grupta turuncu grubudur. Kablo bu şekilde devam eder. 9-10-11-12 yeşil grubu 13-14-15-16 kahverengi grubu 17-18-19-20 ise gri grubunu temsil eder. Aşağıda terminal modüllerinin monte edildiği çatı resimleri görülmektedir. Çatılar mutlaka topraklanmalıdır.
krone çatısı
terminal kutusu
İrtibatlandırma aparatı (krone bıçağı) terminal modüllerine kabloları sıkıştırmak için kullanılır.