6,3 kv ile 34,5 kv farkı

custox

Üye
Katılım
30 Ocak 2007
Mesajlar
99
Puanları
1
Yaş
40
Şehir şebekelerinde neye göre 6,3kv yada 34,5kv kullanılır..34,5kv/220v dönüşümü yapmak varken,ayrıca neden 34,5/6,3 dönüştürümü yapılır..
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
1.Şehir içinde 6.3KV kullanan şebekeler mevcuttur. Kablosu,kesicisi,şalteri 6.3 kv için imal edildiğinden 34,5/6,3 dönüştürümü yapılır. Bu tür şebekeler giderek yerini 34.5kV lara bırakmaktadır.
2.Ayrıca bazı tesislerde 6.3kV da çalışan OG Motorları direk bu şebekeden beslenmektedir.
 
6,3KV tesisin 34,5KV e göre bir artısı varmı,6,3KV lük sistem yaparsan tabiki kesici,şalteri ona göre olur..neye göre 6,3KV tesis kurmuşlar diyorum..
 
"Neye göre" lafı güzel olmuş;
Gerilim seviyesi belirlerken optimum çözüm aranmıştır.

Gerilim seviyesini yükseltiğinizde;
- İzalasyon için daha çok parar harcarsınız
- İletken kesitlerinden kar edersiniz
- Aynı kesitle daha büyük güç transferi yapabilirsini
- Daha düşük akımlar sebebi ile bakır kaybınız azalır

Gerilim seviyesini düşürdüğünüzde
- İzalasyon için daha az para harcarsınız
- Aynı güç için iletken kesitiniz artar
- Daha küçük güç transfer edersiniz
- Yüksek akımlardan dolayı bakır kaybınız büyük olur
(Bu bakır kaybını sevmedim; buna iletkenin ısınmasından dolayı kayıp diyelim)

Tüm bu değişkenlere ilave olarak gelecek planlamanızı da göz önüne alır ve optimum (yani en ucuz ve en iyi) bir gerilim seviyesi seçersiniz ya da seçmişlerdir.

Siz tüketici olarak böyle bir lükse sahip değilsiniz. Zaten şehir şebekelerinde 6,3(7.2)kV seviyesi bitmek üzeredir. Türkiye için tabi bu.

Eğer siz bir sanayici tüketiciyseniz ve büyük motorlara ihtiyacınız var ise motor üreticileri size çoğunlukla 6,3kV motor önereceklerdir. Sebebi de 36kV seviyesi motorların 7.2kV seviyesine göre imalatı çok daha zordur.

Uzadı ama umarım işine yarar.
 
1. 6.3 kV sistemler eski sistemlerdir. Dolayısıyla daha düşük güç talebi için kullanılmıştır. Zamanla enerji ihtiyacı arttığı için Daha yüksek gerilimlere ihtiyaç duyuldu ( Yüksek voltajda akım ve kayıplar azalır)

2. Eskiden 6.3 kv izolasyonu sağlamak daha ekonomikti, şimdi 36kv izolasyonu sağlamak da ekonomik.

3. Önümüzdeki 30 yıl içinde şehir içindeki gökdelenlerin artan güç ihtiyacı nedeniyle 36kv gerilimin 66 veya 154kv çıkması mümkündür. 30 yıl içinde geliştirilecek izolasyon malzemeleri nedeniyle bu mümkün olacaktır.
 
34.5 iletim hattında daha ufak kesitli iletkenle daha uzun tasıma amaclı kullanılıyor
6.3 tesis izalasyon kolaylıgı bakımında seciliyor.ayrıca 6.3 kv gerilim seviyeli motorlarda uygulamalarda bulunmakta
 
arkadaşlar,tam anlayamadım.şehir içi diyorsunuz,evimize gelen direklerde 6.3kv voltaj mı var.yoksa bu şehirler arası yüksek voltaj mı....
 
Yok artık daha neler Evlerde malum 3 faz 1 nötr toprak vs. bulunur. 36 kV / 15 kV / 6.3 kV trafolar arası gerilimlerdir. Evinizi besleyen trafo ünitesine bu şekilde gelir. Burada gerilim düşümü sonrasında evinize 220 olarak gelir. Teknik olarak açıklamaya girmeden büyük gerilimler büyük akım taşır. O sebeple evinizin yakınına kadar büyük gerilimde gelip hemen oradan 220 ye düşerek kullanılabilecek duruma gelir.

Bu arada çok nemli olan bölgelerde gerilim 6.3 yada 15 kV olarak tesis edilir fakat izolasyon 36 kV a göre yapılır. Zamanında Kuşadası şebekesini yaparken böyle yapmıştık.

Üstadların affına sığınarak cevaplıyorum
 

dostum,bilmemek ayıp değil,öğrenmek için soruyoruz...bir şeyi daha merak ediyorum.hergün yeni yeni katlı binalar yapılıyor.direkteki kablo aynı, abone çoğalıyor.bu kabloların azami besleme sayısı(amper) varmı.yani maksimum kaç amper verebilir ,herkes yüklendiği zaman...tşk.
 
İleriki zamanda olabilecek güç artışları da göz önünde bulundurularak trafolar tesis edilir. Bu sebeple belli bir seviyeye kadar yeni aboneler rahatlıkla beslenir. Daha sonra güç yeterli gelmediğinde trafolarda güç arttırımına gidilir. Tabi bugünden 10-15 yıl sonrasını planlamak ilk yatırım maliyetlerini arttırır. O sebeple 3-5 yıllık değişimler gözönünde bulundurulur. Tabi bizde 5 yıllık avam projeye göre tesis edilir ertesi yıl değişir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…