Yardımınız gerek.
Bir tane daha elektrikçi çağırdık. C40 klima için tamamen ayrı çekilen bir sigortaymış. C20'de dört tane lamba, beş priz üstünde bir tane koşu bandı, bir televizyon, bir ısıtıcı, iki masaüstü bilgisayar, modem ve ev telefonu çalışıyor. Adam C20'yi çıkartıp yerine B16 taktı. Ama aşırı yüklenmede bir sorun olacak diye korkuyorum. Ne yapmam gerek? B16 yukarıda saydığım aletlerin hepsini birden kaldırır mı yoksa ağır mı gelir?
@Mr_YAMYAM @ademcelik @binbaşı Bilgisayarlardan birisi 600 watt gücünde.
Gerçek anlamda YARDIM edebilmek için orada olmam gereklidir.
Yapacağım yardımlar ise İMF gibi maddi yönde olamayacaktır ne yazık ki
Burada bahsi geçen YARDIM kelimesinin anlamı ''SORUNUN ÇÖZÜMÜ'' anlamında olduğu için, ancak ve ancak verilen kesin bilgilerle sağlanabilir.
Daha önce ne demiştim...
Her bir hattın ölçülmesi, yük altındaki gerilimlerinin not edilerek tespit edilmesi, özellikle NÖTR hattı üzerindeki gerilim düşümünün önemli olduğunu vurgulamıştım.
Ben buradan bu ölçümleri yapamaycağıma göre, sorunun çözümü için sizlerin (BİLEN KİŞİLER) orada bu ölçümleri yapmanız ve sunmanız gerekirdi.
NASIL YAPILIR?
Her bir priz hattı ayrı ayrı boşta iken ölçülür. Ana buat girişindeki ölçümle aralarında birkaç voltluk bir fark varsa bile o hattın tesisatı normal değildir. NOT EDİNİZ:
Boşta ölçümler normal ise, (Genellikle normal çıkar) yüklenme testine geçilir.
Yüklenme testi için en azından iki voltmetre veya iki ayrı noktadan ölçüm şarttır.
Birinci voltmetre ana buata takılır. Daimi ölçüm ve gözlem yapılacaktır. İkinci voltmetre ise ölçülen hattın uç noktasında, yük bağlandığındaki ölçümleri gösterecektir.
Hat yüklenir. Yani hatta bağlı olan tüm cihazlar tek tek devreye alınır. Ölçüm noktalarındaki gerilimler not edilir.
Belli seviyede gerilim düşümü oluyorsa...
1 Her iki ölçüm noktasındaki gerilimler eşit ise, bina girişine kadar olan hat üzerinde anormallik vardır. Genelde zayıf bir ihtimal olmakla birlikte, böyle bir durumun çözümü için resmi makamlar (TEDAŞ gibi) kesinlikle bilgilendirilmelidir. Çünkü bina girişinden önceki hatların sorumululuğu dağıtıcı firmalardadır.
2 Ana buattaki gerilim sabit, ama yüklenen hat ucundaki gerilimde düşme var ise, o hattın bağlantıları, özellikle NÖTR hattı üzerinde ark yapan veya tam temas etmeyen bağlantı söz konusudur.
Çaresi o hattın baştan sona kontrolü ve gevşeme noktasının tespit edilip ilmine uygun hale getirilmesidir.
ÖZEL BİLGİ:
Bir kolon hattının belli tel kesiti ve bağlanabileceği max. güç tesisat yönetmeliğinde belirtilmiş olup, aşırı yüksek güçlü bir yük (Klima gibi) bağlanmış ise, bu yanlış bir uygulamadır. Yüksek güçlü yükler için özel hat tahsis edilmeli ve bu hat üzerine başka hiçbir aygıt bağlanmamalıdır. Mecburi olan uygulamalarda, bu hattın tel kesitlerinin artırılması, özel bağlantı aparatlarının kullanılması zorunludur.
İKİNCİ NOT:
C20, B16 gibi bahsi geçen ifadeler sigortaların akım değerleri ise konu ile hiçbir ilgisi yoktur. Kullanılacak sigortalar sadece üzerindeki akım değeri aşıldığında devreyi kesmek için tasarlanmışlardır.
Sizin sorun ise cihazların çalıştıklarında birbirlerini etkilemesi ve yüksek parazitik emisyonlarla cihazlara zarar vermesi olayıdır. Bu olayın ilk akla gelen unsuru BAĞLANTI GEVŞEKLİĞİ'dir. Ama buatlar içerisinde, ama
Sigorta girişlerinde, ve hatta sayaç bağlantıları ve prizler içerisinde bile olabilir.
Tespiti ne yazık ki sizlerin iyi bir gözlem ve ölçümleri ile mümkündür.