75 bit Paralel Çıkış Almak ?

Paralel portta arayüzümü yaptıktan sonra , 10 tane 74hc595 kullanıp birbirine bağlayacağım , her birinin 8 tane çıkışı olduğundan , 80 bit uzunluğunda bilgiyi 1. entegreden verip kaydırmalı olarak (shift register) kaydedeceğim. 80 bit yerleştikten sonra da enable yapıp çıkış alacağım. Data , enable , clock uçlarını da paralel porttan alacağım. Paralel portun hızını düşünürsek 80 biti verme süresi yeterince hız sağlar bana şimdilik.
yorumlarınız için teşekkür ederim , bu şekilde olur mu sizce?
 
sağol hocam aynı anda yazmışız ben de bu sonuca vardım , teşekkür ederim
fakat sormak istediğim birşey var senin dediğin entegre ile benim dediğim entegre arasında ne fark var? ikisiyle de olmaz mı?
8-Bit Shift Register/Latch with 3-STATE Outputs demiş
8bit shift register' ı anladım da , latch ve 3-state outputs tam olarak ne anlama geliyor
 
Son düzenleme:
8 bit paralel porttan doğrudan adresleyebilirsin her iki çıkıştan
'1'incisi START
'2'ncisi STOP sinyalleri verir
 
Esselâmû aleyküm

camby devreyi ve kodu dikkatli incelersen çıkışların bağımsız olarakta kullanılabileceğini görürsün.
 

Latch tpi cikisi olmayan bir shift registerle olmaz.

Clock esliginde datalari shift registere kaydira kaydira yuklerken cikislar degismemesi lazim.

Diyelimki 10 tane ciple 80 bit devre yaptin. 80. data ve clock pulsini yolladiktan sonra latch ucunu aktif ettiginde shift register icindeki veriler cikistaki saklayicilara aktarilacak.

(Cikis saklayicilari olmazsa veriler kaydirilirken cikislarda veriler gezinir durur.)
 
Bulzaf arkadaşımız önemli bir konuya el attı. Bazı arkadaşlar bunun olamayacağını söyleyebilir. Anladığım kadarıyla hocanız sizden bir modulator yapmanızı istemiş. Pin olayını aşıp sayısal değerler ve bunların işlenmesi konusuna yönelirsen sanırım daha doğru bir karar vermiş olacaksın.
 
Yardımlarınız için teşekkür ederim , shift register ve latch konusu iyice oturdu , devreyi de 74595lerle yaptım.
sn.smyomekatronik verdiğiniz 5 tane demux içinde 4ü çıkış veriyor , 1 tanesi de hangisinin aktif olacağını seçiyor. Ben biraz değiştirdim mesela 4 demux birden aktif oldu. Çıkış olarak koyduğunuz demuxta birden fazla portu aktif yapabilirmiyiz , yani o devrede bütün ledleri yakma imkanımız var mıdır?
 
Paralel portta arayüzümü yaptıktan sonra , 10 tane 74hc595 kullanıp birbirine bağlayacağım ... bu şekilde olur mu sizce?
10 tane arka arkaya sorun olabilir. Bu nedenle 5+5 önermiştim. Okuduğum bir makalede en fazla 8 adet shift register arka arkaya bağlayabilirsiniz diyordu.
 
Nasil bir sorun olabilir Ustadim?
Kayanyazi yaptigim donemlerde 16 tanesini kullanmistim. Dikkat ettigim noktalar vardi elbette. Yol kalinliklari, besleme gucu, zamanlamalar vb.
 
Nasil bir sorun olabilir Ustadim?
Kayanyazi yaptigim donemlerde 16 tanesini kullanmistim. Dikkat ettigim noktalar vardi elbette. Yol kalinliklari, besleme gucu, zamanlamalar vb.
Makalede kapasitans etki nedeniyle bir sonraki shift registere data gönderen hattın sinyal eviyesinin düşebileceğinden bahsedilmiş. Makaleyi bulabilirsem alıntı yapayım veya link vereyim. Acaba ls serisi için mi gerçerlidir bu husus tam hatırlamıyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…