800 mm çaplı 90° dönen klapa için motor önerisi.

bbulutlu

Üye
Katılım
19 Mar 2010
Mesajlar
44
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar,

Bir baca sistemini açıp kapatmak için 800-1000 Nm torka sahip 0.3 -2 Rpm aralığında motor arıyorum. Başlangıçta lineer aktüatör düşündüm ancak bu tarz aktuatorlerin çalışma sıcaklık aralıkları çok düşük. Ya da ben yüksek sıcaklık için bulamadım.

Baca sıcaklığı 100 150 C civarında. Yüksek devirli 3 fazlı motor diğer bir alternatif ancak devri çok fazla düşürmek için çok yüksek fiyatlı invertör kullanma durumunda kalıyorum.

Motor bilgim pek olmadığından nasıl yaparım nereden başlamalıyım bilemedim.

Tork ve Devir oranları yukarıdaki gibi olacak şekilde AC 3 faz, tek faz ya da DC , servo nasıl bir motor önerirsiniz?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
merhaba.

normal özellikte bir motor alıp önüne redüktör takarsanız devir düşer tork artar. yani illa 1000nm torku olan 2rpm dönecek bir motor aramayın zaten bulamazsınız. Örneğin 3600d/d lık bir motora 1/100 redüktör takarsanız devir 100de 1 oranında düşer böylece 36d/d elde edersiniz aynı oranda tork artar.
kolay gelsin
 
Selamun Aleyküm
Tasarım esasları olarak sıcaklık, kimyasal etkiler, mekanik vb özellikler gibi birçok etken bulunmaktadır. Her ne kadar meseleye mesajlar aracılığıyla uzak kalınsa da sistem özellikleri vb bilgiler/resimler sunulursa, hem verilen öneriler daha yerinde olabilir hem de ilgilenenlerin de kendisini geliştirmesi için bir fırsat olabilir.

Tork vb bilgiler neye dayandırılmıştır bilmiyoruz ama devir düşürüldükçe torkun arttığı ortadadır. Bacalarda genelde kapanma açma işlemleri için süre ön planda değildir. Bu durumda 90 derecelik bir hareket için güçlü ve ya devirli motor aramak uuygun olmayabilir.

Yer durumunu bilmiyoruz ama hareketi yapması gereken eleman yüksek sıcaklığın içerisinde bulunmak zorunda olmasa gerek. Baca damperi ortasından mil ile hareket ettiriliyorsa bacanın dışına çıkmış olan mil, uygun hareket ekipmanı bacaya belirli bir mesafede ve yalıtım ile bağlanmış olarak da kullanılabilir.

Herhangi bir tasarımdan belki motor özellikleri ile bilgi alınmış olabilir. Eğer bacanın kapanma süresi önemsenmezse, bir motorun devri redüktör/şanzuman uygun ekipman ile düşürüldükçe torkun artmakta olduğu hatırlanılmalı ve uygun devir tercihi ile düşük torklu motor ile iş görülebildiği düşünülmelidir. Yine hızın azalması gereken gücüde azaltmaktadır.

Sonsuz dişli ve dişliçarkı(worm and worm gear) ile devrin yüksek oranda düşürüldüğünü ve motor hareket vermedikçe çıkışın hareket edemediğini(yani çıkışın genel anlamda döndürülemediğini) hatırlatalım.

Farklı olarak; baca dairesel midir dikdörtgen vb midir bilmiyoruz ama dairesel bir bacada ortadan milli iki adet yan yana bağlanmış yarım daire kanadın birbirine göre hareket ettirilerek bacanın tek düzlemden kapatılması lineer bir uygulama olarak bir yöntemdir. Barajlarda su hattının kapanmasında olduğu gibi uc kısmına doğru sivrilmiş bir parçanın dairesel bir kesite yaklaşarak kesite teması ile akışı durdurması uygunluğu ön planda olmasa da ayrı bir yöntemdir.
Daha birçok mantık ve yöntem düşünülebilir olup ;
Başarılar dileriz.
 
Aklıma çok basit ve ucuz bir yöntem geldi. Arabalarda cut-out denilen kumandalı eksoz sistemleri uygulanmakta. fiyatı 200-250tl gibi bişey. basitçe anlatayım, içerisinde bir adet 12volt luk motor var ucundada şaft var. şaftın ucunda bir adet kapakcık var eksozun önünü açıp kapatmaya yarayan. Böyle bir sistem muhtemelen işini görecektir. Bundan esinlenerek kendi devrenide yapabilirisin. Muhtemelen 50-100tl bişey tutar
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…