80'ler Mini,5 inç,Renkli TV Siyah Beyaz Olması Sorunu.

Elektronikten anlamayan,hobi olarak eski cihazlara merakı bulunan biriyim.
Zaman zaman eski tv,kasetçalar vs alıp ufak tefek sorunlarını çözmeye calısarak oyalanıyorum.

Bu TV etiketine bakılırsa renkli tv fakat siyah beyaz görüntü var.
İçini açtım,youtubede aynı cihazda aynı sorunu tamir eden bir amerikalının kontrol ettigi ve kısa devre yaptı dedigi dirençleri multimetre ile bir tanıdıkta kontrol ettirdim hepsi saglam dedi.

Cihazın içindeki resimde işaretli sag kısımdaki 2 ayar dügmesi ile denedim şansımı ancak olmadı.
Bulundugum yerde elektronik tamiri yaptıgını zanneden kasap birkaç kişide çözüm üretemeyecek gibi.
Fotograflar üzerinden basit tarifleriniz olabilirse sevinirim.

Ekli dosyalar

• 1.jpeg
    1.jpeg
    254.8 KB · Görüntüleme: 15
  • 2.jpeg
    2.jpeg
    256.3 KB · Görüntüleme: 13
  • 3.jpeg
    3.jpeg
    334.9 KB · Görüntüleme: 14
  • 4.jpeg
    4.jpeg
    322.4 KB · Görüntüleme: 15
Marka model belirtmeniz birde çalışırken bir ekran görüntüsü eklerseniz iyi olur.

Ekran görüntüsünü çok yakından pikselleri görünür şekilde çekerseniz buda faydalı olur.

Eskidende tv ile uğraştığınıza göre tv nin fişini çekseniz bile hala tehlikeli olabileceğini biliyorsunuzdur diye düşünüyorum?

Eskidende tv ile uğraştığınıza göre tv nin fişini çekseniz bile hala tehlikeli olabileceğini biliyorsunuzdur diye düşünüyorum?
Eski tüplü tv'lerde iç kısımlarda bahsettiginiz uyarı yazıyor evet.
Yazmasa da elektrikten çekindigim için dikkatli davranıyorum dokunmuyorum.

Marka model belirtmeniz birde çalışırken bir ekran görüntüsü eklerseniz iyi olur.

Ekran görüntüsünü çok yakından pikselleri görünür şekilde çekerseniz buda faydalı olur.
Çekmeye çalıştım,ekliyorum fotografları.

Ekli dosyalar

• IMG_20230216_224311.jpg
    IMG_20230216_224311.jpg
    356.4 KB · Görüntüleme: 21
  • IMG_20230216_224314.jpg
    IMG_20230216_224314.jpg
    322.2 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_20230216_224329.jpg
    IMG_20230216_224329.jpg
    287 KB · Görüntüleme: 18
  • IMG_20230216_224508.jpg
    IMG_20230216_224508.jpg
    239.8 KB · Görüntüleme: 18
Bahsettigim video linki aşağıda.
Markası farklı ancak tasarım ve anakart aynı cihazlar.
13. dakikalarda bahsettigim kısa devre var dedigi ve müdahale edip çözdügü kısımı izleyebilirsiniz.
Altyazıda acabiliyorsunuz.

Elektronige fransız oldugum icin teknik dil kullanmazsanız sevinirim :)

o tv renkli tüplü pal-secam devresine bak.
O devre tam olarak neresi acaba?
Fotograf üzerinde işaretleme şansınız var mı?
Ona göre tanıdıga götürüp devre üzerindeki parçaları multimetre ile ölçtüreyim.

rgb çıkışının orada büyük bir entegre olabilir resimlerde gözükmüyor tüp soketine bağlı olmalı r-g-b katında.

Hatırlamaya çalıştım, evet o sinyalin adı "color burst", frekansı PAL sistemi için 4.43 Mhz (ABD de NTSC kullanılıyor frekansı 3.58 Mhz). Bu sinyal olmaz ise görüntü siyah beyaz oluyor.
Hatta size hatırladığım bir şeyi anlatayım, TRT renkli yayına geçme testleri yaparken bazı programları renkli yayınlardı, tabi kalan bütün yayın siyah/beyazdı, bir arkadaşım, burst sinyalini olmadığını osilaskopta görmüş ve bu sinyali dışarıdan vermek için denemelere başlamıştı, ancak senkron tutturamadığı için renk gidip geliyordu, sonra haber alamadım, uzun bir süre sonra yayın renklendi.
Ve dünyanın parası çöpe atıldı, bütün Avrupanın eski teknolojisini aldık, sonra hepsini attık, renklisini aldık.

Bu sinyali osilaskop ile kolaylıkla bulursunuz.

Alttaki linkte o sinyalin skop görüntüsü de var.

https://www.google.com/search?q=col...8#sbfbu=1&pi=colour burst signal frequency is

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,686
Kullanıcılar
452,387
Son üye
fevzican

Yeni konular

Geri