Teşekkürler Mehmet Hocam. Tam tartışma alanının konusu bu. Ne Olduda Meslek Liseleri bu duruma geldi ?
Kimseyi incitmek gibi bir düşüncemiz asla olmaz. Bir baba ,bir Veli bir EML.li olarak bakış açım.
Rakani arkadaşımız fotoğrafı güzel çekmiş.Resmi tam ortalayamasada yine de güzel..Teşekkür ederim.
Sekiz yıllık eğitime geçmeden, çocukları Anadolu Lisesi Orta kısmına hazırlamak için 3.sınıftan itibaren dersane dersane koşturduk.Orta okulu Anadolu Lisesi Orta kısmında okuyan çocukların bir kısmı, LGS’de Fen Lisesine geçti.Bir kısmı Anadolu Lisesinde devam etti.ÖSS kapısına kadar.
Peki İlkokul 5.sınıftan sonra sınavla girilen okullara yerleşemeyen çocuklarımız ne yaptı? Normal Eğitim veren Orta okullara devam etti.8.sınıfta LGS’de bu gruptaki öğrencilerin bir kısmı Anadolu Lisesi-Öğretmen Lisesi-Süper Lise-Teknik Lise arasında tercih yaptılar.
Sınavla yerleşilen okulları kazanamayanların içinde yine de Üniversite okuma hayali ve hevesi olanlar düz liseleri tercih ettiler. Peki EML. ne hangi profil öğrenci kaldı? Okumayı isteyen ama ders çalışmayı sevmeyen grup kaldı. O gün bu grup öğrencilerin içinden bile sıyrılmayı başarabilen, 2 yıllık bir yüksekokula yerleşebilecek puana erişen öğrenciler çıkabiliyordu.(iki kez elemeden geçirdiğimiz için)
8 Yıllık Eğitim yürürlüğe girdikten sonra EML.nin durumu iyiye gittimi derseniz bana göre hayır.Daha kötüye gitti.Pazar günü sınavları var. Üniversite okuyacak ve Türkiyenin geleceğinin idaresinde,çeşitli kademelerinde söz sahibi olacak öğrenciler bu Pazar günü yapılacak sınavla belli olacak.Sıralanacaklar Fen Lisesi-Anadolu Lisesi-Öğretmen Lisesi-Süper Lise-Teknik Lise ve sınavsız okullar olarak.Hepsine başarılar diliyorum.
Son grubun ikinci diliminden öğrenci gelecek EML.ne. O da aile zoruyla.Bir mesleği olsun Bari anlayışı ile.Birinci sınıfı okuduktan sonra başka okula gitmezse veya başarısız olduğunda okulu bırakmayanların içinden; Elleri öpülesi EML Öğretmenleri Teknisyen çıkaracaklar.Türkiyenin geleceğine eleman yetiştirecekler.
Bu noktaya dikkat çekmek istiyorum.Öğrencilerin büyük bir bölümü Üniversite veya diğer nedenlerle İdari ve Hizmet sektörüne kaydı.Teknisyen olarak hizmet edebilecek kesimde ümitsizlik v.s nedenlerle okulu bırakmakla vasıfsız eleman kategorisine kayıyor.Türkiyeyi ileride bekleyen sorunlardan birini şimdiden üretmeye başladık.
Bu gözlemler son on yıla ait.Bulunduğum şehirdeki EML.nin 10 yıl önceki mevcudu 3000 öğrenci.Küçük beldelerimizin nüfüsuna yakın.Şimdi mi diye sorarsanız 500 öğrenci dolayında.Bir çok bölüm öğrencisizlikten kapanma tehlikesi altında.2-3 öğrenci ile bölüm açık tutulmaya çalışılıyor.
Elektrik-
Elektronik-Bilgisayar revaçta diğer bölümlerin durumu içler acısı.Öğretmenlerin durumuda ona paralel.
Mehmet Hocam Türkiyede böylemi acaba diyor ? Daha kötü diyebilirim. Saygılar..