Öncelikle belirtmem lazım ki benim yazacaklarımı anlayamasan da önemli değildir. Çünkü mütekamil mühendislere bile anlatamadığım olmuştur.
Ancak önemle belirteyim ki, teknikte bazı kurallar vardır ve bu kuralları ben koymadım. Yıllar süren araştırmalarım, kitapları karıştırmam, kalemleri kemirmem ve hatta silgileri ısırmam sonucunda ancak bir nebze öğrenebildim.
GROUNDING kelimesi Türkçede topraklama olarak telaffuz edilse de bunun anlamı sistemi toprak hattına bağlamak demek değildir.
Dikkat etmişsen topraksız hat ile çalışan birçok kaliteli cihazlar vardır ve şıpır şıpır çalmaktadır.
Buradaki GROUNDİNG kelimesinin anlamı sistem dönüş akımlarının birbiri ile karışmadan referans voltajına eşitlenmesi anlamındadır.
Buradaki referans voltajımız (System Zero Point) yani sistemin şase hattı, iki adet bataryanın ortak ucudur. Yani 12V-0V-12V olarak tabir ettiğimiz besleme geriliminin ortadaki SIFIR olarak tabir ettiğimiz ortak uçtur.
İLK KURAL:
Sistem sıfır noktası belirlenir.
İki pil gurubunun ortak ucudur demiştik.
Tüm akımlar (artı besleme veya eksi beslemeden gelen) bu ortak dönüş noktasına akarlar.
Bu ortak uçlara gelen akımlar başka bir devrenin akımları ile başka yerlerde birleşiyorsa, her iki devre de birbirlerini etkileyebileceklerdir.
ÖNEMLİDİR:
Nasıl olsa tel ile aynı noktaya bağlı olması doğru bir ifade olmayıp, sözkonusu telin omik direnci 0.01 ohm gibi bile olsa mutlaka etkilenme olacaktır.
Üstelik bir tel ile yapılan bağlantının sadece omik olarak değil, indüktif olarak ta çok büyük etkileri bulunmaktadır.
İşte indüktif etkilerin en aza indirilebilmesi için çoğu kaliteli cihazlarda GROUND PLANE (şase levhası) kullanılmaktadır.
Eğer amplini yeniden ve ilmine göre yapmak istersen, kutunun alt kısmına alüminyum bir plaka kestirip tüm montajlarını bilimsel disiplin dahilinde (Ben yardımcı olurum) bu metal plakaya monte etmelisin.
Bu konuda forumlarda çokça yazılarım bulunmaktadır.
http://forum.diyaudiotr.com/hiend-a...erde-grounding-saseleme-teknikleri-t1934.html
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,4488.0.html
Şu konu içeriğinde bahsi geçen LM1875 ile TDA2030 aynı prensiptedir.
LM1875 daha fazla güç üretebilmektedir.
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,8147.0.html
Dikkat edilirse tüm önerilerimde metal bir şase levha üzerine montaj yapılmıştır. Çünkü metal levha üzerine yapılacak montajlarda indüktif etkiler minumum seviyede olduğu için, küçük bir disiplin ile çok iyi sonuç alınabilmektedir.
Ancak bu anlattıklarım sana ağır gelir şimdi uğraşamam dersen...
Daha kısa yoldan bu işin hal yolu yok mu dersen şunu söyleyebilirim.
Her devrenin şase bağlantılarını tespit edeceksin. Bu devreye BT devresi ve beslemesi de dahildir. Ton kontrol ve kaç adet ampli devren varsa, her bir devrenin ŞASE bağlantısını mümkün mertebe kalın tellerle ve başka bir devrenin şasesi,ne değmeden dosdoğru belirlemiş olduğumuz sistem sıfır noktasına (Pillerin ortak ucu) bağlayacaksın.