AC ile kaynak yapan makina DC ye çevrildiğinde kaynak yaparmı?

Katılım
20 Eyl 2006
Mesajlar
440
Puanları
1
Yaş
40
Merhabaarkadaşlar AC ile kaynak yapan bir makina DC ye çevrildiğinde aynı kaynağı yaparmı.Örneğin bizim bir makinamızın 350KVA gücünde çıkış 3 sekonderli her bir sekonderi 15V olan bir trafomuz var. ben bunun sekonderine diyotlar eklesen tam dalag doğrultma ile kaynak yaparmı.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sekonder devresinden sonra doğrultma devresi kurarsan yapar. Ama AC akımda attırdığın kaynağın yarısı kadar performans alırsın. Yani çok akım çekip az iş yaparsın.
Sessiz, çapaksız ve enerjiden tasarruflu bir punta kaynak makinesi elde etmek istiyorsan Primer devresindeki fazları doğrultmalı, Sonra inverterler yardımıyla 1000Hz civarı bir frekans elde etmelisin. Bu 1000 Hz lik 0,4KV DC 1000Hz gerilimi akım trafosuna vermeli ve sekonder çıkışında doğrultma yapmalısın.

Tabi yapmak istediğin buysa. Zor ve masraflı bir iş. Ayrıca sekonder devreyide doğrultman zor çünkü ben ortalama 9000-15000 A geçiren bir diyot bilmiyorum. Olsa da devasa birşeydir herhalde.
 
Fluke zaten kaynak makinalarının amacı çoık akım düşük gerilimle kaynak yapmasıdır. benim tereddütlü olduğum nokta bu makinanın tam otomatik ve 630VA trafo güçlü bir makina daha var onun sekonderindeki akım en çok değeri 18KA ama benim diyot ekleyerek hesapladığım değer ise 7700Adir yaklaşık 2.5 kat fark var bu nedenden dolayı ben tereddütte kaldım.Ayrıca 9000-15000A geçiren diyotlarda var biz şu an kullanıyoruz çapı 65 mm EUPEC'in diyotlarını ve ABB'nin diyotlarını kullanıyoruz. gerilimleride 600V bunlarada silikon Ge diyot deniyor. Arkadaşlar gerçekten zor durumdayım yardımcı olursanız sevinirim
 
Bende Maximum 180KVA Askı punta kaynak makineleri var. Bunlardan Maximum 17.5 KA akım alabiliyorum. Gerilimim 26V.

Sen 630KVA dan bahsediyorsun. Hesabında bir yanlışlık var bence.

Dediğim gibi benim örneğimden gidersek 180KVA lik trafomda AC iken 17,5 KA alabiliyorsam, DC ye çevirdiğim zaman bu 8000-9000 lere düşer. Cycle uzar. Ben sana inverteri tavsiye ediyorum. O zaman akım trafosunu DC gerilim ile çalıştırabilir, çektiğin akımdan tasarruf sağlayabilirsin.



Makinelerin ne marka?
 
ben panel radyatör fabrikasında çalışıyorum belki bilrisiniz panellerin arasında bit t dediğimiz aparat vardır. makinada bu t leri panellere kaynatıyor.anlıyacağınız tam bir punta kaynak değil birleşik punta diyebiliriz.şekil 1 yeni makinanın 1 trafosu adamlar fazdengesizliğini engellemek için 3 tane trafo kullanmış bu trafo 210KVA gücünde ve sekonder akımı 18KA benim yapmış çıkışına diyot ekleyerek DC ile akım yaptırmak istediğim trafonun ise 350KVa gücü 3 tane ayrı ayrı sekonderi ve her bir sekonder gerilimi 15V çıkışında tam dalga doğrultma ile kaynak yaptırma istiyorum. şu anda AC ile 350KVA trafo kaynak yapıyor ama DC ye çevrildiğinde kaynak yaparmı onu bilmiyorum AC de iken akım vebir diyot üzerindeki akım nasıl hesaplanır yardımcı olursanız sevinirim devre şemalarıda aşağıdaki linktedir. makinaların markası ise Heinz S.Heinztecnik
 

Ekli dosyalar

  • Kaynak Makinası Trado Devre Şemaları.rar
    197.8 KB · Görüntüleme: 5
Eriyen elektrodlarla yapılan veya tıg tipi kaynaklarda dc önemlidir.
Punta kaynağında ac/dc tercih sebepleri hakkında bizi aydınlatırsanız memnun oluruz.Deneyimleriniz kıymetlidir.

Tam dalga doğrultmada , yarı iletkenler üzerindeki kayıpların haricinde bir kaybınız olmaz.
Sözünü ettiğiniz değerlerde dediğim kayıplar çok çok ufak kalır,anmaya değmez.
Yarım dalga doğrultmada efektif geriliminiz ve dolayısı ile sabit yükünüz üzerinde harcanacak güç yarıya düşer.Ama bu kayıp değil kullanılmama şeklinde olur.Tabii güç düşümü işinize gelmiyorsa uygulanacak şey değil.
 
Doğrultma yaptığın zaman kaynak kalitesi daha iyi olur . Ayrıca aynı akımı alırsın . 1v civarında çıkış gerilimin düşer. Elektrotlarda indüktans kaybın gider elektrotların ömrü 2 kat uzar.
Yalnız dikkat edilecek mevzu sekondere doğrultma grubu eklemek öyle basit bir iş değildir.
Diyorlar abb nin kaynak diyotları olması lazım . Heatsink plakalarının içinde su kanalları olan , gümüş kaplamalı ve cnc de işlenmiş olması gerekiyor. Bunlar senin yapabileceğin işler görünmüyor . Ya 3 faz 50hz girişli dc çıkışlı trafo kullanacaksın. Yada inverter sürücülük orta frekans trafo kullanacaksın.
Yerli marka olarak coşkunöz ve siff markalar var. Ben siff kullanıyorum. Orta frekans. Enerji tarasarruflu ve hiç ilave kompanzasyon istemiyor. Harmonik Yok. Mis gibi kaynak.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_3272.JPG
    IMG_3272.JPG
    220.4 KB · Görüntüleme: 26
  • IMG_3271.JPG
    IMG_3271.JPG
    316.6 KB · Görüntüleme: 24

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,691
Mesajlar
929,045
Kullanıcılar
452,397
Son üye
otomasyon1es

Yeni konular

Geri
Üst