önce 1. soruya cevap vereyim.
Bunda mutabık kalınca devam ederiz.
Yük direnci motora değil invertere baglı.İnverterler verdiğimiz AC voltajı önce DC ye cevirirler.Sonra da kendi içlerindeki IGBT güç transistörü ile iş yapmak istenen hıza uygun Hz frekans ile AC çıkış üretirler.İnverterin içerisindeki bu devreye Dc bara deriz.
İşte yük direnci bu Dc baraya gerektiğinde otomatik devreye alınacak şekilde kontrollu olarak baglanır.
Regenenatif etkiyi şöyle düşünün,100km hızla giden bir arabayı birden durdurmak isteseniz veya 2. vitese takmak isteseniz araba ne yapar? İleri gitmeye devam etmek ister.
İnverter 0 hz'e düş diyor ama motor bir süre daha yükün ataleti ile hızını korumak istiyor.Generatör etkisi budur.
Direnc olmasa her motor durusunda inverter yüksek voltaj alarmına gecerdi.
2-Ben en con telemekanik inverterler ile bu uygulamayı yaptım ama mitsubishi,
Siemens, emerson inverterde de bu uygulamanın yapıldıgını gördüm ama parametrelerine hakim değilim.
O yüzden telemeknaik üzerinden anlatacagım.
Telemekanik Atv serisi inverterlerde r2 rölesinin nasıl görev yapacagını sectiğimiz bir menü var.
O parametreden r2 rölesi frekans değerine baglı çalışsın seciyoruz (fta)
Daha sonra hangi frekans değerine ulaşınca röle aktif olsun diye acılan paramatreye (ftd) değer atıyoruz.
Bu değer inverterin çalışma minimum değerinden daha küçük olmalı.Mesela bizim uygulamalarımızda motor minimum hızı 10 hz.lerin altına düşmez.
Röle acsın parametresini 3-4 hz.e ayarlıyoruz.
Sürücüye start verdiğimizde 3hz değerine ulasınca fren acılıyor ve yukte salınma olmuyor.
Bu yöntem ayrıca güvenlik için de çok önemli.Vinc dikey motorunun freninin acık ama inverterin korumada oldugunu düşünsenize o yük ne olur?
Bu yöntem sayesinde drive korumada ise fren acmıyor.
3- Acc zaman hesabı oransal hesaplanır.
10 sn verdiniz diyelim
Motor 0dan 50hz. 10 sn. de ulasır.
Motor 0dan 40hz. 8 sn. de ulasır.
Motor 0dan 30hz. 6 sn. de ulasır.
Motor 0dan 20hz. 4sn. de ulasır.
Motor 0dan 10hz. 2 sn. de ulasır.
Yani 50hz için 10 saniyeyse 1hz için 0,2 sn.
O yüzden sizin verdiğiniz örnekte 0,85sn olur dedim.