Ac voltaj yükseltme yardım lütfen

b_burak

Üye
Katılım
18 Tem 2009
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
37
Merhabalar seri üretim led lamba yaptırmak istiyoruz.araba sinyal lambası boyutlarında.lambanın bright ve dim pozisyonu var.bright pozisyonunda yaklaşık 7 vac 400hz,dim pozisyonunda 3.6 vac 400hz.sorunumuz bu voltaj aralığında çalışan led lamba yok ebay da.prototip yaptık.2 tane power led surmek istiyoruz.sorunumuz şu. Ac yi köprü diyotla dc ye çevirdik.3wlik led lerin herbiri yaklaşık 500 ma cekmesi gerekiyor.ama led in önündeki direnc çok fazla ısınıyor. Taş direnç kullaninca çok devre çok büyüyor. Seri bağlayınca led ler çok güzel bright konumunda fakat dimde çok kısık yanıyor.voltajı yükseltirsek akım azaltabiliriz.daha küçük direnç kullanabiliriz.işlemsel yükselteçleri kullanabilir miyiz yada var mı fikri olan
 
Selamlar,

Dimm yapma metodunuzu tam anlayamadım. Şimdi bu yaptığınız testler ileride ticari getirisi olduğunu düşündüğüm için burada ne şema paylaşırsınız nede bilgi aktarırsınız. bu noktada sadece öneride bulunabilirim.

Burada asıl olan ledlerinizin karekteristiği ve sizin bu karekteristiğe göre bu ledleri sürebilmenizdir. Bence olaya yanlış noktadan girdiğinizi düşünüyorum. Neden derseniz dimleme konusunda yukarıdaki yazınızdan şunu anlıyorum.

parlak konumda 7 volt 400 hz dim pozisyonda 3.6 volt 400 hz verdiğinizi söylüyorsunuz. Bu yazıdan anladığım dim olayını ledlerin gücünü yarı kapasitede almak istediğiniz ve bunu matematiksel olarak voltajı yarıya düşürerek elde etmeye çalışmışsınız.

Ama asıl olan ledin karekteristiğine göre lümen değerini ve çalışma akımına göre hareket etmektir. Bildiğim hiçbir led sabir voltajla sürülmez. Sabit akımla sürülürler. Led dim edilecekse tam parlak konumda örnek verirsem ,

parlak konum 1000 lümen için 400 ma dir.
dimm konum 500 lümen için 250 ma dir.

yani ışık akısı akımla yada voltajla doğru orantılı değildir.

Projenizde anlamadığım nokta 400 hz i neden kullandınız yani neden alternatif akım var işin içinde. Araçta zaten dc voltaj var. smps mantığı ile voltaj değiştiriyorsanız frekans değişkendir sizde frekans sabit voltaj değişiyor. Neden ledlere seri direnç kullanıyorsunuz. Seri direnç akım sınırlamak içindir bence power ledlerde bu yöntem uygun değildir. Power ledlerde kesinlikle ledin çektiği akım okunmalı bu bilgi ile sürücü devresi pozisyon alıp çıkış voltajını anahtarlamalı olarak kontrol etmelidir. ( lineer olmamalıdır )

Dilim döndüğünce sınırlı bilgiler çerçevesinde yorum katmaya çalıştım. Umarım bu puslu havada biraz aydınlık getirebilmişimdir.

Kolay gelsin.
 
Merhaba öncelikle çok teşekkür ederim uzun uzun yazıp zaman ayırdığınız içinkamu kurulusunda calisiyorum.şöyle bi durum var.bu arabada kullanılmayacak.flamanlı tip lamba kullanılıyor.fakat titresimden vs.dolayı çok fazla patlıyor.1680x parça numaralı lamba.internetten bakabilirsiniz.kullanacağımız araçta 115vac 400hz kullanılıyor.trafo yardimiyla sw'ı bright konumuna aldigimizda 7.2 vac dim konumuna aldigimizda 3.6vac geliyor.bu sekilde tasarlanmis.trafoda degisiklik yapma yetkimiz yok.flamanli tip çok fazla patladığı için.led bakalım dedik istediğimiz voltaj uymadığı için kendimiz bir prototip üretelim dedik.cunku bu şekilde devlete ciddi bir tasarruf sağlayacağımizi düşündük.ama devre taş direnç koyduğumuz için biraz kaba oldu.
 
Son düzenleme:
Dediğim gibi ülke ekonomisine katkı sağlamak için uğraştığımız için ticari bir kaygımız yok.zaten öyle kompleks bir devre.değil. basit bir devre şema yukarıdaki gibi olur herhalde.toplam 350 lumen civarında olması gerekiyor.yani herbir led 160-170 lumen civarında olması lazım. Lumen değeri bizim için önemli.
 
6 ohm direnç değerini hesaplayarak mı elde ettiniz ? Direnç değeri düşük geliyorsa ısınma normal. 3w direnç az gelir çünkü ledler 3w lık bu sebepten ısınma olur. Bir de şunu eklemek isterim devredeki filtre kısmını (kondansatör) çıkarmayın çünkü bu dalgalı gerilim ledlerin ömrünü azaltır. Belki ısınmaya bile etkisi vardır.
 
Merhabalar

Ledlerin bilgisine ulaşamadım. Eğer kullandığınız ledlere ait bir datasheet sayfası varsa eklerseniz incelememizde faydalı olur.

3 watt power ledi yukarıdaki şemadaki gibi bir doğrultucu devre ve seri direnç ile suremezsiniz. Ledler yapısı gereği akıma aç alıcıdırlar. Isındıkça akım çekmek isterler. Bu nedenle sabit akımda surulmeliler.

Buradaki 400 hz lik araç içi kullanılan Elektrik 110 volt olduğunu belirttiniz. Şu şekilde ilerleyelim.

1- bu 115 volt 400 hz guc kaynagindan voltajı nasıl dusuruyorsunuz?
2 - bu voltajı doğrulturken hangi diyotları kullandınız?
3 - ledlerinizi nereden aldınız datasheet bilgisini verirseniz daha sağlıklı bir bilgi aktarabilirim.

Bu bilgiler çerçevesinde 2 kademeli bir lamba yapımında bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım. Adım adım ilerleyelim.

Kolay gelsin.
 
Amerikan tip oldugu icin voltajlar farkli.sistem eski oldugu icin flamanli tip lambaya gore tasarlanmış.biz bu flamanli lambayı lede cevirmek istiyoruz.dediğim gibi trafoyu maalesef degistiremiyoruz.Serkan bey 115vac 400hz güç kaynağından çıkan voltaj dim-off-bright konumlu sw'e geliyor.dim e aldigimizda 115vac dim trafosuna giderek 3.6 vac çıkıyor.bright a aldigimizda115vac bright trafosu gidiyor.7.2 vac çıkıyor.ve bu voltaj lambaya gidiyor.akım problemimiz yok.3.5 ampere kadar cekebiliriz.kopru diyotla çevirdik.dc ye.ledı kopru diyotu piyasadan aldık. 3w led 2 amper köprü diyot.dirençlerde 6ohm civarında istediğimiz isik siddetine yakin oldu.aynı şekilde.dediğim gibi amacimiz yaklasik toplam 320 lumen civarinda 2 ledli bu voktaj araliginda calisan led yapmak.tabi mumkun oldugunca kucuk tasarlamak istiyoruz bu yuzden minimum devre elemanlari kullanmamiz lazim.datasheetleri bulabilirsiniz.yardimlariniz için teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…