Acil(Emergency) Stop butonu bağlantısı

en basiti kumanda sigortalarını ve acil stop butonlarını seri bağla sadece kumanda sigortaları aynı fazda olsun yeterli slm
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Her bir kompresör acil stop buton çıkışını yardımcı rolenin açık kontaklarından geçir, role açık kontak çıkışlarını da kendilerine ait kumanda devresinde devam ettir.

Yardımcı role bobinine de istediğin kadar SERİ olarak acil stop butonu bağlayabilirsin.
 
Son düzenleme:
Ekli dosyayı görüntüle 14897

Yapmak istediğiniz bu değil mi?


Arkadaşlar kontaktörden falan bahsetmiş 355kw'lık yüklerden bahsediliyor ! Pano enerjisinin keslimesinden bahsediliyor!

Yaşlıuzman;

Bilindiği gibi Kompakt şalterlerdeki açtırma bobinleri stop butonları ile değil start butonları ile kumanda edilirler. Eğer bu bobin devrelerine seri stop butonu bağlarsak bobin her zaman enerjili olur ve şalteri açar.

 

Bilindiği üzere acil stop butonlarının no ve nc kontaklı olanları mevcuttur. NC açılıp Kumanda enerjisiz bırakılırken NO kapanıp pano enerjisinin kesilmesi sağlanır. Alternatif olarak acil stop yerine jog butonuda kullanılabilir.
Nette yakaladığım ilk örnekler;
http://tugbaelektrik.com/?ynt=urun&eyl=detay&id=26

[url]http://www.eao.com/global/en/Catalogues/PDF_Data_with_drawings/EAO_Recommended_Series/EAO-Series-84-Full-Data.pdf



[/URL]
 
Son düzenleme:
Sayin gurnatela kullanacaginiz herbir acil stop butonunda 2 adet NC kontak kullanarak yapabilirsin 31, 1 ucunu ayni Acil stop butonu icindeki 1. NC uca baglayin ve 31, 2 ucunuda ayni Acil stop butonu icindeki diger uca baglayin yani extradan ilave edeceginiz herbir acil stop butonu icin 4x1.5 kablo kullanmaniz gerekecektir umarim isinize yarar yazdiklarim kolay gelsin
 
Son düzenleme:

Şemanda kumanda kablosu üç Acil Stop Butonuna sırasıyla seri girip çıkıyor, Benim bildiğim devrelere seri olarak stop butonları (1-2 NC kontaklı) bağlanır, eğer siz şemada NO (3-4 uçları) start butonu olarak bağladıysanız (paralel bağlanması gereken start) butonlar devrede neden seri..?
 

Evet haklısınız bu durumda emergency butonlarının NO kontaklarını paralel bağlı göstermem gerekliydi.

Kusurabakmayın yaştan dolayı jeton geç düşüyor Uyarı için teşekkürler.

 
Son düzenleme:
Sn edremit hocam affınıza sığınarak şunu belirtmek istiyorum.Ben acil stop devrelerinde röle kullanırsam sizin önerdiğiniz devrenin tam tersini yaparım.Çünkü; acil stop her zaman kullanılan bir buton değil kullanılmadığı zaman rölelerinde devrede olması gereksiz diye düşünüyorum onun yerine acil stop butonu no kontak kullanıp röleyi enerjilendiririm ve röleninde nc kontağı ile güş devresini keserim.En azından röle daha az çalışmış olacak ve ömrü belki 3-5 kat daha artacak.Saygılar.
 

Veysel Arkadaşım;

Her ne kadar bir rolenin/kontaktörün çalışma süresince devamlı devrede kalıp, arızalanabileceği mantıklı gelse de;


  • Acil (Emergency stop) durdurma butonları devredeki (sigorta, faz sırası/koruma rolesi kontağı, termik role 95-96 kontağı, termistör/termostat kontağı vs... gibi) KORUMA / EMNİYET ZİNCİRİ'nin bir parçasıdır.
  • Koruma / Emniyet zincirindeki tüm elemanlar devrenin ve cihazların emniyeti açısından (normalde kapalı kontak ) birbirine SERİ bağlanmalıdır.
  • Söz konusu devredeki acil durdurma butonları, kumanda kabloları sistemden uzak, farklı yerlerde olduklarından her türlü soruna maruz kalabilirler, devrenin seri olması sürekliliğinin otokontrolü ve emniyeti açısından, kablo (damar) kopukluğu, temassızlık, kötü temas gibi olumsuz durumlarda anında arıza verecek, bize sorunlu noktayı acilen tespit edip onarmamız için zorlayacaktır.
  • Açık kontakları paralel bağlı butonlardan herhangi birinin çalışmaması, bozuk olması, bağlantı yerinden kablo çıkması, iletken kopukluğu gibi durumlarda sorun anında farkedilmeyecektir. Anca acil bir durumda sistemin enerjisini kesmek için herhangi bir butona bastığımızda sistem çalışmadığını, durmadığını anlayabiliriz, bu da olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Örnekleri çoğaltmak mümkün, tartışılabilir bir konu, fakat şahsi fikrim mantıken sistemin emniyeti bir rölenin/kontaktörün görev süresince devrede kalarak ömrünü tüketmesinden önce gelir.

Saygılar benden.
 
Son düzenleme:
digitalist güzel açıklamış ve devreyi çizmiş. (Kompresör 1 ve 2 de bölgelere seri olursa bunlara basıldığında da diğer kompresör durur) Kablo koptu, buton geçirmedi, uç çıktı gevşedi, kontaktör bobini yandı, kontaklar geçirmedi... gibi olumsuzlukların önüne geçmek için böyle yapılır.

Genel olarak güvenlik söz konusu olduğunda kapalı kontak ile iş yapmak daha doğru olur.

Cuma günü 55kW X marka kompresörde benzer bir konu geçti. Çıkışa emniyet için 110 derece termostat koymuşlar ayarlayıp mühürlemişler. Bizim elemanlar Bakım sırasında termostat'a basıp kırmışlar (kim bilir ne zaman) Termostat NA kontak yani sıcaklık 110 dereceye geldiğinde sinyal verecek. Ta ki Cuma günü yağ değişiminde başka bir arkadaş fark edip bize haber verinceye kadar haberimiz yoktu. Oysa sistemde PLC var özel üretilmiş panel var. Normalde kapalı kontak mantığı ile bağlasalar ilk anda haberimiz olacaktı.

Eminim ki şu anda binlerce güvenlik ekipmanı sadece bu hata yüzünden çalışacağı sanılıyor, ama çalışmaz durumda.

Veysel28 arkadaşımızın gerçek anlamda takip edip, yorum yaparak konuların anlaşılması için gösterdiği özene teşekkür ediyorum. Beğen tuşunu ilk defa kullanıyorum.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…