elektrobaklava
Üye
merhabalar herkese iyi forumlar
sorumu hemen özet sorayım bakmak isteyenlere hikayenin tam hali aşağıda umudum belki aynı sorunu yaşayanlar da buradan çözüm bulur
Eski bir MediaTek (MT6582) cihazdan veri kurtarmak amacıyla raw dump almaya çalışırken mtkclient ve --crash parametresini kullanmam sonrasında cihaz kilitlendi ve hiçbir tuşa tepki vermez hale geldi. Sistemde lsusb ile MediaTek bağlantısı görünmesine rağmen preloader seviyesinde el sıkışma (handshake) hatası alınıyor ve USB üzerinden veri akışı sağlanamıyor. Cihazı normal çalışır hale getirmek adına batarya bağlantısını kesme veya anakart üzerinden test point (KCOL0/CMD-GND) gibi yöntemlerle donanıma müdahale etmeden önce tecrübeli üyelerin önerilerini almak istiyorum.
normalde yapmam gereken bi önceki cihazla aynı şekilde cihazda root alıp raw dump almaktı zaten android sürümü 4.4 ya da 4.6 yıllardır güncelleme almıyor illaki bi exploitle root alınabilir durumdaydı
peki yanlış yapılan işleme gelelim cihaz nasıl bu hale geldi mediatek işlemci üzerinden raw dump almak için mtkclient isimli bir araç kullandım (malum zekanın bunun daha kesin bir yöntem olduğunu söylemesiyle,en iyi yol bildiğin yolmuş tabi,) aracı verilen parametreler ile başlatıp usb bağlantısı bekleniyor çıktısını aldığımda tablete geçtim BROM moduna girmek için cihaz kapalı haldeyken "ses aç + güç" ya da "ses kapat + güç"düğmelerine basılı tutarken usbyi cihaza taktım ancak bu modun kısa süre sonra kapanması sebebiyle işlem devam etmedi tam nedeni bilmiyorum kablo temassızlığı ya da ses + güç kombinasyonunu erken bıraktım tam emin değilim birkaç deneme daha yaptım hep aynı yerde takılıyordu Progress update error: 'currentPartitionSize'
kullandığım program direk memory chip e erişip veriyi dump edebilmek için cihazın belli fonksiyonlarını devre dışı bırakacağı bir moda zorlamakta bu moda kısmen girebiliyorken işlemlerde kesintiye uğradım komutu biraz özelleştirmem gerekiyormuş ancak malum zeka mtk.py --crash gerekirse çökerterek gir parametresi ile cihazı erişilemez şekilde kısmen çökertti anakart ram vs. çalışmakta ancak etkileşime giremiyorum cihazla
usb bağlantısı yapıp lsusb komutunu girdiğimde mediatek listeleniyor anakartı görüyor ancak cihaz usb bağlıyken veya bağlı değilken hiçbir tuşa tepki vermiyor açma/kapama, hard reset, twrp vs. güç tuşu ve ses tuşlarıyla yapılan hiçbir kombinasyon sonuç vermiyor ve aynı zamanda usb üzerinden veri akışı sağlanamıyor
ilk başlarda denerken alınan hata
$ python mtk_gui.py
Preloader - Status: Waiting for PreLoader VCOM, please reconnect mobile/iot device to brom mode
........Preloader - Detected regular mode !
Preloader - CPU: MT6582/MT6574/MT8382()
Preloader - HW version: 0x0
Preloader - WDT: 0x10007000
Preloader - Uart: 0x11002000
Preloader - Brom payload addr: 0x100a00
Preloader - DA payload addr: 0x201000
Preloader - Var1: 0xa
Preloader - Disabling Watchdog...
Preloader - HW code: 0x6582
Preloader - Target config: 0x0
Preloader - SBC enabled: False
Preloader - SLA enabled: False
Preloader - DAA enabled: False
Preloader - SWJTAG enabled: False
Preloader - EPP_PARAM at 0x600 after EMMC_BOOT/SDMMC_BOOT: False
Preloader - Root cert required: False
Preloader - Mem read auth: False
Preloader - Mem write auth: False
Preloader - Cmd 0xC8 blocked: False
Preloader - Get Target info
Preloader - BROM mode detected.
Preloader - HW subcode: 0x8a00
Preloader - HW Ver: 0xca01
Preloader - SW Ver: 0x1
Preloader - ME_ID: id_bilgisi_sansür
Preloader - Jumping to 0x200000
Preloader - Jumping to 0x200000: ok.
Detected preloader: /home/debian/Genel/Forensics/mtkclient/mtkclient/Loader/Preloader/preloader_hq6582_we_b1b_l1.bin
Progress update error: 'currentPartitionSize' (bundan 10 larca satır var çıktıda konuyu uzatmamak için 1 tane bıraktım)
DeviceClass - [Errno 2] Entity not found
None
--crash parametresi ile denedikten sonraki denemelerde alınan hata
Power off the phone before connecting.
For brom mode, press and hold vol up, vol dwn, or all hw buttons and connect usb.
For preloader mode, don't press any hw button and connect usb.
If it is already connected and on, hold power for 10 seconds to reset.
..........Port - Handshake failed after retries
Preloader
Preloader - [LIB]: Status: Handshake failed, retrying...
Port - Handshake failed after retries
Preloader
.
.
(sürekli yeniden deniyor manual disconnect olana kadar)
malum zekaya göre donanım düzeyinde müdahale gerekliymiş ve pek bilgili olmadığım konular olduğundan emin olmak için sizlere danışmak istiyorum
1. muhtemel çözüm: bataryayı sökerek enerjiyi kesmek ve kondansatörler bitene kadar bekledikten sonra bataryayı tekrar bağlamak bu şekilde cihaz normal haline geri dönecekmiş. çözüm olabilir gibi ama emin değilim yarın uygun tornavidayı bulup deneyeceğim pek zor bir işlem değil videolar mevcut:
2. şaibeli çözüm: akım şoklaması ile kilitlenmiş güç yönetim entegresini (PMIC) sıfırlamak. yüksek akım güç döngüsünü zorla tetikler bunu şarj adaptörü ya da adaptörden bi tık yüksek değere ayarlanmış bir akım üretici ile yapmamı söyledi safi zarar olduğunu düşünüyorum ama konu hakkında da bilgim olmadığı için işe yarar olup olmadığını sizlere sormak istiyorum anakartı yakmak ya da herhangi bir parçaya zarar vermek istemiyorum ayrıca lab gibi bir ortamım da yok şuan
3. bir diğer çözüm: anakart üzerindeki KCOL0 veya CMD test noktasının cımbızla GND noktasına kısa devre yaptırılarak USB'nin takılması gerekecektir. Bu işlem Preloader çipini fiziksel olarak devre dışı bırakır ve işlemciyi %100 oranında ham BROM (0003) moduna sokar. memory chiplere direk bağlanarak veri çıkarıldığını biliyorum ancak böyle bir işlemden emin olamadım ve cihazı sağlam bir şekilde teslim etmek istiyorum
4. varsa sizin çözümünüz:
yukarıda verilen çözümlere eklemek istediğiniz düzeltmek istediğiniz bir kısım varsa onları da rica ediyorum şimdiden yardımcı olan herkese teşekkürler. yanıtlara yeni bulgulara bakıp vakit buldukça çözümleri deneyip durumu güncellerim
herkese sağlıklı günler dilerim
sorumu hemen özet sorayım bakmak isteyenlere hikayenin tam hali aşağıda umudum belki aynı sorunu yaşayanlar da buradan çözüm bulur
özet
Eski bir MediaTek (MT6582) cihazdan veri kurtarmak amacıyla raw dump almaya çalışırken mtkclient ve --crash parametresini kullanmam sonrasında cihaz kilitlendi ve hiçbir tuşa tepki vermez hale geldi. Sistemde lsusb ile MediaTek bağlantısı görünmesine rağmen preloader seviyesinde el sıkışma (handshake) hatası alınıyor ve USB üzerinden veri akışı sağlanamıyor. Cihazı normal çalışır hale getirmek adına batarya bağlantısını kesme veya anakart üzerinden test point (KCOL0/CMD-GND) gibi yöntemlerle donanıma müdahale etmeden önce tecrübeli üyelerin önerilerini almak istiyorum.
tam hali
birkaç gündür internet üzerinden adli bilişim/veri kurtarma ile ilgilenmekteyim ve test için başlangıçta Fatih projesi kapsamında liselerde takribi 2015 yılında dağıtılan General Mobile E-tab 5 ile başladım ancak cihaz zaten rootlu olduğu için herhangi bir problem yaşamadan işlemi gerçekleştirdim buradan hızımı alamayıp konu komşuyla eş dost arkadaşla konuşurken elime bir cihaz geçti. bizim çocuk tüm fotoğrafları silmişti geri gelir mi? hemen üstüme vazife edinip cihazı aldım ve yapay zeka ile önceden yaptığım sohbete dönüp detaylara bakarken bi anlığına beynimi bir kenara koyup yapay zekanın verdiği komutları kopyala yapıştır yapmamla cihaz arafta kaldınormalde yapmam gereken bi önceki cihazla aynı şekilde cihazda root alıp raw dump almaktı zaten android sürümü 4.4 ya da 4.6 yıllardır güncelleme almıyor illaki bi exploitle root alınabilir durumdaydı
peki yanlış yapılan işleme gelelim cihaz nasıl bu hale geldi mediatek işlemci üzerinden raw dump almak için mtkclient isimli bir araç kullandım (malum zekanın bunun daha kesin bir yöntem olduğunu söylemesiyle,en iyi yol bildiğin yolmuş tabi,) aracı verilen parametreler ile başlatıp usb bağlantısı bekleniyor çıktısını aldığımda tablete geçtim BROM moduna girmek için cihaz kapalı haldeyken "ses aç + güç" ya da "ses kapat + güç"düğmelerine basılı tutarken usbyi cihaza taktım ancak bu modun kısa süre sonra kapanması sebebiyle işlem devam etmedi tam nedeni bilmiyorum kablo temassızlığı ya da ses + güç kombinasyonunu erken bıraktım tam emin değilim birkaç deneme daha yaptım hep aynı yerde takılıyordu Progress update error: 'currentPartitionSize'
kullandığım program direk memory chip e erişip veriyi dump edebilmek için cihazın belli fonksiyonlarını devre dışı bırakacağı bir moda zorlamakta bu moda kısmen girebiliyorken işlemlerde kesintiye uğradım komutu biraz özelleştirmem gerekiyormuş ancak malum zeka mtk.py --crash gerekirse çökerterek gir parametresi ile cihazı erişilemez şekilde kısmen çökertti anakart ram vs. çalışmakta ancak etkileşime giremiyorum cihazla
usb bağlantısı yapıp lsusb komutunu girdiğimde mediatek listeleniyor anakartı görüyor ancak cihaz usb bağlıyken veya bağlı değilken hiçbir tuşa tepki vermiyor açma/kapama, hard reset, twrp vs. güç tuşu ve ses tuşlarıyla yapılan hiçbir kombinasyon sonuç vermiyor ve aynı zamanda usb üzerinden veri akışı sağlanamıyor
ilk başlarda denerken alınan hata
$ python mtk_gui.py
Preloader - Status: Waiting for PreLoader VCOM, please reconnect mobile/iot device to brom mode
........Preloader - Detected regular mode !
Preloader - CPU: MT6582/MT6574/MT8382()
Preloader - HW version: 0x0
Preloader - WDT: 0x10007000
Preloader - Uart: 0x11002000
Preloader - Brom payload addr: 0x100a00
Preloader - DA payload addr: 0x201000
Preloader - Var1: 0xa
Preloader - Disabling Watchdog...
Preloader - HW code: 0x6582
Preloader - Target config: 0x0
Preloader - SBC enabled: False
Preloader - SLA enabled: False
Preloader - DAA enabled: False
Preloader - SWJTAG enabled: False
Preloader - EPP_PARAM at 0x600 after EMMC_BOOT/SDMMC_BOOT: False
Preloader - Root cert required: False
Preloader - Mem read auth: False
Preloader - Mem write auth: False
Preloader - Cmd 0xC8 blocked: False
Preloader - Get Target info
Preloader - BROM mode detected.
Preloader - HW subcode: 0x8a00
Preloader - HW Ver: 0xca01
Preloader - SW Ver: 0x1
Preloader - ME_ID: id_bilgisi_sansür
Preloader - Jumping to 0x200000
Preloader - Jumping to 0x200000: ok.
Detected preloader: /home/debian/Genel/Forensics/mtkclient/mtkclient/Loader/Preloader/preloader_hq6582_we_b1b_l1.bin
Progress update error: 'currentPartitionSize' (bundan 10 larca satır var çıktıda konuyu uzatmamak için 1 tane bıraktım)
DeviceClass - [Errno 2] Entity not found
None
--crash parametresi ile denedikten sonraki denemelerde alınan hata
Power off the phone before connecting.
For brom mode, press and hold vol up, vol dwn, or all hw buttons and connect usb.
For preloader mode, don't press any hw button and connect usb.
If it is already connected and on, hold power for 10 seconds to reset.
..........Port - Handshake failed after retries
Preloader
Preloader
.
.
(sürekli yeniden deniyor manual disconnect olana kadar)
malum zekaya göre donanım düzeyinde müdahale gerekliymiş ve pek bilgili olmadığım konular olduğundan emin olmak için sizlere danışmak istiyorum
1. muhtemel çözüm: bataryayı sökerek enerjiyi kesmek ve kondansatörler bitene kadar bekledikten sonra bataryayı tekrar bağlamak bu şekilde cihaz normal haline geri dönecekmiş. çözüm olabilir gibi ama emin değilim yarın uygun tornavidayı bulup deneyeceğim pek zor bir işlem değil videolar mevcut:
2. şaibeli çözüm: akım şoklaması ile kilitlenmiş güç yönetim entegresini (PMIC) sıfırlamak. yüksek akım güç döngüsünü zorla tetikler bunu şarj adaptörü ya da adaptörden bi tık yüksek değere ayarlanmış bir akım üretici ile yapmamı söyledi safi zarar olduğunu düşünüyorum ama konu hakkında da bilgim olmadığı için işe yarar olup olmadığını sizlere sormak istiyorum anakartı yakmak ya da herhangi bir parçaya zarar vermek istemiyorum ayrıca lab gibi bir ortamım da yok şuan
3. bir diğer çözüm: anakart üzerindeki KCOL0 veya CMD test noktasının cımbızla GND noktasına kısa devre yaptırılarak USB'nin takılması gerekecektir. Bu işlem Preloader çipini fiziksel olarak devre dışı bırakır ve işlemciyi %100 oranında ham BROM (0003) moduna sokar. memory chiplere direk bağlanarak veri çıkarıldığını biliyorum ancak böyle bir işlemden emin olamadım ve cihazı sağlam bir şekilde teslim etmek istiyorum
4. varsa sizin çözümünüz:
yukarıda verilen çözümlere eklemek istediğiniz düzeltmek istediğiniz bir kısım varsa onları da rica ediyorum şimdiden yardımcı olan herkese teşekkürler. yanıtlara yeni bulgulara bakıp vakit buldukça çözümleri deneyip durumu güncellerim
herkese sağlıklı günler dilerim
Son düzenleme: