AG panosu trafoya 100m, Akım Trafosunu nereye kompanzasyonu nereye bağlamalıyım?


Bi yanlış anlaşılma oldu sanırım. Reaktif güç ölçümü og panosunda, kompanzasyon ise 100m ötedeki AG panosu içinde olmasının avantajlı olacağını yazmıştım. Sanırım yanlış anladınız.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

''Kompanzasyonu AG panosu içinde'' deyince Trafo AG panosu aklıma geliyor. Diğer alternatif zaten mümkün olamaz çünkü ölçümü O.G.'den alıp ,kompanzasyonu 100m ilerdeki AG panosu yanına almaya kalkmak demek akım trafosundan röleye giden kabloları 100m çekerim demek olurki komik bir durum olur.
 
Arkadaşlar merhaba.
Bir tesis düşünelim. OG ile AG arası 100 metre. OG den 7 adet 3x240+120 kablo geliyor. Kompanzasyon AG de. Bu durumda akım trafolarını nereye ve nasıl bağlayacağız.Teşekkür ederim.

1.si OG ile AG arası mesafe 100 metre olamaz. OG ile AG arası mesafe trafonun OG ile AG buşingi arasındaki mesafe kadardır.

2.si Demek istenilen şey trafonun AG buşingi ile dağıtım panosu arası mesafe 100 metre ise, bu durumda akla gelen soru şu. Trafo neden dağıtım panosuna yakın bir noktaya tesis edilmemiştir? yada dağıtım panosu neden bu kadar uzakta?.

3.sü Trafo ile ana dağıtım panosu arası mesafesi 100 metre olan tesis göreniniz var mı?

saygılar...
 

Anlaşıldı madde madde anlatıyorum
1) Akım trafoları OGden yani sayacın referans aldığı yerden referans alıyor.
2) Reaktif güç rölesi de akım trafolarına yakın bir yerde.
3) Kontaktörler ve kapasitörler 100m. ilerideki panonun içinde.
Sizce bunun uygulaması mümkün olamaz mı? Neden olmasın.
 
Son düzenleme:

1.maddeyi söylemenize gerek yok zaten bunu basit bir elektrikçi çırağı bile bilir tabiiki 2.maddede belirttiğiniz anlatılmak isteniyor.

Değindiğiniz diğer hususta haklısınız neticede AG kablo döşenebilen güzergaha OG kablo çekip işletme yakınına trafo köşkünü koymak doğrudur. Kağıt ürünleri bulunan bir fabrikada emniyet amaçlı tesis müdürünün köşkü fabrika sınırı içine konulmasına izin vermediği için 100m'ye yakın mesafeyi AG kablo ile geçtiğine şahit oldum. Olmaz diye birşey yok Türkiyede yaşadığımızı unutmamak lazım bir yangın duvarıyla önlem alınabilirken böyle enteresan olaylar da yaşanabilinmekte ülkemizde.
 
3.sü Trafo ile ana dağıtım panosu arası mesafesi 100 metre olan tesis göreniniz var mı?

Bir ilçenin hükümet konağının trafosu bahçede köşede. Buradan bina içineki dağıtım panolarına kadar yaklaşık 80 metre AG gidiyor. Tesis 2 yıllık daha.
 
Bir ilçenin hükümet konağının trafosu bahçede köşede. Buradan bina içineki dağıtım panolarına kadar yaklaşık 80 metre AG gidiyor. Tesis 2 yıllık daha.

1.si Trafonun AG buşinginden 80 metre sonra mı dağıtım panosundaki ana devre kesiciye giriyor yoksa trafoya yakın noktada bir ana devre kesici daha var mı?

2.si Bir trafonun AG buşinginden ana devre kesiciye olan mesafe maksimum ne olmalıdır? veya böyle bir sınırlama getirilirse teknik gerekçesi nedir?
 
Arkadaşlar vermiş olduğunuz kıymetli bilgilerden dolayı herkese teşekkür ediyorum.Evet dağıtım panolarının 100 metre uzakta olması her şeyden önce 7 adet 3x240+120 kablo maliyeti ve zahmeti getirmiştir.Ancak tesis daha önce de çalışan bir tesis ve kapasite artırımına gittiği için güç artırımına gitmiştir.Eski dağıtım panolarının yanında yer olmadığı için böyle bir durum ortaya çıkmıştır.
 
Öncelikle şunu belirteyim. Tesisi ben yapmadım. Sadece gördüğüm için ve siz sorduğunuz için belirtmek istedim.

1.si Trafonun AG buşinginden 80 metre sonra mı dağıtım panosundaki ana devre kesiciye giriyor yoksa trafoya yakın noktada bir ana devre kesici daha var mı?

Trafo direği dibinde ölçüm panosu var. Sayaç panosundaki ana TMŞ çıkışından (amperajını tam hatırlamıyorum ama trafo gücüne uygundu) bina içerisine NYY ile gidiyordu (kablo kesiti de hatırımda değil).

2.si Bir trafonun AG buşinginden ana devre kesiciye olan mesafe maksimum ne olmalıdır? veya böyle bir sınırlama getirilirse teknik gerekçesi nedir?

Mümkün oduğunca kısa olması tesis için daha uygundur bence. Çünkü kaboda meydene gelebilecek herhangi bir kısadevre durumu trafoya yansıyacaktır. AG buşingi ile ana devre kesici arasında herhangi bir koruma elemanı da olmadığı için hem trafo hem de tesis hasara uğrayacaktır.

Eğer ki trafo yüksek gerilim tarafında herhangibir koruma elemanı (aşırı akım rölesi gibi) varsa, AG taraftaki bu kısadevre yüksek gerilim tarafından "açma" yaptıracaktır (Aşırı akım rölesi doğru/yanlış olarak ayarlanmışsa). Yoksa eğer OG sigorta atana kadar kısa devere durumu devam edecektir.
Bu konuya forumda değinilmişti (Sanırım sizin tarafınızdan) Linki bulunca eklerim.

Yaşanmış bir olay:
Arkadaşın biri trafo çıkışını pano tarafından kablo ile kısadevre etmiş (ince bir kabloyla ve ana devre kesiciden önce). Kablo elinde patlar. Panoda yangın çıkar bara mesnet izolatörler erir. Pano sacında 20x30cm kadar delik açılır. Baralarda da biraz erimeler olur. Aşırı akım rölesi (ayarlandığı üzere) herhangi bir açma yaptırmaz. Ta ki direktaki ayırıcının sigortası atana kadar. Bu olay bir kaç saniyede gerçekleşiyor.
 
Alçak Gerilim Ana Dağıtım Panosunun yanına Kompanzasyon Panosunu yerleştirin.
ADP Ana Barasından bir şalter ile Kompanzasyon Panosunu besleyin.Kompanzasyon akım trafolarını ADP Ana Şalterinin girişine ya da çıkışına monte edin.Yani tüm yüklerin akımlarının (Kompanzasyon dahil) üzerinden geçebileceği şekilde.
Sayaç ölçümünüz O.G. den ise, Kompanzasyon Akım Trafolarından önce, güç trafosunun reaktif sarfiyatını karşılayacak kapasitede sabit bir kondansatör grubu monte edin.Hepsi bukadar.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…