Akü aşırı şarj ve Aşırı deşarj kontrol-kesme devresi

rsimsek

Profesyonel Üye
Katılım
3 Haz 2010
Mesajlar
3,666
Puanları
731
Konum
Anadolu yakası
Merhabalar elektrik-elektronik severler, iş ya da hobi olarak bu işi yapanlar.

Malumunuzdur yenilenebilir enerji de işin içinde akü veya farklı türde bataryalar bulunmaktadır. Enerji depolamada kullanılan bu elemanlar da içerdikleri kimyasal duruma göre doldurulmalı (şarj) ve boşaltılmalıdırlar (deşarj). Bu sebeple kendi başıma da gelen, normal güneşli günlerde dolma kapasitesini gece boyunca yetecek şekilde kullanan bir akü, kapalı havalarda yeterli şarjı sağlayamamaktadır. Bu sebeple de bir kaç kez kritik gerilim seviyesinin altına düştüğünü gördüm. Aynı şey aşırı şarj durumunda da geçerlidir. Dolu bir akünün sürekli şarjda kalması yine aynı şekilde akü plakalarına, iç yapısına hasar vermektedir. Bu sebeple derlediğim bilgilerle aşağıdaki gibi en az elemanla basit bir devre tasarlamaya çalıştım. Falstad/Circuit JS1 ile simülasyonda düzgün çalışıyor görünmektedir. Uygulamada sorun olup olmayacağını bilemiyorum. Bu konuda önerisi olan ustatlar bakabilirse memnun olurum.


Dikkat edilirse her iki taraf da aynı devreden oluşmaktadır. Solda ayarlanan gerilimden sonra açan bir röle ile yük ayrılıyor, sağda ise ayarlanan gerilimde kapanan bir röle mevcuttur. Röleler kullanılacak yüke, akü kapasitesine ve şarj akımına göre 12V 10A gibi seçilebilir. Simülasyonda sorun olmadığında röle bobin uçlarına ters endüktif akım için diyot eklemedim. Uygulamada gerekebilir.

Bu da text hali;
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…