Akü takviye cihazlarının voltaj sorunu

GokhanTe

Üye
Katılım
7 Ocak 2023
Mesajlar
54
Puanları
1
Yaş
43
Selamlar, iyi forumlar.

3-4 senedir "black&decker BDV090" diye bir cihazı kullanıyorum, son zamana kadar hep aküyü dolduruyor zannediyordum ama akü 14.4v ile dolarmış. 14.4v cihaz mı almak gerekir? Aratınca genelde hep 12v çıkıyor, bunun sebebi nedir? Neden aküyü tam doldurmayacak bir cihaz üretiyorlar, güvenlik sorunları falan mı oluyor acaba?

Araçta 3-4 sene önce akü lambası geç sönmeye ve direksiyon ağırlaşmaya başlayınca bu takviye cihazını kullanmaya başladım ve o gün bugündür hiç sorun olmadan kullandım ama son 15 gün içinde cihazla akü dolmamaya başladı ve sonunda yolda bıraktı. 72 saat civarı aynı cihazla şarjda tuttum ama bir kontak çevirecek kadar bile dolmadı. Bu durumda akü tamamen ölmüş olabilir elbette ama şu an yeni aküye bu cihazı bağlamalı mıyım? Bağlamamalı mıyım?

Akü değişimi yapan usta bu tarz cihazların aküyü sağırlaştırdığı, 12v ile faydadan çok zarar vereceğini söyledi ama tecrübeler biraz bunu tersi gibi, internette araştırınca da gerçekten 12v ile akü dolmuyormuş, sadece belli seviyeye kadar getirmesi yani 12v 1a ile bu cihazı kullanmaya devam etmemin aküye bir zararı var mı gerçekten?

Aracın kullanılarak aküsünün doldurulması pek mümkün olmuyor maalesef, o yüzden alternatif yollar aramaktayım. Teşekkür ederim.
 
O cihazın aküye zararı değil yararı var. 12V demek aküyü 12V ile şarj ediyor anlamında değil. Piyasada 6V, 12V aküler var. Yani bu cihaz.12V aküleri doldurur anlamına geliyor. Sizin akünüz ömrünü tamamlamış şarj cihazının bir kabahati yok. 14.4V diye bir cihaz da yok zaten. Aküler belli teknikler ile şarj edilirler sizin cihazınızda aküyü bu teknikleri kullanarak şarj ediyordur.
 
Cevap için teşekkürler, usta biraz kafadan salladı yani ama cidden kafamı karıştırdı. Aratınca şöyle bir cihaz çıkıyor mesela "Mervesan Akü Şarj Aleti 14.4 V 3.0 Amper AKÜ ŞARJ" ama bu cihazın da güç kısmında 12v yazıyor. Yani benim kullandığım cihazda da aküyü tam dolu gösterdiği zaman akü gerçekten tam doluyordur değil mi? Bunu pratik olarak tespit etme şansım var mı peki? Aslında koskoca black&decker bunu böyle yaptıysa uğraşmaya gerek yok gibi ama emin olmak istiyorum. Fayda edeyim derken zarar etmeyeyim durduk yere...
 
Bencede uğraşmaya gerek yok kafaya takmayın. Dediğim gibi akü şarj teknikleri var. Akü tam şarj olduktan sonra floating şarj denen bir döngüye girer mesela.
Cihazların kalitesi de içinde kullanılan kompanentlerin yanı sıra kullandıkları şarj algolaritmalarıylada alakalıdır. Kalite şarj aleti isterseniz size Noco genius öneririm. Bir kere parayı verirsiniz ama sonrasında keyfini sürersiniz.
 
güzel insan, AC (alternatif current) akım başkadır depolayamadığın gibi de akar gider. şimdi hertz olayı filan anlatmıyayım ama nerdeyse sabittir voltaj olarak. DC dediğimiz akım oynak değişken değildir sadece bir yöne akar ve depolanabilir... burada tüm dünyada geçerli bir standart tanımlama vardır. 1,5 volt pil 1,7 volt gibidir, ölçebilirsin. 12 volt akün 13,8 volttur dolu olduğunda (genel standartlardan bahsediyorum varsayılan olarak) şimdi bizler DC akımı depolarken bu aç amcayı iyice doyururuz, tıka basa. hadi bu amcamız akü olsun. depoladığı voltaj üzerinde yazan 12 volt etiketiyle 13,8 volt barındırır. kolunca yorulur acıkır enerji kaybeder. yani voltajı düşer. bizde bunu besleriz yazık bu amcaya yıllarca bize hizmet edecek aç bırakmamak gerekir değil mi?. işte bu akü amca karnını doyurabilmek için tabağına azcık fazla yemek koyarız ki önce gözü sonra karnı doysun. yani 14,4 volt DC elektrik veririz, o da 13,8 volta kadar karnını doyurur. (amper olayını açmadım üzerinde yazan amper değerinin % 10 değerinde amperde karnını doyurmak lazım) şimdi akü amcalar çağımıza ayak uydurdu model model, şekil şekil oldular. eskiden sadece trafolu redresörler (akü şarj cihazı- hatalı da olsa adaptör) ile beslenirdi. bu amca çocukları da çağa ayak uydurdu smps yani anahtarlamalı dedikleri seviyeye atladılar. şimdi akü amcaların sulusu var kurusu var, jeli var life po dediklerinden var. start/stop olanı, stasyoner olanları var yani var da var. bizim derdimiz araba amcası ona da standart asitli aküler. yani üzerinde 12 volt yazıyorsa evrensel tanımlama voltajıdır. akülerin üzerinde şarj voltajı yazar (14,4) tepe voltajı yazar (13,8 tam şarjlı hali) sen bunları dikkate al. 12 volt adaptör aküyü şarj etmez. aküyü redresör dediğimiz akü şarj cihazları şarj eder. ilgini çeken burası olmalı.
 
Bir kısa vadeli kurtarma yolu daha . Akü suyunu tamamen boşaltıp hazır satılan asitli akü suyu doldurun ( saf su değil ) . Hatta böyle bir kaç defa uygulama yaparsanız sülfatlaşmayı kırma ihtimaliniz var .
 
12 volt adaptör aküyü şarj etmez. aküyü redresör dediğimiz akü şarj cihazları şarj eder.

Bu durumda tekrar kafam karıştı. Yani bu adaptörü kullanmamak mı gerekir? Teknik olarak konuyu hiç bilmiyorum, şu son durumda sıfır aküye (standart eski tip akü) bahsettiğim cihazı bağlamalı mıyım? Yani eğer şarj etmiyorsa bu kadar süre nasıl işe yaradı? Sanırım tam şarj etmiyor anlamında, belli bir noktaya kadar şarj ediyor anlamı çıkıyor, o zaman tekrar şu soruyu sorayım, aküyü sürekli olarak bu şekilde adaptörle tam şarj etmemek zararlı mı?

Bir kısa vadeli kurtarma yolu daha . Akü suyunu tamamen boşaltıp hazır satılan asitli akü suyu doldurun ( saf su değil ) . Hatta böyle bir kaç defa uygulama yaparsanız sülfatlaşmayı kırma ihtimaliniz var .

O biraz beni aşar
 
güzel insan, adaptör dediğimiz zımbırtı sabit voltaj verir, yani üzerinde ne yazıyorsa onu verir. 12 volt adaptör 12 volt verir -/+ 0,2-3-4 volt farkeder sıkıntı yoktur. şarj cihazı dediğimiz alet asıl adı redresördür. 12 volt aküyü şarj eder yazar ama çıkışı 14,4 volt gibidir. yerel konuşma dilinde, halk ağzında adaptör. trafo, şarj aleti farklı işlere yarasa da aynı anlamda kullanılır. "şarj adaptörü" diye bir şey yoktur. "şarj cihazı" vardır. sen adaptör dersin ben alet/cihaz derim ama aslı redresördür. Türkçe karşılığı = şarj cihazıdır. üzerindeki etiketi okumadan şudur budur diyemeyiz. tele3fonunu düşün içinde 3,7 volt pil var ama adaptör dediğin 5 volt, zaten düzgün Türkçe kullanan kişi "şarj adaptörü" der. "adaptör" şarj" Türkçe değildir. yabancı dilden konuştuğumuz dile geçmiş sözcüklerdir. kavram karmaşasına girme.
 
Bilgisizliğimi mazur görün Kavram karmaşasına girmek için yazmadım, sadece elimdeki cihazı kullanıp kullanmamaya karar vermeye çalışıyorum. Eğer kullanmazsam akü zamanla boşalıyor, daha çok aracı kullanmak gerekir bu da ayrı bir masraf demek.

Cihaz şu:
https://www.trendyol.com/black-decker/bdv090-aku-bakim-sarj-cihazi-100-amper-6volt-12volt-p-4476120

Türkçe kullanım kılavuzu pdf'sini de indirmiştim ama linkini bulamadım. Yani bu cihazı yeni aküye bağlamalı mıyım?
 
elindeki güzel bir alet, kıymetini bil. aküne hiç bir zarar vermez merak etme. çalışırken çıkış voltajını ölç diyeceğim büyük ihtimalle ölçü aletin olmadığı için yapamıyacaksın. çıkış özelliklerini bilmediğim için de şöyle ölçün böyle ölçün demek yanlış olur. 3-4 sene akü için uzun bir ömür. yeni bir akü almadan önce sadece test için cihazınızın çalışıp çalışmadığını bir elektronik tamircisinde ölçtürünüz. bu tip cihazlar aküyü görmeden voltaj çıkışı vermeyebiliyorlar. o yüzden 12 volt ampul ile test bile yanıltabilir. ölçtürdükten sonra kullanmaya devam edersiniz ama aküleriniz ölmüş gibi.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…