Aküsüz Rüzgar jeneratörü sistemi

meteakmaz

Üye
Katılım
28 Eki 2008
Mesajlar
68
Puanları
1
Konum
İzmir
Arkadaşlar elimde 1,5kw rüzgar gülü, 48v regülatör ve yük direnci var. Amacım kışın rüzgar estiği sürece evdeki rezistanslı sobayı ısıtması. Dolayısıyla evin ısınmasına katkı sağlaması. Fakat Akü kullanmak istemiyorum. Üretilen gücü aküye depolamadan rezistanslı sobada tüketmek istiyorum.
Rüzgar gülü jeneratöründe akü kullanmadan üretilen enerji üretilen kadar tüketilebilir mi?
Fikirlerinizi bekliyorum.

Aklımdaki fikirler;
1) 2 Kontak çıkışlı wattmetre kullanarak belli güçlerde 2 kademe rezstans sürmek.
Örnek 500 W üretilirken 500w lık rezstans devreye almak 1000w üretilirken 1000w rezistans devreye almak.

2) Solar pompalarda kullanılan inverter kullanmak, üretilen voltajı doğru akıma çevirip inverterin dc barasından beslemek, inverterin motor sürücü uçlarına üç tane 500w rezistansı üçgen bağlantı düzeneğiyle bağlamak.
Solar pompa sistemlerinde akü yok sebebi, güneşin paneller üzerine düşürdüğü güç kadar sürücü pompayı çalıştırıyor.
 
Merhaba. Bu fikrinizin oldukça güzel olduğuna katılyorum, ancak ;

1- Rüzgar türbinlerinde ayni güç üretiminin, ayni güçteki rezistans bağlantısında alternatörü içten çok fazla frenleyen, ters yöndeki zıt elektromotor kuvvetlerle olumsuz bir etkisi vardır, ama örneğin alternatör gücünüz 3000- 4000 wattlar düzeyinde olabilse idi bu zıt etki kat kat azalabilirdi. Zaten rüzgar türbini kanatları sizin düşündüğünüze benzer prensiple, alternatör tam boşta kalıp akü şarjla dolmadığı zaman, bu güce tam karşılık gelen bir direnç alternatör uçlarına bağlanarak abandone olarak yüksek devirlere çıkması veya parçalanması, etkiye karşı tepki prensipli zıt indüktansla tam olarak da önlenmiş oluyor. Siz bu emniyet prensibiyle çalışan bu güvenlik sistemini adeta örnek almış gibi oluyorsunuz.

Çünkü rezistans gibi omik yükler, alternatörün çıkış uçlarına kısa devre ettirmiş etkisini bire bir güç kompanzasyonu veya akuplesiyle çok kolay gösterecektir. Sözünü ettiğiniz benzer uygulama rezistanslı omik dirençle değil, sulamada kullanılan su pompasının elektrik motorlarıdır, bunlar ancak ilk demeraj dediğimiz motor ilk hareketinde rezistans gibi alternatöre kısa devre edilmesi etkisini anlık olarak gösterebilirler, çok daha farklı olarak, yani sözünü ettiğiniz bu uygulama şekli çok daha farklıdır, pompayle direk mukayesesi ise mümkün değil.

2- Solar pompalar ise üretilen güce çok yakın veya ayni güçte inverterden dc>ac dönüşümünden sonra kullanılabilirler, bunlarda çok büyük bir sıkıntı olamaz, yani rezistanstaki bir sıkıntı bunlarda ayni olamayacaktır. Zaten belirttiğiniz gibi tarlalarda bu amaçla yapılmış akülü/aküsüz bazı uygulama örnekleri de mevcuttur. Ancak alternatördeki net çıkış gücü için inverterdeki iç kayıpları da (İnverter verimine bağlı olarak) tam göz önüne alarak, solar pompalara tam üretilen gücü aküsüz olarak ondan sonra tam güçlerde verililip bu uygulama imkanı olabilir.

* Dalgıç pompaları, su pompaları asenkron motor olduğundan seçilecek inverter tipi modifiye değil saf sinüs çıkışlı inverter tipinde olabilmelidir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar, Üretim ve tüketim aynı olacak diye bir şey yok, tüketim muhakkak üretilenden az olacak. Bu konudaki ana mantık şu, bir rüzgar jeneratörümüz var biz bununla en verimli şekilde akü kullanmadan nasıl faydalanırız.
 
kaç volt çıkış veriyor 1,5KW gücünüz olduğuna göre (tam verimde) bu gücü kullanabilirsiniz neden kullanamayasınızki.
 
Merhaba. Değerli arkadaşlar; asıl mesele bu gücü tam veya ona yakın güçlerde kullanmak veya kulanmamak şeklinde değil ki, çok verimli olarak kullanabilmektedir. Dört mevsim güneş ışığını alan Türkiye topraklarında ısıtma işlemlerinde sıcak sulu güneş kollektörleri verimli oldukları için kullanılabilir. Rezistans kullanımı şöyle olabilir; kombine bir ısıtma sistemi yaptınız diyelim, güneş kollektörlü, yerden ısı pompalı ve rezistansla eşanjörde takviye ısıtmalı. Rezistansla ısıtma ancak bu iki sistem çok verimsiz çalıştığı ve ısıtmanın aksaması durumunda şebekeden veya solar, rüzgar gülünden aldığı elektrikle ısıtmayı en son çare olarak yapar, yoksa direk ısıtmada eletrikli rezistans kullanılması, solar panelli veya rüzgar türbinli sınırlı elektrik ürtetimlerinde pek tercih de edilmez. Birinci sebebi voltaj düşüklüğüne sebep vermesi, ikincisi elektrikle ısıtmada çok verimsiz bir yöntem olması (Diğer yöntemlere göre) üçüncü olarak küçük güçlerde tam üretilen güce akuple olacak şekliyle seçildiğinde, bu üretilen elektrik gücü için bazı olumsuzlukları olabilmesidir, rüzgar türbinlerindeki devir düşürümü gibi.

Çok verimli sistemlerin seçimi dururken göz göre göre rezistanslı bir ısıtmayı seçmek mantıklı seçim yapılmamasıdır, aslında net olarak ben bunu ifade etmeye çalışıyorum. Çünkü elektrikli rezistansla ısıtma yapmak demek, temelde en verimsiz yoldan ısıtma şeklini seçmek demektir. Şebeke elektriğinde mecbur kaldığımızda bu yöntemi seçiyoruz, UFO'lu soba ve ısıtıcılar, fırınlar, vb. Ancak şebeke elektriğindeki volt* amper şeklinde üretilen güç çok fazladır ve bu tür bireysel kullanım şekilllerinden direk olarak da çok kolay etkilenmiyor, (Çok fazla kullanım olduğunda trafolar patlıyor, voltaj düşüşü çok fazla olabiliyor, vb. bazı olumsuzluklar şebekeli kullanımda bile vardır) solar veya rüzgar türbinlerinde olduğu gibi.

Konunun asıl önemli olan yanı da aslında tam bu noktasıdır. Yoksa 12 tane büyük boy kuru pili pili seri bağlayıp 12 voltluk çıkışla 12 voltluk rezistans telini ısıtarak kullanırsınız, kullanılmaz değildir, ama 12 tane pil maliyet olarak çok fazladır örneğin, şebekeden 220>12 ac>dc adaptörle bu 12 voltluk rezistans telini ısıtmak çok daha ekonomiktir, benzer bir örnek vermek gerekirse. Bu sistemlerde rezistansı kullanmak da keza ayni şekliyledir. Bu karşılaştırmaları yaparak bu seçimi yapmak elbette yine yalnızca sizlere kalmıştır. Kolay gelsin.
 
Değerli Arkadaşlarım, çözüm noktasında konuya yaklaşılırsa sevinirim. Aklıma bir fikir daha geldi, kontak çıkışlı devirmetre ile kademeli olarak yük sürebiliriz gibi geldi bana.
 
Selamlar. Elimde 20kw güneş paneli var tarımda tarlada kullanıyorduk römork üzerimde olduğu için eve getirdim boş duruyor. Elimdeki 15dc-ac sürücü ve bu panellerle 380 rezistans çalıştırmam mümkün mü?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…