Arkadaşlar....
Konuda yapılan yorumlar genelde bilinçsiz şekilde yapılmış yorumlardır. Özellikle Kurumda çalıştığını söyleyen
morbeyaz arkadaşımın açıklamaları üzücüdür.
10 gün öncesine kadar Bende .....Elektrik Dağıtım A.Ş.'de çalışyordum.
Gelelim Konuya;Akıllı sayaç tabir edilen Çok tarifeli sayaçların eski tip elektromekanik sayaçlardan farkı; Devletçe belirlenmiş ve ona göre programlanmış olduğundan Elektrik tüketimini farklı zaman dilimlerinde farklı alanlara kaydediyor olmasıdır. Bu zaman dilimleri aşağıdaki gibidir.
T1: Saat
06:00 ile
17:00 arası
T2: Saat
17:00 ile
22:00 arası
T3: Saat
22:00 ile
06:00 arası
T4: Şu anda kullanılmamaktadır.
Fatura Konusu: Devlet bu zaman dilimlerinde farklı fiyatlar uygulamaktadır. Bundan amaç ise elektrik kullanımını mümkün olduğunca günün her saatine yaymayı teşfik etmektir. Yoksa devletin şalter değiştirerek gece diğer şalterden ucuz elektrik (ucuz mazot gibi.
.) vermesi diye bir şey söz konusu değildir.
Neden.?:Bilindiği gibi günümüzde üretilen elektriğin büyük oranlarda depolanması mümkün&ekenomik değildir. Hal böyle olunca gece üretilen elektrik boşa giderken gündüz ve özelliklede akşam saatlerinde elektrik üretimi tüketimi karşılamakta zorlanmaktadır.
Sonuç: Evlerde akıllı sayaç kullanarak daha az fatura ödemek pek mümkün görünmüyor. Hadi bulaşık ve çamaşırı gece hallettik Işıkları, Fırını, Televizyonu, bilgisayarı ne yapacağız Evde en çok elektrik tüketen Buzdolabı zaten bizim kontrolümüzün dışında çalışıyor... Bu tariflerin faydası ancak üretim yapan işletmelerin, üretimi gece yapması ile olur. Şahsen ilgilendiğim bir fabrika Gece vardiyasında üretim yaparak elektrik faturasını 10.000 (10 milyar) TL. den 5.000 - 6.000 (5-6 milyar)TL civarına düşürmüştür.
Son olarak kıyaslama yapılabilsin diye eski bir tarihe ait tarife fiyatları şöyleydi. (Bu fiyatlar eskidir. Değişmiştir Ancak oranlar aynıdır.)
T1: Saat
06:00 ile
17:00 arası ---
107.000 TL
T2: Saat
17:00 ile
22:00 arası ---
151.500 TL
T3: Saat
22:00 ile
06:00 arası ---
061.000 TL
O Tarihteki Tek ZamanlıTarife (Eski tip sayaçlarda ödenen)---
119.500 TL
NOT:İsteyen aboneler sayaçları dijital olsa bile Tek Zamanlı tarifeden kullanmaya devam edebilirler. Bunun için elektrik kurumuna müracat etmeniz yeterlidir.