Merhabalar sayın
@redblow sorduğunuz soruya cevap vermek için öncelikle 2. sorudan başlamak istedim. demişsiniz ki :
--Bir cihaz 2 amper ile çalışıyor 4 amper verirsek ne olur ? Çalışır mı ? Bozulur mu ?
Aslında akım verilmez çekilir. Buda devredeki alıcının özelliğine göredir örneğin devre basit bir elektrik devresi ise direncine ve çalışma gerilimine göre güç kaynağından bir akım çeker...
Örneğin 10 voltluk bir gerilim kaynağına paralel olarak 10 ohm direnç takarsanız bu direnç o güç kaynağından 1 amper akım çeker. Bu konuyu özetleyen ohm kanunu diye bir kanun vardır. Bir de kirşof kanunları vardır...
Yani siz 2 amper ile çalışan bir cihaza 4 amper veremezsiniz cihaz normal çalışma şartlarında 400 amperlik bir güç kaynağına bağlı olsa da o cihaz yine 2 amper çeker. yani amper verilmez çekilir bu da alıcının gücüne göredir.
Lakin bu olay arıza durumlarında biraz farklılık gösterir örneğin cihazın içinde her hangi bir eleman kısa devre olursa bu defa cihazınız kısa devreden dolayı normal çalışma akımından çok daha yüksek akımlar çekmeye başlar bu da cihazınızda oluşacak arızanın boyutunu arttırır. Peki bunu önlemek için ne yapmak gerekir dersek işte o zaman cihazınızın akımına göre bir sigorta takarsınız. Örneğin cihaz 2 amper çekiyorsa ben 2 amperlik bir sigorta takarsam ve bu cihaz arıza yaptığı zaman yüksek akım çekmeye başlarsa bu çektiği akım 2 amperi geçtiği zaman sigorta devreyi keser cihazı da tesisatı da korumuş olur.
Şimdi 4. soruya geçelim Ve şöyle bir mantık kuralım.
Bir cihaz 5 volt ile çalışırken 2 amper çekiyorsa burada voltajı değiştirirsek yine ohm kanununa göre direnç sabit kalacağı için akım değişecektir. Siz 5 volt ile 2 amper çeken cihazınıza 10 volt verirseniz bu defa cihazınız 4 amper çekme eğiliminde bulunacaktır ki bu da cihazınızın arıza yapmasına sebep olacaktır.
Eğer cihazınız elektronik bir cihaz ise 5 volt ile çalışan cihaza 10 volt verdiğiniz zaman cihazınızda ki devre elemanlarının özelliklerine bağlı olarak arıza yapacaktır mesela 7805 entegresi var olduğunu farz edelim ilk başta bu entegre ısınacaktır. Girişindeki kondansatör patlayacak ve regüle devresi devre dışı kalacaktır. Yani cihazın üzerinde yazan gerilim değerleri ile uğraşmamak gerekir hocam
1. sorunuza bakalım.
Bazı güç kaynakları 12v 10 amper bazıları 12v 1.5 amper veya daha farklı olabiliyor burda akım değerini belirleyen nedir ?
Akım değerini belirleyen şey üretim aşamasındaki kullanılan malzemelerin değeri ve tasarımda ihtiyaç duyulan kriterlerdir.
Örnek vermek gerekirse ben bir güç kaynağı yapıp çıkışından tam 5 volt ve 500mA akım almak istiyorsam 9 volt bir dc gerilim elde eder o gerilime paralel bir tane 16 Volt 1000 uF kondansatör takar hemen ardından da bir tane 7805 bağlarım 7805 çıkışına da 470 uF 16 volt bir kondansatör bağladım mı bir de 7805 i sağlam bir soğutucuya monte ettim mi babalar gibi 5 volt 500mA değerinde gerilim ve akımı alırım.
Diğer sorunuz ile ilişkilendirmek istediğim şey de şu : şimdi ben bu yapmış olduğum güç kaynağından 500mA değil de 5 amper almak istersem 7805 alev alev yanar çünkü kullandığım malzeme 500mA için tasarlanmış malzemedir.
Piller konusu da yine aynı bu şekilde değerlendirilebilir çünkü 9 volt ile çalışan bir cihazın içindeki tasarımda 9 volta göre çalışacak devre elemanları kullanılmış ve yine akım değeri de ona göre ayarlanmıştır. Pilin verebileceği akım miktarını değiştiren faktörler de pillerin üretim aşaması ile ilgilidir ve buna kalite de diyebiliriz.
Ama bu sorular çok amatörce sorular olmasına rağmen bence yine bir miktar mantık içeriyor en azından yol gösterebilir.