Arkadaşlar linke bende baktım oldukça kapsamlı bir tez .Kısaca bildiğim şeyleri yazacağım hatam olabilir düzeltirseniz sevinirim.150 mw lık bir grubu paralele aldığımızda kömürle çalışan bir santralı örnek vereyim kazanda elde edilen buhar( 530 cantigrat derece kuru buhar santimetrekareye 150 kg basıncla)türbin kanatlarına verilir.3 ton kuru buhar yaklaşık 1MW Elektrik enerjisine dönüşür.Kazanda elde edilen buhar debisi artırıldıkça yani geriye gidersek 6000 voltluk kömür değirmenlerinin ( 6 değirmen) herbiri saatte 50 ton kömürü öğütüp kazana pülverize bir şekilde tam kapasite püskürttüğünde kazandan elde edilen 450 ton kuru buhar ile 150 mw elde ederiz.Kazan ve türbin metal sıcaklıklarına göre paralele giren grup kontrollu bir şekilde üzerine yük alınarak tam yüke ulaşır. Tam yüke ulaşma sıcak yol vermelerde paralele girdikten sonra yaklaşık 1 saat,soğuk yolvermelerde 2,5 saat tir.Kısaca genaratörü besleyecek olan kazan türbin kısmının hazır olma durumuna göre genaratörümüzü mw olarak yükleyebiliriz.
yonzoglu arkadaşım reaktifi artırdığınızda türbin kanatlarına giren su miktarında bir değişme olmaz.Reaktif üretmek için cosinüsfi düşünce aktif güçte değişme olmaz.Reaktif üretmek için ikaz akımını artırırsın.Genaratörlerin en verimli çalışma alanı cos.0.85 ile 1 aralığıdır.Genaratör yüklenme eğrisinde 2. bölge dir. Reaktif artırılınca sadece genaratörde rotor ve stator sargı sıcaklıklarında ısınma olur.
sayın meraklı elektrikçi dediğinize katılmakla beraber benim dediğim şu max 2000kva generatörümüz cos fi 1 yani 2000kw enerji üretiyoruz mesela şimdi ben cos fi düşürdüm 0.85 o zaman makina 2000kw kalamaz heralde gönürgüç sabit kalmak şartı ile aktif güçte azalma olmaz mı?generatörün max yüklenebilme kapasitesinde ötürü eger 2000kw kalıp cos fi 0.85 yasparsak görünür güç olur 2350 buda generatörün kapasitesinden fazla bu bir açıklık getirirsek?