akım gerilim direnç güç dörtlemi.

kenan_37

Üye
Katılım
8 Kas 2012
Mesajlar
276
Puanları
1
Konum
kastamonu
merhaba arkadaşlar.2200 watt gücünde 220 volt gerilimle çalışan ısıtıcımızın 110 votta ve 300 voltta çektiği akımları ısıtıcının her iki gerilim altındaki dirençlerini ve her iki gerilimdeki güçlerini nasıl hesaplarız.direnç gerilimden nasıl etkilenir.
 
P=U.I formulunden
I=p/u ise
I=2200/220 =10 A yapar bu formul üzerinden yapabilirsin


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Direnç değerini ise
R=U/I
R=220/10
R=22 ohm


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Voltaj artarsa ısınma artar, ısındıkça ısıtıcının direnci de artar. Direncin ne kadar artacağını hesaplamak zor olduğundan direnç değişmiyor varsayılır
 
P=U.l
P=220.10
P=2200w

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Selamun Aleyküm
Direnç vb bilgi verilen formüllerden bulunabildiği gibi bahsedildiği gibi direncin gerilimle değil sıcaklıkla değişimi mevzu olur. Aslında ısıtıcı vb techizat için verilen güç bilgileri dayanım vb teknik bilgi ifade ederler yoksa gerçekte verdiği güç gerilim vb bilgi ile ele alınır.
Ancak 220 Volt ta 2200 Watt olan bir ısıtıcı için;
P ( Güç ) = I^2 * R = V^2 /R olarak -->2200W = 220^2 / R --> R = 22 Değişen gerilimler 110 V ve 300 V için de gerekli hesaplamalar bu direnç değeri üzerinden yapılır.
110Viçin --> P = 110^2/22 = 550 Watt (ki güce karesi ile etkiyen gerilimin 2 kat düşmesi ile gücün 4 kat düştüğü hal)
300Viçin --> P = 300^2/22 = 4100 Watt (civarı)
Diğer taraftan direncin sıcaklıkla değişiminin ele alınmasında belirleyici olan sıcaklığın denge halinde (sistemin özelliklerini değiştirmediği halde) hesaplanması sistemin esas çalışması hakkında bilgi verecektir.
Telde Elektrik akımının oluşturduğu ısı ile telden ortama transfer edilen ısı denge halinde eşittir. Denge halindeki değerine göre (sıcaklığın düşük olmasından dolayı) daha küçük değerde olan direnç değerinden dolayı ilk çalışmada elektrik akımının oluşturduğu ısı, denge halinden ve dolayısıyla (sıcaklıkla artan ve denge halinden önce daha düşük değerde olan) ortama transfer edilen ısıdan büyüktür. Akımın oluşturduğu ısı ile ortama transfer edilen ısı arasındaki bu denge öncesi farkı telin ısıl sığasında beklemekteyiz ki düşük bir sığa çabuk bir denge demek olur.
Q(OrtamaTransferEdilenIsı) = h(IsıTransferKatsayısı) *F(YüzeyAlanı) *T(SıcaklıkFarkı)
P(ElektrikselGüç)...............= V^2/R =V^2/[Ro*(1+*T)].....(Ro referans sıcaklığındaki direnç, direncin sıcaklıkla değişim katsayısı)
h*F*T1=V^2/[Ro*(1+*T2)]; denge hali denklemi ile denge hali sıcaklığı için;
T1= Ttel-Tortam, T2=Ttel-Treferans, Treferansın da ortam sıcaklığına eşit kabul edilerek (bu kabul yapılmadan formül kısaltılmadan da hesap devam edebilir) T1= T2 kabulü ile
h*F*T=V^2/[Ro*(1+*T)] eşitliği-->
T*(1+*T)=V^2/(h*F*Ro)-->T^2 + T/ - V^2/(h*F*Ro*) = 0
El Harezmi nin 2. dereceden denklemlerin çözüm ispatını yapmadan direk izahı ile;
T1,2= (-1/ +/- (Diskriminant) ) / 2 , T1,2= [-1/ +/- [1/^2 + (4V^2/(h*F*Ro*))]] / 2 ; daha kısa;
T1,2=-1/(2) +/- 1/2*[(h*F*Ro+4V^2*)/h*F*Ro* ^2)]
Biraz karışık gibi de görünse temel matematik işlemleridir. Tabi ısı transferi katsayısı olan h ın da sıcaklıkla değişimi gibi inceliklere inilmedi. Bununla beraber her ne kadar sonuca etkidiği düşünülmese de yüzey alanının da değişimi gibi tüm değişimleri içine alan bir tanımlama da bilimin tam izahı namına yapılabilir.
Başarılar, Hayırlı akşamlar dileriz.
 
Ustam ne yaptın öyle sen ya..
P=U.I
I=U/R
Bu kadar basit..Geometri,dimetri,simetri ne gerek var bunlara..
Ben sahsen erindim ve okumadım yazdıklarınızı..Sadece üstteki 4,5 satırı okudum o kadar.
Eminim ki kimse de okumamıştır..Ben bu kadar matematiğe karşıyım,insanların anlayacağı en basit yoldan anlatılması bence
en doğru olanı..Yine de emeğinize sağlık..
 
Direnç değişmez demek yanlış olur bunu belirtmek gerek. Direnç değişir ama değişmediğini varsayıyorum demek ayrı konu, mühendislikte herzaman bu tarz kabuller yapılır
 
Hürmetler sunarız
Sayın Zbyrblc çok zaman her bilimin içerisine girdiği ile anlatılan Matematik pek karşı olunur bir bilim değildir. Görünen pratik kısmını destekleyen engin derinliği ehillerini beklemektedir.
Her zaman gelişim ve derin düşünceye yer verilmesi gerektiğinden basit görüntüler ilerisi için bir yol göstermiş oluyor. Düşünsel faaliyet önemsenmeden pratiklik sadece iş görülmesi için önemsenirse, başka bir pratikliğin oluşması için birilerinin derin düşünceleri beklenir.
Zira ilk kısımda cevabı zaten yazmıştık ve bahsettiğimiz değişkenliği açıklarken yaptığımız; P ve Q formüllerini yazdıktan sonra bunları çözen basit işlemlerden ibaret.
Mühendislik bir sorunu çözerken sorunun kendi muhtevasında muhattap olduğu kar-zarar-teknik özellikler ile, bilimsel yaklaşım ve ya ince detaylardan ziyade direk sonucu yazmayı uygun bulabilir. %15 civarlarında hataya rağmen sonuç işi çözdüğü için kabul edilebilir. Yalnız gerek mühendisliğin gerekse de düşünsel faaliyetlerin bilimsel incelemelerinde etraflı bakışlar ele alınır ki bu halde kombine olmuş olan sistematikler(bakış, formül..) kendileri ve ya gidiş yolu için birer kontrol aracı oldukları gibi yeni düzenlemeler için de kaynak olabilirler.
Yine direncin sıcaklıkla değişimi elektronikte stratejik bir yere sahip olup artma azalma özelliği ile bir sistemin çalışmaması ve ya önlemler ile kombine edilmesi için yeterli sebeptir. Geçenlerde sıcaklıkla direnci artan lambaların çok sayıda çalıştırıldıkları yerde aynı anda ilk çalışmalarının sebep olduğu yüksek akım "saldırı akımı" isimleri ile forumda geçmişti.
Elektronik ve mekaniğin bu buluşma noktası ve daha ince birçok kısımlar burada tam olarak ele alınmamış olup imkanlar dahilnde inşAllah(c.c.) gerekli inceliklerine kavuşur.
Başarılar dileriz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…