akım pompası

faithtr

Üye
Katılım
29 Ara 2010
Mesajlar
17
Puanları
1
Arkadaşlar devremin çıkış akımını yükseltmek istiyorum. Gerilimi opamlarla yükselttim fakat akımı yükseltmek için araştırma yaptığımda diyotla , transistörle ve mosfetle akım pompası yapıldığı bilgisine ulaştım fakat yeterli kaynak ve açık devre şeması bulamadım. Bilgisi olan yardımcı olabilir mi
 
Selamun Aleyküm
Sayın FatihTr
Akımın gerilim gibi bir nicelik olmadığını hatırlatırım size. Gerilim sabit iken akımı direnç belirler. Yalnız siz sistemi yüklediğinizde gerilim düşüyorsa buna önlem almanız gerekir. Yük anında da ölçüm yapabilirsiniz.

Bahsettiğiniz sistemin kullanımını anlatmanız sizi izlyenlerin daha detaylı bilgiye sahip olmasına vesile olur.
Başarılar dilerim.
 
abi işin aslı yeşil enerji kaynagı oluşturmak istiyorum. Bu konuda gerekli alt yapıyı oluşturdum ortaya çıkan devrede, voltajı yükseltmek için gerekli bir çok devre buldum. Diyotla, transistörle, mosfetle ve opamlarla gerekli kazancı sağlamak mümkün. Şimdi bana akım gerilim gibi bir nicellik değil dersen bana öğretilen bütün bilgiler yani oluşturmuş olduğum bilgi birikimi yalanlar üzerine kurulmuş olucak. V=I.R
Gerilim sabit iken akımı direnç belirler.
burada hem fikiriz. Ör: yapılan devreyle bir tv çalıştırılıyor diyelim buna ek olarak bir ısıtıcı ve bir ampül baglamak istiyorum dolayısıyla R artıcagından I düşecektir ve aşırı bir ısı artışı olucaktır.
Tam randıman almak için yapılan akım aynaları ve akım pompaları geliştirilmiş fakat diferansiyel deklemler üzerinde ihtisas bilgim olmadığı için devreyi kendi bilgi birikimimle yapamıyorum. Hazırda olan bir devreyi deneme yanılma yoluyla daha kolay olarak yapmak istemiştim.
 
Satın Fatihtr
mesajınızı görünce sanki bu mesaja yazı yazmamışımdır diye düşündüm. Elektronik olarak imkanlar çok geniştir. Kompanzasyon vb birçok sistemle çalışma karakteristiklerinde ayarlamalar yapılabilir.
Ancak temel anlamda kullanılan tekil elemanlarda yazdıklarım geçerli. Gerilim şebekede sabit tutulan bir değer olarak bize sabit ulaşmış sayılır. Bir devre ucunda bu durumda gerilim sabit iken akım 0 dan maksimum değerlere kadar ulaşabilir. Gerilimi bu şekilde sabit olan bir devrede direnç ve akımın kendi aralarında değiştiği düşünülebilir.
Bahsettiğiniz tv, ısıtıcı, ampul bağlantısı eğer seri yapılırsa direnç artar aşırı ısı oluşmasından ziyade çekilen akım azalır ve her elemanın güç sarfiyatı düşer. Azalan akım ile gerilimleri de azalmış olur. Tv nin belirli bir gerilimde beslendiğini düşünürsek bu biçimde seri bağlama yapılamaz. Bu bağlama paralel yapılır. Her bağlanan eleman devre uçlarındaki gerilimin direncine bölünmesi kadar akım çeker. Çekilen akım eleman eklenmesi ile artar.
V=I*R formülünde Şebeke gerilimi olan V yi sabit düşünmeniz gerekir. Direnç belli iken I=V/R, akım belli iken R=V/I
Yeşil enerji kaynağını bilmiyorum. Belki uzmanları anlamıştır ama gerekli açıklamaları ve devre karakterstikelrini açıklarsanız belki başka dahil olanlar olur.
Bu arada bu eğer verimlilik arttırmak için yapılan bir çalışma ise kompanzasyon sistemlerini de inceleyebilirsiniz.
Başarılar dilerim.
 
öncelikle teşekkür ederim , kompanzasyon sistemlerini inceledim ve kısaca özetlersem reaktif güç ile indiktüf gücün oluşturmuş olduğu zahiri bir etki olduğunu ve trafosuz sistemlerde pek bir işe yaramadağı hakkında rivayetler var. Aklıma lisede yaptığımız led'li devreler geliyor, ledlerden yaptığımız harfler çok fazla akım çektigi için transistörle güçlendirme yapardık ''cncarastirma'' tam olarak anlatmak istediğim olayı ifade edemesemde beni anladığını düşünüyorum.
 
Rica ederiz Sayın Fatihtr
Konuya uzmanların müdahil olması ile daha uygun gidişat sergilenebilir.
Dışında olanların anlaması için de siz sebep sonuç olarak devreyi anlatabilirsiniz.
Mesela güç kaynağınızın gücü belli iken bu güç transistör vb elemanlar ile arttırılamaz. Ama gerilimi veya akımı değiştirmek için müdahale edilebilir. Mesela kaynak makinelerinin basit olanları bir trafodan ibarettir. Giriş 220 Volt iken çıkış 20Voltlarda hatırladığım kadarıyla olmalı. Bu sayede çıkışta akımın artmasıyla yüksek ısı durumuna geçilr. Yüksek akımın geçtiği elektrot direnci yüksek eleman olarak en fazla ısınan yerlerdendir.
Elektrik iletim hatlarında ise elektriğin aktarımda ısı olarak kaybını önlemek için gerilimi yüksek olarak iletilir.
Bunların yanında bujilerde kıvılcım atması için (yanlış hatırlamıyorsam)30000Volta yükseltilen de aynı elektriktir ama bu güçlü olduğunu göstermez. Elektrikli kişisel savunma ekipmanları da bu şekilde.

Başarılar dileriz. Hayırlı günler.
 
Arkadaşlar araya girmek gibi olmasında. Bende bişeyler eklemek istedim.
Fotodaki devte gerilim katlayıcı devresine benziyor, internette aratırsanız bolca bulursunuz.
Akım, volt ilişkisine gelince size şöyle anlatabilirim. Otomobillerde vites düşürür isek aynı gaz ile daha hızlı gideriz ancak yokuşlarda zorlanırız. Yani elimizdeki güç sabit ise (watt) gücü düşürünce (volt) akım artar (I). W=V*I Sistemlere doğru miktarda güç uygulanırsa tüketilen güç verimli olacaktır. Tüketimde önemli olan watt'tır. Elektrik faturalarında tüketim miktarı Wattsaat olarak yazılır. Wattsaat = watt * saat yani yapılan iş miktarı. Sistemlerde akımın istenilen oranda olması için gerilimin (volt) miktarının değişmesi gerekir. Sisteme uygulanan gerilimi değiştirmek için ayarlı güç kaynağı kullanmak gerekir. Örnek olarak akülerin şajında akım kaynakları kullanılır. Aküler şarj oldukça volt değerleri artar, bununla orantılı olarak aküye verilen volt değeride arttırılır ise akım sabit kalır. Şarj cihazlarında aküye verilen güce, akü içerisindeki güç tepki gücünün üzerindeki güç kadar etki eder. Biz aküye yüksek güç olsun diye verilen volt değerini yükseltirsek ve buna bağlı olarak akımda yükselerek toplam geçen kuvvet yükselir. Burada akü aşırı ısınır ve bozulur. Bu gücü sağlayacak olan sisyemde aşırı zorlanır.
Gerilim katlayıcı genelde kullanılmaz bunun yerine trafolar kullanılır eğer eldeki gücün kaynağı dc ise pals uygulanarak ac volta dönüştürülür ve yine trafo ile volt değeri yükseltilir.
Yeşil enerji kaynaklarında kullanılan MPPT (Maximum Power Point Tracking), (maksimum güç noktası izleme) cihazları/yöntemleri var.
 
Teşekkür ederiz Sayın Kabiliyet
""""Yani elimizdeki güç sabit ise (watt) gücü düşürünce (volt) akım artar (I)."""" yazmışsınız.
Yalnız Güç = V * I (alternatif akımda efektiflik vb katsayılar) dediğimiz zaman güç düştüğünde akım veya gerilim bu formül uyarınca düşebilir. Siz belki gerilimi düşürünce demek istediniz.

Ve de temel veya genel sistemlerde akımın istenilen değerde kalması için gerilimin değişmesi gerekliliği sistemin empedansının değişmediği(sabit.aynı) durumlarda olur. Yoksa gerilim artıığında direnç de arttırılarak akım sabitlenebilir.

Başarılar dileriz.
 
Sayın cncarastirma

Olayı şöyle canlandırmaya çalışalım. Bir araçta gidilir iken yokuş aşağı ve yokuş yukarı yollar karşımıza çıkar. Bu yollardan yokuş yukarı araç çıkar iken bir direniş ile karşılaşır bu direnç etkisidir. Bu direnişi yenmek için vites düşürürüz ve aracın gücünü yükseltiriz bu volt ancak aracın hızı düşer yoldaki akışı buda akım. Bu olaylar sırasında yakılan yakıt sabit kalması şartı ile yani gazda değişiklik yok yani watt sabit. Yokuş aşağı gideriken araca dışarıdan etki edilmiş gibi olur buda ayrı bir güç kaynağı kullanılmış gibi olunur. Bizim sistemimizde hedap düz yolda ve yukarı yönde yol eğimi için geçerli.
 
Sayın Kabiliyet bazı terimlerde hata yapmıştınız bir önceki mesajımda bunu ifade etmiştim.

Volt; gerilimdir güç değildir. Gerilim; akım ile çarpıldığında gücü(watt) verir enerji ile alakalı birşey ifade etmiş olur, zaman ile de çarpılırsa enerjiyi verir.

Yokuş yukarı için direnç diye ifade ederseniz; vites küçültmeniz gerilimi düşürmeniz gibidir. Mesela kaynak makinesi gibi. Gerilim düşük ama akım fazla, direnci yüksek elemanda yapılan iş artmış olur. Yoksa vites kutusuyla güç değişmez. Güç kuvvet*yol dur. Aynı zamanda kullanılan enerjinin kullanıldığı zamana bölümüdür(türevidir). Birim zamanda kullanılan enerjiyi değiştirmedikten sonra güç değişmez. Vites değitirilerek etkiyen kuvvet ve dolayısıyla tork(dönme momenti) değişir.

Elektrikte alternatif etkiyi bir tarafa bırakırsak, Güç = V*I , Güç = V*V/R ve Güç = I*I*R
Önceki mesajlarımda gerilimin ateşleme bobininde çok yüksek olduğunu ancak bunun güç demek olmadığını ;gücünün akü gücünden ibaret(hatta daha düşük) olduğunu ifade etmee çalışmıştım.

Elektrikte bahsettiğimiz uygulamalarda mesaj sahibi arkadaşımıza neyin lazım olduğu uzman arkadaşların dahili, ve devamıyla ele alınabilir. Ev için verimli elektrik kullanımında gerekli elektrik özellikleri, eğer özel bir amaç varsa amaca yönelik elektrik özellikleri, güç ve akım gereksinimleri konuşulabilir.

Başarılar ve hayırlı akşamlar dileriz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…