Akım Trafosu S1 S2 Uçları Neden Boşta Bırakılmaz?

samet35

Üye
Katılım
9 May 2009
Mesajlar
24
Puanları
1
arkadaşlar mesleğinde deneyimli ustalara sorum olacak. bir akım trafomuz var mesela 50/5 faz giriyor diğer ucundan çıkıyor. s1 ve s2 uçları neden boşda bırakılmaz mantıklı bir cevabı varmı bunun? kullanılmayan akım trafolarının s1 s2 uçlarını kısadevre ediyorlar böyle bir durumda trafo yanmaz mı?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Kardeş adındanda anlaşılacağı üzere "akım trafosu", Şayet gerilim trafosu olsaydı kısa devreden ötürü yanardı...
Akım trafoları ise sekonderleri açık bırakıldıklarında doyuma giderler ve ısınma sonucu bir süre sonra yanarlar...
Detay için Net'te bilgi bulabilirsin....
 
primer devresinden akım geçen bir cihazın sekonder devresinden de transformasyon oranında bir akımın geçmesi gerekir.kısadevre ederek bu akımın geçmesini sağlıyoruz.Akım trafosunda gerilim de son derece az olduğu içinde kısadevre olmuyor.
 
bu doyuma giderlerden kastınız ne tam olarak anlayamadım. nette pek açık bir bilgi bulamadım...

peki bir gerilim trafosunun sekonder uçları boşta kaldığında trafo yanmıyor da akım trafo sekonder uçları boşta kaldığında yanıyor..?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Akım trafoları çalışma ve parçaları bakımından trafolara çok benzemektedir.Fakat akım trafoları sekonderi kısa devre çalışan ve sekonder çıkış akımı belirli oranda sınırlandırılmış özel bir ölçü trafosudur.Ana devreye(ölçümü veya koruması yapılacak olan devre) seri olarak bağlanan primer sargıdan geçen (primer) akımın meydana getirdiği manyetik alan, demir nüvede manyetik akının oluşmasına neden olur.Primer sargıda oluşan bu manyetik akı, sekonder sargıda bir gerilim indükler. Sekonder sargıya cihazların bağlanması sonucu, sekonder devreden geçen akım; (sarım yönlerinin ters olması sebebiyle) ters yönde bir manyetik alan ve demir nüvede ters yönde bir manyetik akı oluşturur. Sonuçta, demir nüvedeki manyetik akı dengelenmis olur. Ancak, sekonder tarafına bir yük bağlanmaması (yani sekonder uçların açık bırakılması durumunda) ters yönde bir manyetik akı oluşmayacağı için primer devrede oluşan manyetik akı, nüvenin doyuma girmesini ve nüve sıcaklığını arttırarak akım trafosunun arızalanmasına neden olur. Ayrıca, sekonder devre uçlarındaki görünen gerilim büyük değerlere ulasacağı için haliyle sekonder tarafta çalışan teknik elemanlar için hayati tehlike oluşturur.

Umarım açıklayıcı olmuştur. İyi Çalışmalar.
 
sayın romerdi cevabınız için teşekkürler.
emo nun sitesinde bu bilgileri okudum bugün ama sizce bu anlatılanlar gerçekten böyle mi gerçekleşiyor
 

peki akım trafolarının sekonder gerilimi primerden büyük olduğuna göre kısa devre edilince bu gerilimden dolayı sekonderden büyük bi akım geçmezmi ?
 
Akım trafolarının sekonder gerilimiyle primer gerlimi arasında hiçbir bağ yoktur. Akım trafosunun sekonder gerilimini trafonun gücü , sınıfı ve doyma katsayısı belirler.

Durumu anlatabilmek için bir örnek vereyim. Öncelikle hatırlatayım örnekte verdiğim değerler tamamen uydurmadır.
Bir trafo düşünün trafonun primer tarafını boş veriyoruz ve sekonder tarafına bakıyoruz. Bu trafonun sekonder sargıları 10 A taşıyabilecek emaye telden empedansı 1000 ohm. Trafonun sekonder gerilimi ise 5000 V olacak şekilde sarılmış. Şimdi trafonun sekonder uçları açıkken primerden akım geçiriyoruz. Sekunderde oluştumu 5000V bu gerilim sekonder uçları kurcalayan biri içinoldukca tehlikelidir. Şimdi trafonun uçlarını kısa devre edelim. Empedans 1000 ohm gerilim 5000V ohm kanunundan geçecek akım 5 A . Trafonun sekonder sargıları 10A taşıyabiliyor. İndüklenen gerilimin tümü trafonun içinde düşüyor. Yani hiçbir sorun yok. Şimdi trafonun sekonder uçlarını açıp araya bir ampermetre bağlıyoruz. Ampermetrenin iç empedansı 0,001 ohm . Şimdi oldumu toplam empedansımız 1000+0,001 yani 1000,001 ohm gerilimiz 5000V da sabit kaldığı için akım bir miktar düşecek. Yani akımı o miktarda hatalı ölçeceğiz. Rakamlara baktığımızda okadarlık hata sanırım kabul edilebilir

Tekrar hatırlatıyorum rakamları büyüklükleri makayese edebilmeniz için verdim . Tamamen uydurmadır.

Kolay gelsin...
 
yani sekonderi çok sarımlı olduğu için iç direnci yeteri kadar büyüktür du durumda .
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…