Akım ve gerilimi örnekle açıklayabilirmiyiz?

ilkercan

Üye
Katılım
10 Mar 2009
Mesajlar
72
Puanları
1
Yaş
66
selam arkadaslar,

size sormak ıstedıgım bır konu var,konu AKIM ve GERİLİMİ tanımlarken aklınızda nasıl oturttunuz .mesela ben bunu bir ustama sordugum zaman
bir araba dusun trafıkte dedi akım o arabanın hızı gerilim ıse arabanın uzunlugudur demıstı sizce akımla gerılım bı ornekle anlatcak olsanız nasıl anlatırsınız...tesekkurler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
su borusu en benzer örnektir bence
borunun kesiti =gerilimi
akış hızı =akımı
akış hızı x kesit =gücü
akış hızı x kesit x zaman =enerji
 
manyetik alan içerisinde kalan iletkendeki proton ve nötronların hareketi ile oluşan enerjiye gerilim, bu enerjinin oluştuğu iletkenin, nötron ve protonlara gösterdiği dirençte akım olur.

en kısa hali bu.

hayırlı çalışmalar diliyorum.
 
Bir barajdaki dolu olan suya "gerilim", aynı barajdan akan suya "akım" dersek, bu akan su bir türbini döndürüyor ise türbinin dönmesi "enerji", ne şiddetle döndüğü ise "güç" olarak yorumlanabilir. Şuan gözünüzde canlandırdıklarınız ise bir "devre" olarak tanımlanabilir.
 
sizi kollarınızdan surukleyen bırının surukledıgı hızı akım olarak
sızın gosterdıgınız dırenme sevıyesınıde gerılım olarak dusunebılırız
 
cok güzel ornekler bu arada benım aklıma bı yenisi geldi.yuksekten düşerken düşme hızına akım .düşen cimin buyuklugude gerilimdir.
 
cok güzel ornekler bu arada benım aklıma bı yenisi geldi.yuksekten düşerken düşme hızına akım .düşen cimin buyuklugude gerilimdir.

Akımı hızla tam olarak ifade edemeyiz , çünkü elektron fazlalığı olan Negatif bir kutuptan Elektron noksanlığı olan Pozitif kutba tek bir Elektron akışı olsa da hız aynıdır , milyonlarca elektron aksa da ... Akım daha çok Elektron fazlalığı olan bir noktadan ( Bu nu yüksekte olan bir baraj suyu gibi düşünebiliriz) Elektron noksanlığı olan Pozitif bir noktaya (Bunu baraj seviyesinden düşük olan ve baraj kapakları açıldığında suyun aktığı yer olarak düşünebiliriz) akan elektron sayısı ile ilgilidir...
Yani iletkenden veya bir noktadan diğer noktaya akan Yük Miktarıdır.. Yük hızı değildir...

Gerilim ise baraj örneğindeki yüksekliktir... Zaten gerilimi Potansiyel Fark olarak adlandırırız...
Barajdaki suyun Potansiyel enerjisinin olması ve bu enerjinin , yükseklik ve su miktarı ile orantılı olması gibi ...
 

++++++++++++
 
Benim aklımada şöyle bir örnek geldi ;
Kalp üreteç, damarlar iletken,kan akım, alyuvar-akyuvarlar; elektron
organlarda almaç hepsine kan gidiyor neticede ve devir daim yolunu,direncini arttırıyorlar gibi ... amma fantazi oldu değilmi
 
Musluktan akan suyun basıncı gerilim, akan suyun miktarı akım olur diye düşünüyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…