msamilcelik
Üye
sayın çalışkaner.Benim bildiğim kadarıyla,elektroliz ile ark ocağının bir ilişkisi yoktur ve elektroliz aksine,düşük gerilim(20 volt gibi) ve yüksek akımlarla yapılır.Elektroliz DC gerilimde yapıldığından aslında harmonik ile uzaktan yakından alakası yoktur.Fakat elektroliz için gerekli olan yüksek akımı sağlayan redresörlerdeki tristörler,harmonik meydana getirir.Bu konuda kafam karıştı.Ben mi yanlış biliyorum acaba?emrecaliskaner84 ' Alıntı:merhaba
öncelikle aktif filtre pasif filtreye nazaran" ters harmonik akım üreticisi"dir. Pasif filtre, adından da anlasılacagı üzere pasif devre elemanları yapılacak odaklama frekansının hiçbir şekilde değişmemsidir( kondansatör değer kaybetmesi hariç). Benim bu sistemlere piyasada tabirim genellikle "aptal sistemlerdir"
aktif filtre ise 3 faz şebekedeki gerilim ve akım harmoniklerini ve bozuklukluklarını okuyarak şebekeye tam ter akım enjekte ederek sinüzoidal (saf sinüs) dalgayı yakalamaya çalışır. Ayrıca bunun yanısıra örneğin ABB'de PQF-M-I-K-S serilerinin kompanzasyon yapması, faz dengesizliklerini gidermesi, nötr akımını sıfıra düşürmesi gibi özellikleri bulunmaktadır. Ayrıca istenilen 25 harmoniğin isteğe bağlı seçilmesi ile (2.,3.,4.,5.,......,49. harmoniğe kadar) harmonik filtrelemesi yapılabilir.
Aktif filtrede genellikle tristör modülü değil IGBT modülü kullanılarak PWM ile istenilen harmonik filtreleme yapılır bu sebeple aktif filtrede yapılan herbir işlem 20 ms ve daha altında gerçekleşecektir.
Elektrolizde ise genellikle yüksek gerilimde olduğundan (ark ocakları,..... : 6.3 kV, 10.5 kV, 34.5 kV,.... vs) bu tür yerlere SVC diye tabir ettiğimiz 2. ve 4. harmonik filtreleri yapılabilir. SVC bir nevi orta gerilimde tristörlerin tetiklemesiyle kompanzasyon ihtiyacının giderilmesi olarak düşünülebilir..
EMRE ÇALIŞKANER
ELEKTRİK YÜKSEK MÜHENDİSİ
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?