Oldukça detaylı bir konu.
Akustik kayıtta önce kayıt yapılacak oda veya salonun akustik özellikleri önemli.
Başlangıç için, çok basit örnek. alttaki video ve linke bakabilirsiniz.
Video da kısaca şöyle diyor:
Öncelikle, bulunduğunuz ortamın uygun olduğundan ve enstrümanınızın akortlu olduğundan emin olun.
Mikrofon pozisyonunuzu ayarlarken kulaklık kullanın. Hatta böyle küçük kulak içi kulaklıklar bile iş görür. Bunları dijital kayıt cihazıma takıyorum ve mikrofon konumunu kontrol etmek için kullanıyorum.
Çalmaya başlayın ve mikrofonu hareket ettirin, kendinizi de hareket ettirin, başınızı çevirin vs, böylece en iyi sesi bulursunuz.
Bunu yaptıktan sonra kontrol / dinleme odanıza geçin (ister yatak odanız olsun, fark etmez) test kaydınızı dinleyin. Değiştirmeniz gereken bir şey var mı, bakın. Küçük bir deneme yapın. 15 dakikalık bir kurulum süresi, sesi sonradan EQ’lamaktan çok daha faydalı olacaktır.
Tamam, şimdi de arkamda emici paneller varken bir kez daha deneyelim. Eğer elinizde ses yalıtım paneli yoksa, evdeki bir yorganı kullanabilirsiniz. Perdelerin önünde durmak da işe yarar.
Odanın sesini daha fazla ya da daha az almak için mikrofonu ileri geri hareket ettirmek. Burada gizemli bir ses mühendisimiz var, Los Angeles’tan özel olarak geldi. O, ben çalarken mikrofonu ileri geri hareket ettirecek.
Yani, işte bu: Akustik gitar ve vokal kaydederken, sadece bir mikrofonunuz varsa ve ister stüdyoda ister yatak odasında olun, dikkat etmeniz gereken üç şey.
İpucu 1: Mikrofon pozisyonunu kulaklıkla test etmek.
İpucu 2: Odayı iyileştirmek, ses yalıtım panelleri, yorganlar, kalın perdeler gibi ses emici materyaller kullanmak.
İpucu 3: Mikrofonu ileri geri hareket ettirerek oda akustiğini ayarlamak (daha fazla ya da daha az oda sesi almak).
Linkte, mikrofon pozisyonu ayarlarken, yapılması ve yapılmaması gereken temel işlemlerden bahsediliyor.
https://audiodramaproduction.com/recording-techniques-glossary/microphone-placement/
Ayrıca kayıt yaparken işinize yarayacak 10 ipucu:
https://microphonenerd.com/microphone-placement/