alternatörde güç düşmesi

francis türbin verim karakteristikleri hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum
Senkron generatörlerin yüklenme eğrileri (Capability Curves) vardır. Bu eğrilerden stator akım limiti ve tahrik makinasının (türbinin) limit değerlerini görürsünüz. Bu limit değerlere göre generatörün verebileceği aktif ve reaktif güç sınır değerlerini okuyabilirsiniz. Bana kalırsa siz bu limitlerin dışına çıkıyorsunuz. Generatör üreticileri, etikette verilen güç katsayısı (cosfi) değerine karşılık gelen uyarma akımında çalışılmasını tavsiye ederler. Bu değer tipik olarak 0.85~0.90 arasındadır. Yüklenme eğrilerini inceleyin elinizde yoksa temin etmeye çalışın.

___

neden indüktif reaktif yüklemek istenilir. açıklarsanız çok sevinirim
Besleme yaptığı şebekedeki yükelerin endüktif reaktif güç ihtiyacını karşılamak için.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
neden indüktif reaktif yüklemek istenilir. açıklarsanız çok sevinirim

sn kiki6985
Şebeke gerilimi düşük ve yükseltmek isteniyor ise sisteme parelel bağlı olan altarnatörün ikaz akımını artırmak suretiyle altarnatör çıkış gerilimi artırılmaya çalışılır ve altarnatör indüktif reaktif olarak yüklenir.amaç şebeke gerilimini yükseltmektir. ikaz akımını düşürürseniz altarnatör kapasitif olarak yüklenir ve şebeke gerilimini düşürmeye çalışır.yani her iki durumda altarnatör sargılarından reaktif yük oranında fazla akım geçer ve sargılar biraz daha fazla ısınır.bu yüzden reaktif yükleme ihtiyaç olmaz ise cosfi 1 de çalışmak uygun olur.saygılar.
 
cosfi 1'de çalışmak hiçbir zaman uygun değildir. Yukarıdaki mesajımda da yazdığım gibi, etikette yazan cosfi değerinde çalışmak uygundur. Bu yüzden generatör için konulan tahrik makinalarının mil gücü Pm=Sxcosfi olarak hesaplanıp konulur. Mesela Seyitömer Termik santralındaki bir ünitede çalışan generatörün etiket gücü 180 MVA'dır. Bu ünitenin kurulu gücünden sözedilirken 150 MW ünite olarak anılır. Bildiğiniz üzere santrallerin kurulu güçlerinden bahsedilirken toplam aktif güç söylenir. Bu durumda sözkonusu ünite için konulan buhar türbinin nominal gücü 150 MW'dır. Bu generatörün etiketteki cosfi değeri bu durumda 150/180=0.83'tür.
Şimdi konuya bahsolan generatörlerin durumuna tekrar dönecek olursak, bu generatörlerin etiketinde ihtimalen yazan cosfi değeri yaklaşık olarak 0.75 gibi değer anlaşılan (arakadaşımız etiket değerini bize bildirirse daha emin olarak konuşacağız). Buna göre generatörlerin nominal aktif yük değerleri 2x460x0.75=690 MW olarak bulunur. Demek ki türbinin nominal mil gücü 690 MW. Bunun üzerinde bir yükleme yapmanız mümkün değil zaten. Arkadaşımız da 680 MW'a düştüğünü söylüyor. Son derece normal bir çalışma. Sistemde hiç bir hata ya da arıza yok. Generatörlerin yüklenme eğrileri de bunu söyleyecektir zaten.
Saygılarımla.
 
Arkadaşlar bi kere güç MVA değil KVA etiket de aşağıdaki gibi santral zaten küçük bişey benim asıl sorunum sanki türbinle alakalı gibi bugün bişey daha keşfettim gücüm iyice düştüğü zaman kanatları iyice kapatıyorum nerdeyse 0 kW a kadar yük düşüyorum senkrondan çıkmadan tekrar kanatları açarak yükleniyorum sırayla her iki ünitede yapıyorum yine 790-800 kW a yakın güç alıyorum ama yine zamanla düşüp geliyor ALTERNATÖR
TYPE SFWE - W460 - 10 / 990
DUTY S1
ENCL. IP 01
CONNECTION STAR
FREQUENCY 50 Hz
VOLT 400 V
CURRENT 830 A
EXCITATION VOLT 198 V
EXCITATION CURRENT 1,9 A
POWER FACTOR 0,8
PHASE 3
SPEED 600 rpm
RUNAWAY SPEED 1200 rpm
CAPASITY 575 kVA
OUTPUT 460 kW
INSULATION STAT. / ROT. F/F
STD NO GB / T7894 - 2001
SERIAL NO 2008671 - 2794
NET WT. 5380 kg
 
sn uvwxyz
etiketinde cosfi 0.8 yazan bir altarnatörü tam yükte cosfi 0.8 e kadar reaktif yüklenebileceği daha fazla reaktif yüklenmesinin uygun olmayacağı anlamına gelmektedir.0.8 den yukarı yani 1 e yakın olması uygun olmayacağı anlamında deyildir.yüklü olan altarnatörün cosfi 1 de olması sargılarından geçen akımın sadece aktif yük akımı olduğudur.reaktif yüklemek aktif yük akımına ilave akım eklemek demektir.bu akım fazlalığıda sargıların biraz daha fazla ısınması demektir.bu istemeyen bir durumdur.altarnatörde asıl amaç aktif üretim üretmektir. reaktif değil.ama ihtiyaç varsa reaktif de yüklenir etiket değerini aşmamak kaydı ile.altarnatörün en verimli hali cosfi 1 de olması halidir.saygılar.
 
Eh be kardeşim from_denizli.
İlk mesajına bi bakar msısın? 2x460 kVA
Halbuki senin generatörler 2x575 kVA
Bana pösteki saydırıyorsun. 2x460 KW yazsan ben de saçmalamayacağım.
Benim verdiğim örnek santral gücü büyük olduğu için MVA dedim.
Senin problemin büyük Ama ben yine de yüklenme eğrilerine, türbinin limit değerlerine bak derim. Elinizde yoksa firmadan isteyiniz. Cosfi =0.8'de çalışmaya gayret et. Bu generatörlerden 0.8 güç katsayısında çalışman durumunda toplam 920 kW'a kadar rahatlıkla çıkabilmen lazım. Bütün iş yüklenme eğrilerinde.
 
Son düzenleme:
sn uvwxyz
altarnatörün en verimli hali cosfi 1 de olması halidir.saygılar.
Sayın Burdurlu,
Bir elektrik makinasının en verimli olduğu durum,
bakır kayıpları=demir+mekanik kayıplar olduğu durumdur.
Verimin güç katsayısı ile veya aktif-reaktif yüklenmeyle bir ilgisi yoktur.
Benden de saygılar.
 
Son düzenleme:

sn uvwxyz
sizce sargının reaktifden dolayı ısınması güç kaybı değilmidir?reaktif yüklemeden dolayı altarnatörün kendi sargılarını ısıttığı gibi bağlı olduğu tr sargılarını ve kablolarıda ısıtır.bu tür ısınmalar kayıp değilmidir?reaktifin sakıncası yoksa bu kadar insan neden kompanzasyonla uğraşıyor?
 
Reaktif yük sakıncasız demiyorum. Generatör üzerine reaktif güç alma bir anlamda kompaznzasyondur.
Benim dikkat çekmek istediğim konu, generatör için konulan tahrik makinasının mil gücüdür. Bu gücü belirleyen değer generatörün nominal reaktif gücüdür. Etikette yazan cosfi değeridir. 180 MVA'lık bir generatörün türbini 150 MW gücündedir. cosfi=1 yaparsanız tam yükte 180 MW alırsınız. Ama tahrik makinası 150 MW seçildiği için cosfi=150/180=0.83 yaparak çalışırsınız. Böyle olunca da şebekedeki reaktif yükleri karşılarsınız. Bizim sınırlamamız tamamiyle tahrik tarafındandır. Tahrik makinası izin vermez. Demek istediğimi anlatabildim mi bilemiyorum.
 

sn uvwxyz
bırakın altarnatör 180mw güç verebilecek şekilde çalışsın,150mw yükte rahat olsun.ısınmasın. tahrik gücünün verebileceği güç 150mw. altarnatörü 0-150mw arası istediğin yükte çalışabilirsiniz.altarnatör180mw güçe dayanabiliyor diye 180mw güç verme meçburiyetin yok.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…