Alternatif Akımda Sinüs Dalgası Nasıl Çalışır.?

Maalesef dediğiniz gibi sıfır ekseni monofazede nötr dediğimiz kabloya denk gelmiyor. Yukarıdaki grafik sadece bir fazın oluşumunu gösteriyor. Bir faz oluşurken saniyede 50 kez artı alternasta olurken 50 kez de eksi alternasta bulunuyor. İşte tam bu artı alternastan eksi alternasa geçiş esnasında hiç gerilimin meydana gelmediği bir an olur. Bu ana nötr (sıfır) denir. Buradaki nötr şebeke hattının nötürü değildir.
 
Frekansın ne olduğuna bakmanız gerek, sinüs dalgasınsa nötr yer almaz. Şebeke frekansı 50Hz saniyedeki alçalma ve yükselme bu dalga şeklini verir.

Kaynağı paylaş üzerinden tartışalım. Potansiyelin her zaman yüksek olmadığını kabul ederim iyi ki de böyle zero cross denilen sıfır geçiş noktasından faydalanarak plc gibi ve şebeke hattı üzerinden internet paylaşımı veya diafon sistemleri gerçekleştirilmiştir. Nötr şebeke üzerinden toprağa dönüş sağlayıp cihazların çalışmasına sebep olur.

Jeneratörden sağlanan Elektrik olsaydı 2 ucunda belirttiğin gibi faz ve nötr ayrımı olmadığından kontrol kalemi ile ölçüm yapıldığında lambası yanacaktır. Dmm ile ölçüm yapıldığında toprağa göre her 2 uçtan ayrı ayrı 110v okuruz ve cihazımızı çalıştıramayağız ama 1 ucu topraklar ve yine ölçersek diğer uçta 220vac okuruz.
 
x ekseni nötr değil diyorsunuz ama grafikte x ekseninin altı ve üstü +220 -220 olacak şekilde görülüyor..Ve ölçü aletiyle ölçtüğümüzde de canlı ucun potansiyel farkı nötüre göre 220v
 
Eskidendi şimdi 240 kabul wdiliyor . Link ver dedik soruyu resmi yapana sor.
 
Voaltaj 5 kv olsun 50 kv farkrtmezki... bir sinus sinyal pozitif alternanstan negatife geciyorsa mutlaka bir noktada sifir potansiyele bir noktada notr potansiyeline geliyordur.

Bu soruda ince bir nokta var kaciriyoruz ama bende bilmiyorum.
 
Sayın serkan_48,
Bu resimdeki 0 ekseni olarak görülen çizgiyi yok sayın. Çünkü Elektrik üretiminde böyle bir çizgi yok. Bu çizgi temsilidir. Ona nötr değil de sıfır noktası diyelim.
Yukarıdaki sinüs eğrisi bir fazın oluşumudur. Bunun gibi 3 ayrı faz elde edilir. Ve bu 3 fazın birer uçları birbirine bağlanarak yıldız köprüsü oluşur. İşte bizim evimizdeki prizin bir kontağına bağlanan nötr bu nötürdür. Bir önceki sayfada resmini vermiştim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…