Ampül nasıl yanar?

Orxan

Üye
Katılım
20 Eyl 2014
Mesajlar
135
Puanları
1
Yaş
36
Selamlar. Elektroniğin temellerini iyice kavramak istiyorum.

Volt, Akım ve Direnç konularının detaylı anlatan pdf varmı bildiğiniz?

Aşağıdakı devrede elektronlar eksi ucdan artıya doğru akar burası tamam peki lapma nasıl yanar? Yanı lampanın birleştiği yerde ne oluyorki lampa yanıyor? Yardımcı olurmusunuz?

 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
.. ampulun içindeki telin direnci yüksek.. elektronlar hareket ederken ısı ortaya çıkıyor.. ısı çok fazla ve ışık vermeye başlıyor.
Bir metali ocakta ısıtırsan bir süre sonra ışık vermeye başlar.
 
Ampül yanmaz ışık verir.
Nasıl ışık verdiği fiziğin hatta kuantum fiziğinin konusu.
Meraktan öğrenmenin bir zararı yoktur ama elektronik açısından bu bilgi gereksiz.

Temelde elektronun alt bir yörüngeye geçerken kaybettiği enerji foton olarak yayılır
fotoelektrik etki olarak araştırabilirsin,
Einstein a nobel kazandıran çalışması bu konu.
Floresan lamba için:
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/floresan-lambaların-Çalışma-prensibi-yapısı-nasıldır.122993/#post-788741
Led için:
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/led-lanbaların-çalışma-prensibi.62841/#post-366505
 
Son düzenleme:
Ampul yanmaz ışık verirmiş
Ya şu lambayı yakabilirmisin gözlerimiz görmüyor.
Bu cümle yanlış bir cümle doğrusu : Ya şu lambaya bir ışık verirmisin bu doğru bir cümle sanırım

Her neyse Böyle kelime oyunlarıyla uğraşacak halim yoktur.
Bir iletkenin üzerinden elektrik akımı geçerken, iletkenin atomları üzerinde yer alan elektronlar geçer. Bu geçiş esnasında atom üzerindeki elektronlar bir atomdan diğer atoma geçerken bir sürtünme meydana gelir. Sürtünmeye karşı çıkanlar cevap yazmak zorunda değil Elektronun bu geçiş esnasındaki zorluk derecesine ( direnç ) bağlı olarak iletken ısınmaya başlar bu ısının kendisi ışık olarak ortaya çıkar. Bu ortaya çıkan ışık oksijensiz ortamda oluştuğunda ışık kaynağı olarak ortaya çıkar. Tabi bu oksijensiz ortamda değişik gaz çeşitleri de mevcuttur. Detaylı olarak burada anlatmak gereksiz bir durum.

Durumu gözlemlerle anlamak için 0.5 uç kalemi kullanabilirsin. Kısa boyutlara keserek gözlemler yapabilirsin. Yada bulaşık teli de kullanılabilir. Boyutları kısaltarak gözlemler yaparsanız neyi anlatmak istediğimizi o zaman belki anlarsınız diye düşünüyorum.

Bu durumu @mehmetemin kardeşim gayet güzel bir şekilde formüle etmiş. ellerine sağlık diyorum.

Bana gereksiz yere sataşmayın cevap dahi yazmam bilginiz olsun. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Çok çok teşekkür ederim güzel anlatımınız için
Bu anlatım harika oldu cuk diye oturdu Çok teşekkür ederim demek öyle. Whatsapp numaranız varmı hocam?
 
Merhaba;
Bu ısınma sebebiyle elektrik açığa çıkıyor fakat bu ısınma uzun süreli olursa büyük sonuçlar doğurabilir. Bu nasıl dengeleniyor ? İki aşağınızdaki cevapta,ampulün içinde oksijen olmadığı belirtilmiş.Oksijen olmadığı için mi yanma gerçekleşmiyor. Bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim. Teşekkür ederim
 
.. evet oksijen olmadığı için.Genelde sıcağa dayanıklı tungsten telli içi gaz dolu oluyor normal akkor telli lambaların. Gaz tel'e basınç yapıyor ve dağılmasını engelliyor
daha yüksek sıcaklığa çıkması için.
 
Teşekkür ederim. Bu bahisi geçen gaz, bildiğimiz fosil yakıttan elde edilen gaz mıdır ? Yoksa her lambada birbirinden farklı gaz türleri mi bulunuyor?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…