Amper Sorusu

morbeyaz

Üye
Katılım
21 Ağu 2008
Mesajlar
534
Puanları
6
Yaş
40
Selamlar


Geçen şarjlı elektrik süpürgesine Karaköy'den pil alırken satıcı dedi ki; Miliamperi yüksek pil vereyim daha iyi olur. Ben de tamam dedim.

Şimdi sizlere sormak istediğim; Bir cihazda motor var ise ve cihaza var olan değerinden daha fazla akım verirsek motor daha hızlı mı döner?

İkinci sorum ise; Dün modem adaptörü bozuldu ve elimde 12 volt bir adaptör vardı fakat modemin bozuk adaptörü 1 Amperle çalışıyorken benim yenisinin değerlerinde 1800 miliamper yazıyordu. Ben de takmadım.

Üçüncü ve son sorum ise; Eğer bir cihazda motor var ise ve biz akımı artırırsak ne olur. Cihazda motor yok ise akımı artırırsak ne olur?

Teşekkürler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
motor çekeceği akımı çeker hiç bir zararı olmaz. modemede zararı olmaz önemli olan voltajdır.
 
Akımxgerilim=Güç

1)Bu muhteşem formülümüzde önemli olan tüketeç ile üreteç geriliminin uyumudur. Örneğin üreteç 12V ise tüketici cihaz'ın almaç'ın çalışma gerilimide 12v olmalıdır. Gerilim değeri birebir tutmalıdır.
2)1.maddedeki şart sağlandıktan sonraki ikinci şart üretecin verebildiği akım tüketicininkine eşit ve büyük olmalıdır. Böyle olduğunda üreteç gücü tüketici cihaz gücünden büyüktür demek olur. Iüretec>=Icihaz

Toparlarsak;

Püretec=IüretecxVüretec
Pcihaz=IcihazxVcihaz

Şart1: Vüretec=Vcihaz
Şart2: Iüretec>=Icihaz


Miliamperi yüksek pil ile değişim olayına gelirsek bir üst değer ile değişim olabilir ancak abartmamak lazım, Çünkü yeni pil'in şarj süresi uzar, pilin şarj devresi ona göre dizayn edilmiştir.
 
Voltaj önemli ve akım o kadar da önemli değil midir demek istiyorsunuz?

Mesela Modemi ele alırsak.

Volt :12
Akım : 1
Güç: ?

P/U.I hesabına göre Watt değerini bulmak istersek gerilim ile akımı çarpıyoruz. 12.1 = 12 watt değer çıkıyor.

Modem saatte 12 Watt güç harcıyor.

Pekala şunu sorayım. Bir fabrika ürettiği bir cihaz için akım değerini neye göre verir? O cihazın en fazla akım üst limiti nasıl belirlenir.
 
içindeki parçaların toplam direnç miktarlarına rezistanslı bir ısıtıcı 2200 watt ve 220 v ise 10 amp. ancak modem eloktronik devre çok daha düşük dirençler var sizin ihtiyacınız saniyede bir damla su akıtan bir sistem olsun bunun üzerine siz 12 litrelik bir depo bağlarsanız 1 günlük su ihtiyacınız karşılanır ancak 1200 litre yada 1.2 mt3 lük bir depo bağlarsanız 100 günlük ihtiyacınız karşılanır. peki neden daha büyük bataryalar konmuyor

ups sistemleri kendi güç değerlerinin %25 kadar fazla güç harçarlar 100 kw lık ihtiyac için siz 125 kw lık güç çekersiniz bataryaları şarj ederken ve kullanırken kayıplar olacaktır ayrıca imalıtındada masraflar artacaktır. yanlış hatırlamıyorsam kuru tip jel akü ups için 275 tl idi 1 adeti 100 kw lık sistemde 16000 liralık akü kullanılıyor vu bunlar 2 senede bir değişiyor

tabiki söz konusu basit bir batarya ise biraz büyüğünün maliyeti çok sorun olmuyor voltaj ve akım doğru ise fazla amper bir sıkıntı olmaz siz musluğunuzu ihtiyacınız kadar açmışsınızdır arkasında baraj da olsa size gelecek miktar ayarlanmıştır.

ayrıca firmalar ürettikleri cihazları korumak amaçları ile sigorta yada kesici malzemeleri ya cihaz ile yada ilave olarak isterler mesela motorlarda motor korumalar eloktronik cihazlarda cam sigortalar gibi
 
Bir cihaz için akım değerinden çok güce göre karar verilir.Yani kullanıcı makinanın akımına değilde ihtiyacı olan güce bakar çünkü kullanıcının işine yarayan güçtür.Önce güç belirlenir ondan sonra akım ve gerilim işin içine girer.Yani akım üst limiti diye bişey yoktur( koruma ve güvenlik elemanlarından bahsetmiyorum) alıcı nekadar iş yaparsa o oranda belirli bir akım çeker.(tekrar söyleyelim akım cihaza verilmez cihaz akımı çeker.)
 
Kafanız kavram karmaşası içinde çok karışmış. size olayı çok iyi anlamanızı sağlayacak bir örnek vereyim bu iş bitsin;

1000kVA yani 1000.000VA Fazlar arası 400V Faz nötr 230V Transformatörümüz var çıkış nominal akımı 1450A

Siz bu transformatörün bir fazına 10w'lık bir lamba bağladınız yani 0,045A'lik bir alıcı.

Şimdi diyorsunuzki üretecim 1450A veriyor 220V - 0,045A'lik bir alıcım var bağlasam yanıp patlamaz mı? Sorduğunuz sorunun ne kadar mantıksız olduğunu şimdi herhalde anladınız...
 

Sayın Yaşlıuzman

Kontrolkalemi.com sitesi teknoloji adına bilgi dağarcığını geliştiren insanlarla bilmeyen ve sorup öğrenmeye hevesli kişilerin bir araya geldiği bir oluşumdur. Ben burada bir soru soruyorum ve siz sorunun mantıksızlığından ve bir örnek vereyim bu iş bitsin tarzında cevap yazıyorsunuz. Siz hiç mantıksız soru sormadınız mı?

Bana cevap yazmak mecburiyetinde değilsiniz. Anlatım tarzınızın soru sorup öğrenmek isteyen kişiye karşı sert ve bir o kadar da sorduğu soru saçma da olsa öğrenmek isteyen kişinin hevesini kıracak şekilde olduğunu belirtmek istiyorum.

Bu konuda sitede tek bilgi sahibi siz değilsiniz. Saygılar.

Wolflane ve Veysel28'e aydınlatıcı cevapları için teşekkür ediyorum.
 
Eleştirinizde tamamen haklısınız. Amacım ukalalık yapmak değildi, şahsım adına benimde aklıma sizin dediğinize benzer mantıksız düşünceler gelebiliyor detaylı düşününce yada güzel bir örnek aklıma gelince aklıma gelenin ne kadar yanlış olduğunu kavradığım zamanlar olmadı değil. Biz sizin kadarda şanslı olmuyorduk örnek verecek, mantıksız düşüncemizin boyutunu bize kavratacak birileri genellikle çıkmıyordu, bocalıyorduk.
Mesleğe yıllarımızı verince, orkestra şefi gibi bozuk bir enstruman sesine yada yanlış bir notaya sert ve ani müdahalede bulunan şef edasında davranış sergileyebiliyoruz. Özrüm kabahatimden beter mi oldu bilemiyorum ama netice olarak niyetim kötü değildi güzel bir örnekle olayı net birşekilde kavramanızı istedim sadece.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…