Analog sensör sorunu hakkında

TKAY

Üye
Arkadaşlar merhaba;

Aşağıdaki görsel gibi 8AI modüle sensör bağlantısı yapıyorum.
Sensörler 4-20ma, modül ayarı da 4-20ma.
Sensör ısı ve nem ölçümü yapıyor.
Görselde de görüldüğü üzere com ucu ortak.

Sorunum şu herhangi bir sensörün 0 Volt bağlantısını veya Com bağlantısını çıkarttığımda diğer sensörün değerleri artıyor.
mesela sensör 1 kablosunu çıkarttığımda sensör 1 pasif oluyor. Ama sensör 2 nin ısı değeri 24 dereceden 35 derecelere çıkıyor.

Aynı modül üzerindeki tüm sensörlerin verileri değişiyor.

Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Peki sensörün birini komple bütün bağlantılarıyla söktüğünüzde yine yanlış değerler mi alıyorsunuz yoksa herşey normal mi oluyor ? Acaba sadece bir bağlantıyı sökünce oluşan bir etki sonucu diğer sensöre giden gerilim mi değişiyor ? Ölçü aleti ile teyit edin bence .

Sensörün birini komple söktüğümde bağlı olan sensör normal çalışıyor.
Dediğim gibi kablonun bazılarını çıkartınca bağlı olan sensörün değerleri de değişişyor.
Fiziki olarak iki sensörün bağlandığı yer güç kaynağı.
İki sensör de aynı güç kaynağından besleniyor.
Ama iki sensör arasında analog modül tarafında fiziki bir birleşme yok.
Analog modülde birleşme olmamasına rağmen diğer sensörün değerlerinin değişmesi sorun.

Bence bu bir sorun ya da arıza değil . Sizin ikinci bir sensörü yanlış ya da eksik bağlamanız modül çalışmasını sizde de görüneceği şekilde etkiliyor . Aslında bu da öğrenilmiş bir bilgi oldu benim için . Demek ki analog sensörlerin birinde sorun olsa ya da eksik olsa diğer değer de tutarsızlaşıyor . Aslında mantıken bütün girişlerin birbirinden izole olması gerekir bence.
@kocamanusta ve @otohat ustaların bu konu hakkında belki ayrıntılı tecrübeleri vardır.

Son düzenleme:
ChatGPT:
Bağlantı şeması ile birlikte gönderdiğimde cevabı.

Sensör tamamen çıkarıldığında sorun olmuyor dediğimdeki cevabı:

ChatGPT:

Bağlantı şeması ile birlikte gönderdiğimde cevabı.

Sensör tamamen çıkarıldığında sorun olmuyor dediğimdeki cevabı:
Kusura bakmayın ama bu bilgi ve tecrübe paylaşımı sayılmaz. Sanal zekanın önerdiği işlemlerden birini yaparken modül zarar görse hasarı siz mi karşılayacaksınız ?

Kusura bakmayın ama bu bilgi ve tecrübe paylaşımı sayılmaz. Sanal zekanın önerdiği işlemlerden birini yaparken modül zarar görse hasarı siz mi karşılayacaksınız ?
Merhaba, postumda zaten ChatGPT cevabı olduğu yazıyor. Nedenini kendim de merak ettiğimden sordum, verdiği cevaplarda da crosstalk, floating signal gibi konuyla alakalı olabilecek anahtar kelimeleri öğrenmiş oldum. Konuya bakan kişilere de fikir verebileceğini düşündüm. Yanlış bir şekilde post attığımı düşünmüyorum, eksik olarak belki konuyu okuyacak kişiler ChatGPT'nin yapay zeka yazılımı olduğunu bilmeyebilir ona da siz katkı yapmış oldunuz.

genelde PLC'lerde (analog) kablo kopuk bilgisi işlenebiliyor.
normal çalışma için kablonun sürekliliğinin sağlanması lazım. kesinti yani arıza meydana geldiyse kopuk bilgisi üzerinden alarm oluşturulabilir.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…