80'lerden kalma bir radyo. Büyük boy pillerle çalışıyor. Ben telefon şarj cihazının kablosunun ucuna jak yaptım öyle çalıştırıyorum.
Çok uzun süre çalıştırılmadığı için kondansatör veya bir başka elemanın hassasiyeti zamanla bozulmuş ve yayın alma kalitesi bu nedenle düşmüş olabilir mi?
Ben zamanında o radyonun küçük el tipi olanı ile askerdeyken KARS'tan kıbrıs bayrak (1098kHz) radyosunu bile dinlerdim.
STANDART marka olup bilenler bilir. İki dalga OD ve UD idi.
Askerde muhbare kademeye geçince kimselerin kullanmayı bilmediği sinyal jeneratörü ile o radyoyu ayarlamıştım. Öyle bir ayar çekmiştim ki akşam yemekten sonra saat 8:00 gibi arkadaşlarla çayımızı çorbamızı alıp hemen bayrak radyosunu dinlemeye kösülürdük.
Bazen radyoda güzel pr. olmazsa rasgele arap radyoları arar arabesk bi eser bulunca kösülürdük.
Tatbikat için 1 aylığına dağlara da çıkmıştık. Yan çadırda İstanbullu Hasan arkadaş vardı. Rüşvet karşılığı Hasan'ın çadırına hat çektim. Hasana da bir hoparlör ayarlamıştım. Akşam yemekten sonra hem muhabbet eder, hem de bol bol radyo dinlerdik.
O radyonun hassasiyeti normal kondansatörlere göre pek değişmez. Çoğunlukla elektrolitik kondansatörler kurur. Bu da sesteki farkı ile belli olur. Mercimek tipi seramik kondansatörler çoğunlukla değer değiştirmez. Ancak bazı muayyen trafoları oynamadan dolayı kaymış olabilir. Oynama olmamışsa bile bazı çevresel etkenlerden dolayı da kayabilmektedir.
Şimdilik test için kırık antene 0.75 lik 2m uzunluğunda bir kablo bağlayıp akşam kısa dalgada arama yapabilirsin.
Bir aksaklık görmezsen iyi bir anten yapımı için yardımcı olabilirim.
Bu linkte Türkiye'nin sesi radyosu frekans ve yayın saatlerini görebilirsiniz.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Türkiye'nin_Sesi_Radyosu