Araç içi LED uygulamasında tavsiye

karanfil44

Üye
Araç içerisinde stoplarda LED dönüşümü yaptım fakat araç ilk marş anında ve daha sonrasında 12 volt stabil olmadığı için ledlerin ömürlerinde sorun olacağını düşünüyorum. Bu durumda ledlerin önüne herhangi bir devre elemanı eklemek gerekir mi? ( Elektronikçi değilim belki çok basit bir soru sormuş olabilirim kusura bakmayın )

Ne tür LED kullandınız şerit LED mi modül ledmi.
Aslında sorun olacağını sanmıyorum

ledlere seri yüksek amperli 1 tane silisyum diyot bağlarsanız gerilim 0.7 volt düşmüş olur.
ortalama 13 volttan 12.3 volta düşer.

Sadece ilk marşta değil motor çalıştığı sürece tesisat gerilimi 14.6 volt'lara kadar çıkar. Endişe ediyorsanız 12 volt'a sabitleyen bir regülatör devresi üzerinden besleyebilirsiniz. Bence kaliteli, pahalı ampuller değilse bir şey yapmanıza gerek yok. Benim arabamda da bir çok lambayı uygun led ampulle değiştirdim. 4-5 senedir, iki defa gündüz far ampulu bir defa da stop led ampulu yandı, yedeği ile değiştirdim.

Araç içinde kullandığım LED bir modül şeklinde ve kolay bir şekilde değiştirilecek bir konumda değil. O yüzden ledlerin uzun ömürlü olması benim için önemli. 2 adet diyotu seri bağlasam daha mantıklı olur mu?

Uygun amperde tek bir diyot olabileceği gibi paralel bağlı birden fazla diyotta kullanılabilir. Genelde 0.7 volt gerilim düşümü sağlar. Seri 2 adet diyot daha fazla gerilim düşümü sağlar. Ama bu tür bir uygulama genel bir çözüm sağlamaz. En doğrusu tüm apullerin sağlığı için aydınlatma besleme girişinde gerilimi 12 volt'a düzenlemek/regüle etmektir. Benim arabada arka lambalar için vcds programı ile kodlamada belli bir gerilime ayarlanabiliyor. Fakat ne işe yaradığını detaylıca incelemedim doğrusu.

Bakın, LED ampuller kompakt modül (sürücü+ LED) şeklinde olduğundan zaten 12-14.4 volt aralığı için orijinal ve hesaplı kendi sürücüleriyle çalışacaklarından motor durduğu andaki 12-12.6 volt ve çalışırken 14-14.4 voltlarda LED'lerin çalışma ömürlerinde, güvenli çalışmalarında herhangi bir sıkıntı olmayacaktır, kendi görüşüme göre. Çünkü LED modüller sadece 12-14.4 volt arasında çalışmış olacaklardır, örneğin 18-20-24 volt DC olabilseydi 12-14.4 için düşünülen ortak voltajlı bir sürücü modül için daha zor olan şartlarda bir önleme gerek olabilirdi, seri bağlı uygun diyotların devreden önce bağlanabilmesi gibi. Ama standart bir oto LED modülü için bu tipte voltaj önlemlerine pek gerek yoktur, kendi kanımca. Bozulmadan ve ömür katsayılarında herhangi bir olumsuzluk da olmadan çalışacaklardır. Kolay gelsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…