Araba Teyp 6 Bacaklı Buton Düğmeler İçin Çözüm?

Eksik olan swithcin tam arkasında büyük soket var,yollar görünmüyor.
Aynı switch'in farklı konumda olanının devre yollarını görebiliyorum ancak dediginiz tespiti yapabilecek kadar bilgim yok ne yazık ki.

Cihaza Elektrik verip 4 bacaklı switch ile 6 noktaya dokundurup deneyerek bir yol izlemek mümkün olur mu?

Fotografta 2 aynı switch ve devre kartı arka görünümü mevcut.

Ekli dosyalar

• IMG_20240605_101700-horz.jpg
    336.1 KB · Görüntüleme: 4
Şimdi baktım da kartınız iki yönlü imiş. Bence oradaki mevcutta bulunan 3 butonda arızalanmış olamaz. Ölçü aletinizin kısa devre test modunda pinin bir tanesine probun birisini dokunup tek tek diğer 5 pine dokunun her pini kontrolde butona basın. Bakalım ölçü aleti ötecek mi? Bu şekilde buton pinlerini tespit etmeye çalışın. Devamında en azından buton kısmının çalışıp çalışmadığını anlarsınız. Bunu yaparsanız sonraki aşamaya geçeriz.

Switchlerin bir tanesini söktügümde içindeki bas bırak özelligini saglayan esnek metal parcanın siyahlaştıgını gördmüştüm.
Dolaıyısıyla bir iletim saglamıyor diye düşünüyorum.
Boşta iken buzzer modunda ses yok,switchlere basılı tutup dediginiz gibi bastıgımda yine hiçbirinde ses olmuyor.

Sanırım o siyahlaşma,iletime engel.Temizleyip deneyecegim birazdan.

Diğer yandan,4 bacaklı mavi renkli olan switchlerde ise basılı tutup kontrol ettigimde kısa devre sesi alıyorum multimetrede.
6 bacaklılarında oksiti temizlenince ve esnek parca biraz bombeleştirilince hem iletim hem bas bırak fonksiyonu calısır hale gelir diye tahmin yürütüyorum.

Şu halde eksik olan tek bir adet 6 bacaklı switch yerine ledsiz 4 bacaklı üstteki switchler gibi bir taneyi takarak sorunu halledebilir miyiz diye düşünüyorum?
Ama bacakları ne şekilde birleştir,boş bırak vs halletmem gerek,o kısımda beni, aşıyor

Switchlerden birinin iç kısmının yakından görüntüsünü de ekliyorum.Yandaki dairesel metal parça içindeki bas bırak fonksiyonunu saglayan parca.Zamanla bombeligini kaybetmiş o yuzden basmıyor anladıgım kadarıyla.

Ekli dosyalar

• ppp.JPG
    79 KB · Görüntüleme: 3
Birkaç tane ışıklı tact switch alıp kart tamiri yapan esnafa götürün. Sağlıklı bir şekilde ölçüm ve montaj yapıp teslim eder. Eğip bükmek geçici çözüm olacaktır ve muhtemelen bir süre sonra tekrar aynı sorunla karşılaşacaksınız. Selametle.

Onun için önce mevcut elemanların buton pinlerini tespit edelim. Gerisini sonra düşünürüz.
Sanırım tespit ettim.
Üstteki switch bas bırak fonksiyonu çalışır haldeydi.İçindeki oksitli kutup uclarını temizleyip taktım ve ölçtüm,kısa devre sesi aldım.

Ok işareti koydugum 2 noktaya switche basılı tuttugumda buzzer modunda ses alıyorum multimetremde.
Sanırım switch özelliği bu iki bacak,düz mantık düşünüyorum.

Eger öyle ise 2 bacaklı bir switch baglayarak,eksik olan switch'i halletmiş olur muyuz?

Mevcut bas bırak özelliği kaybolmus diger switchleride yine 2 bacaklı,saglam switchlerle değiştirsem led hariç diger fonksiyonları calısır hale getirebilir miyim acaba?
Amacım bu degil,yoksa haklısınız.
Amatör olarak,hobi düzeyinde ilgileniyorum ve ögrenmek istiyorum.
Dolayısıyla elimde ki arızalı cihazlarla buradan sizlere danışıp uygulamalar yapıyorum.
Bircok cihazı ufak sorunlarını giderip tamir edebildim.

Bu cihazı da tamir etmeye ugrasıyorum.

Ekli dosyalar

• 0000.jpg
    55.3 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:
Ok işareti koydugum 2 noktaya switche basılı tuttugumda buzzer modunda ses alıyorum multimetremde.
Sanırım switch özelliği bu iki bacak,düz mantık düşünüyorum.
E o zaman bu durumda butonun switch kısmı çalışıyor anlamına gelmez mi ? Buradan yürürsek siz devredeki butonların oksitlenme ve kararma problemlerini giderebilirseniz çalışır hale gelecekler. Sadece düzensiz çalışıyorlarsa, yılların verdiği metal yorgunluğu nedeniyle ara sıra temassızlık yapıyorsa değiştirme yoluna gidiniz. Bunları düzelttikten/yeni switch taktıktan sonra teybe enerji verdiğinizde bu butonlar yine iş görmezse o zaman başka devre elemanlarında problem var demektir.

6 bacaklı tüm switchleri acıp oksitleri temizledim.
Ölçü aleti ile işaretledigim iki bacaktan butona basılı tutarken ses aldım yani çalıştılar.

Şu halde tek sorun eksik olan 6 bacaklı 1 adet switch.

Ölçümde 2 bacak kısa devre modunda ses veriyor ölçü aletinde.
Diğer 3 bacak ise sanırım lede ait olmalı.

Şu halde o iki bacak buton görevi görüyor diyebilir miyiz,eger diyebilirsek sadece 2 bacagı olan bir switch satın alıp o noktaya o lehimlersem ledsiz ama çalışan bir switch elde etmiş olur muyum eksik olan yerde?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…