Arduıno nano 3.3v çıkışını sürekli değil de şarta bağlı hale getirme

yldrm byzt

Üye
Katılım
28 Ara 2019
Mesajlar
86
Puanları
1
Arduıno nano ile rf vericiden gelen tetikleme ile 2.5-5v aralığında çalışan 2x3w gücünde mini anfi sürüyorum. Lazım olan voltajı nano’nun 5v pininden alıp sorunsuz çalıştırıyorum. Ancak bu şekilde olduğunda tetikleme olmadan bekleme halinde de akım harcıyor ve 18650 pilimin akımını gereksiz şekilde tüketiyor. Bunu boşta beklerken hoparlörden gelen cızırtı vb. gürültülerden anlıyorum.

Size sormak istediğim nanoda bulunan bu 5v pini yerine 3.3v pinini kullansam ve sürekli 3.3volt veren bu pin sürekli olarak değil de rf vericiden gelen tetikleme ile 3.3v aktif olsa amacıma ulaşabilir miyim. olacak ise nasıl bir yazılım satırı kullanmalıyım?

Ya da başka şekilde amaca ulaşılabilir mi? Ben boştaki analog ve dijital pinlerin birinden low-high düzenlemesi ile 5v alıp denedim ama bu pinlerin verdiği miliamper yeterli gelmediği için hoparlörden çalmasını istediğim müzik yerine tık tık tık şeklinde kesintili bir ses çıkıyor. Gücü 3.3v pininden aldığımda sorunsuz çalışıyor. Ama boşta beklerken gereksiz pil tüketimine sebep oluyor. Kullandığım mini anfi aşağıda (PAM8403 Mini Digital Amplifier Board 2X 3w 2 Kanal 2.5-5V Anfi Kiti)
 

Ekli dosyalar

  • resim_2023-07-17_145529195.png
    496.7 KB · Görüntüleme: 8
Son düzenleme:
Arduino 5 volt ve 3,3 volt pinlerine yazılımla müdahale edilebiliyor mu bilmiyorum. Ama zannetmiyorum müdahale edilebilsin. Aşağıdaki şemada görüldüğü gibi diğer dijital çıkışlardan biriyle bir transistörü sürün ve sürmek istediğiniz amplifikatörü de bu transistör üzerinden sürerseniz amplifikatörünüz dijital pin aktif olmadıkça enerji çekmeyecektir. Şemada yük olarak ampül kullanılmış. Ampül yerine amplifikatörünüzü kullanacaksınız.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran görüntüsü 2023-07-17 154924.png
    20.8 KB · Görüntüleme: 23
Sayın bolubeyi,
Elimde BD139 ve 470'lik direnç mevcut. Önerinizi deneyip sonucu değerlendireceğim.
Çok teşekkür ederim. Sağ olun.
 
Şaseler birleşik ise; PNP ile sürmek lazım.
Sayın mehmet.bey,
Şaseler birleşik ise derken kastınız anfinin şasesi ile arduınonun şasesini kast ediyorsanız evet birleşik bağlı.

BD139 NPN tip transistör imiş. PNP tip transistör öneriniz olabilir mi? En fazla 800 miliamper civarında akım geçirsin fazlasıyla yeter. Benim Elektronik bilgi ve tecrübem çok sınırlı. Teşekkür ederim şimdiden.
 
Son düzenleme:
Sayın bolubeyi,
Yukarıda verdiğiniz bağlantı şemasını pnp transistör (BD 136 vs.) tipine göre basitçe lütfen çizebilir misiniz? Ya da tarif edebilir misiniz? Aşağı yukarı bağlantı şeklini tahmin edebiliyorum da, arduıno ve diğer komponentlere zarar gelsin istemediğim için yardımınıza ihtiyaç duydum. Elektronik pratiğim zayıf benim. Şimdiden teşekkürler.
 
Yalnız bu durumda arduino dijital pini lojik 0 olduğunda yük çalışacaktır. Dijital pin 5 Volt olduğunda ise yük çalışmaz. Yazılımı ona göre yapmanız gerek.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran görüntüsü 2023-07-18 143917.png
    21 KB · Görüntüleme: 16
2x3w amplifier mini bir amplifier sayılmaz. boyutu küçük ama gücü yüksek. çektiği akımda yüksek direk io lardan beslenmez.

cızırtı veya diğer gürültüler ise besleme voltajının değeri ile ilgili değil. 5v hattında bağlı olan ground looplar yüzünden. 3.3v ta temiz ses gelmesinin sebebi orada 5v to 3.3v LDO regulator olmasından.

audio devrelerde yıldız bağlantı ve grounding çok önemli. tık tık seslerin kesilmesi içinde ampli girişine 10uf elektrolikit cap gerekli. aynı şekilde speaker çıkışınada seri 470uf cap gerekli. zannedersem speaker çıkışında vardır.

amplifier girişi boşta olduğunda tetikleme olmadan yani bir ses sinyali olmadanda havadan elektriksel gürültüler toplar ve onları yükseltir bu yüzden yine akım çeker. volume potansiyometresi ne kadar açıksa o oranda kaynaktan akım çeker.


hiçbir transistor kullanmadan sadece girişlere 3k3 veya 4k7 dirençler ile pull down yaparsan boşta kalmaz ve minimum güç harcamasında kalır.

kullanılan entegreyi bilmiyorum enable girişi gibi bir ucuda varsa ordan enb dsb yapılabilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…