Arduino ile basınç sensörünü okumak

6,8 ve 12 mm boruları kendi yaptığım boru bükme aparatım ile kolaylıkla bükebiliyorum. Yüksüklü boru bağlantıları elimde de mevcut temin etmem de kolay. Kesinlikle 6 mm boru daha kolay olur. Bakır borudan yapsam uygun mudur ?
Projemden bahsetmem gerekirse. Yazlığım için kaloriferli bir soba tesisatı yapıp denetimleri arduino ile yapmak istiyorum. Giriş katta soba ve 1 adet petek, üst katta 2 yatak odası ve bir banyo için 5 adet petek olacak. Tavan yüksekliği 2.5 mt peteklerin üst tarafı vs 1 mt olsa toplam 3,5 mt yüksekliğe geliyor. Açık imbisat deposu üst katın en üst noktasında olacak. Maksimum 5 mt yükseklik olsa sistemdeki basınç 0,5 bar olmalı. 1 bar bile imbisat deposunun taşmasına neden olabilir. Sistemi henuz kurmadığım için bilemiyorum.
sistemin hazırları 1 adet sirkülasyon pompası, 1 adet analog termostat , 1 manometre, 1 açık imbisat deposundan oluşmakta.
Ancak ben bir mikro denetleyici ile sistem basıncını kontrol altına alıp düşük basınçta sisteme su eklemeyi 1 selenoid valf ile, basınç yükselmesini ayrı bir selenoid valf ile yaptırıp, sistemdeki su belli bir ısıya gelince sirkülasyon pompasını devreye alıp, ısı düşünce durdurmayı, sistemdeki ısı aşırı yükselirse tahliye ve alma selenoidlerini devreye alarak sistemi soğutmayı düşünüyorum. Buna benzer bazı ek özelliklerde sisteme eklenmiş ana program yazılmış durumda. Programa dışarıdan müdahele edebilmek için menu ve değişkenlerin EEprom üzerinde saklanması gibi detaylarla uğraşıyorum.
Saygılarımla
Sensörün teknik detayları şöyle:
Technical Parameters

Working Voltage: 5.0 VDC

Output Voltage: 0.5-4.5 VDC

Working Current: <=10 mA



Working Pressure Range: 0-1.2 MPa



The Biggest Pressure: 2.4 MPa

Destroy Pressure: 3.0 MPa

Working TEMP. Range: 0-85 Celsius Degree

Storage Temperature Range: 0-100 Celsius Degree

Measuring Error: +_ 1.5 %FSO

Temperature Range Error: +_3.5 %FSO

Response Time: <=2.0 ms

Cycle Life: 500,000 pcs
 
Basınç sensörü test düzeneği ve ısı sensörünün sisteme bağlanabilmesi için yaptığım adaptörler
 
İlk dikkatimi çeken nokta basınç sensörünün ölçüm aralığı. 1.2 Mpa değere kadar ölçüm yapabiliyor yani bu 12 bar demek. Siz 1 bar 'dan düşük basınçları ölçeceğinize göre aralığı çok geniş seçmişsiniz. 0 bar ile 1 bar arasında çok az bir gerilim farkı olacaktır.

İkincisi her ne kadar arduino ya da program çalışsa bile basınç ve sıcaklık gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilecek etkilerin olduğu yerde mutlaka sistem emniyete alınmalı. Bir sensör bozulursa veya kablosu koparsa yada elektrik kesilirse ne olur iyi analiz etmek ve önlem almak lazım.

Suyun belli bir ısıya gelmesini beklerseniz belli noktalarda kaynama yapar, sensörler suyun ısıtıldığı noktaya uzaksa ve su kendi kendine kolayca dolaşamıyorsa yada dolaşsa bile sensöre gelene kadar soğuyorsa başta 50 derece ölçtüğünüz su sıcaklığı pompa çalışınca aniden 90 dereceye fırlayabilir. Bu nedenle sistemi kurarken çok dikkatli olmak lazım.

Arduino ile röle sürerken optocoupler üzerinden sürün, direk mikroişlemciden sürmeyin.

Saygılar....
 
0-5 volt aralığında bulabildiğim sensor bu oldu malesef. 4-20 ma çıkışlar için çok geniş çalışma aralıkları mevcut. Konuyu bu yüzden açmıştım. 0-3 atm lik bi sensör bulabilseydim tadından yenmezdi . Sorun değil iki sensöre 22 dolar verdim, yerli üretim daha düşük basınçları ölçen sensörle değiştiririm, olur biter iş ona kalsın. )

Bu tip sistemleri incelediğimde iki güvenlik önlemi gördüm.
1.Elektrik kesintileri için sabit güç kaynağı (Ben 24 saat sistemi besleyebilecek bir aku grubu ve endüktif yükleri sorunsuz çalıştırmak için tam sinüs invertör düşünüyorum.)
2. Sobanın sıcak su hattında en kısa yoldan direk yukarı çıkan bir açık imbisat deposu. (benim sistemde de olacak)

Sıcak su 40-50 dereceye ulaşınca sirkülasyon pompası devreye girecek, zaten sonrasında radyatörde dolaşan su soğuyacak.

Sensörler ısı kaynağına çok yakın olacaklar, özellikle sıcak su hattındaki.

Sisteme manuel kontroller için manometre, pompa by pass hattı, su alma ve tahliyeler için selenoidlere paralel standart vanalar, açık imbisat deposu, pompa devrede iken su sirkülasyonunun olup olmadığını kontrol eden bir akış anahtarı ve kritik değerlerin aşılması durumunda sesli ikaz ve oda ısısı ile soba klepelerini kapatacak motor/manyetik çekme bobini ekleyeceğim. Isı sensörleri iki tane olup biri sıcak su diğeri ise dönüş hattında Sensör kablosu kopmalarını sistem algılayıp uyarı verebiliyor . Sistem çalıştırıldığında sensörler chek ediliyorlar. Röleleri optocupler ile sürüyorum. Bunun için güzel bir röle kartı aldım . Röleler EMK üreten tehlikeli elemanlar. Bunları denetleyicilerden izole etmek şart. Basit gibi duran problemli elemanlar Denetleyici çevresel parazitlerden etkilenmesin diye de iki ayrı besleme kaynağı kullanacağım. Bu detayın uyarısı için ayrıca teşekkür ederim.

Sistemi güvenli tutabilmek için en güvendiğim nokta şöyle çalışıyor.
Basınçtan önce ısı yükseleceği için öncelikle iki tane sensör sistem önce ısılarını kontrol ediyor. (Gidiş ve dönüş hatları) Su 80 dereceye ulaşırsa şebekeden soğuksu alacak valf açılarak siteme soğu su alırken, tahliye valfi de açılıp su su hattından sıcak suyu tahliye ediyor. Böylece iki selenoid valf sistemdeki suyu 50 dereceye inene kadar soğutuyorlar.

Sıcaklıktan bağımsız olarak basınç yükselirse (bu mümkün değil gerçi) tahliye valfi yine devreye giriyor. Fazla basıncı tahliye ediyor.sistemdeki valflerin arızasına karşı manuel vanalar mevcut olacak. Tüm bunlara ek olarak bir de atmosfere açık imbisat deposu bulunuyor.

Benim öngöremediğim başka bir nokta var duymaktan memnun olurum.

Analog olarak kontrol edilen bir sistem şeması için "kalorifer sobası bağlantı şeması" diye görsellerde aradığımızda baya bir örnek bulmak mümkün. Bunların üzerinde güvenlik önlemleri ile donatmaya çalışıyorum.

Saygılarımla..
 
Son düzenleme:
Bir şema eklerseniz daha iyi olur.

Saygılar....
 
Merhaba, biraz uğraştıktan sonra şunu çizebildim. Sistemin ana hatları böyle.
 

Ekli dosyalar

  • yazlik.png
    16.8 KB · Görüntüleme: 40
Boru çapları ve sirkülasyon pompası için ne düşündünüz?
 
Boru çapları gidiş ve dönüş 1 inç olacak. Sirkülasyon pompası seçimini malesef yapamadım. Sisteme yetecek pompayı belirleyemiyorum
 
İnternette basit kayıp hesapları var yapamazsanız yardımcı olurum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…