0-5 volt aralığında bulabildiğim sensor bu oldu malesef. 4-20 ma çıkışlar için çok geniş çalışma aralıkları mevcut. Konuyu bu yüzden açmıştım. 0-3 atm lik bi sensör bulabilseydim tadından yenmezdi . Sorun değil iki sensöre 22 dolar verdim, yerli üretim daha düşük basınçları ölçen sensörle değiştiririm, olur biter iş ona kalsın.
)
Bu tip sistemleri incelediğimde iki güvenlik önlemi gördüm.
1.Elektrik kesintileri için sabit güç kaynağı (Ben 24 saat sistemi besleyebilecek bir aku grubu ve endüktif yükleri sorunsuz çalıştırmak için tam sinüs invertör düşünüyorum.)
2. Sobanın sıcak su hattında en kısa yoldan direk yukarı çıkan bir açık imbisat deposu. (benim sistemde de olacak)
Sıcak su 40-50 dereceye ulaşınca sirkülasyon pompası devreye girecek, zaten sonrasında radyatörde dolaşan su soğuyacak.
Sensörler ısı kaynağına çok yakın olacaklar, özellikle sıcak su hattındaki.
Sisteme manuel kontroller için manometre, pompa by pass hattı, su alma ve tahliyeler için selenoidlere paralel standart vanalar, açık imbisat deposu, pompa devrede iken su sirkülasyonunun olup olmadığını kontrol eden bir akış anahtarı ve kritik değerlerin aşılması durumunda sesli ikaz ve oda ısısı ile soba klepelerini kapatacak motor/manyetik çekme bobini ekleyeceğim. Isı sensörleri iki tane olup biri sıcak su diğeri ise dönüş hattında Sensör kablosu kopmalarını sistem algılayıp uyarı verebiliyor . Sistem çalıştırıldığında sensörler chek ediliyorlar. Röleleri optocupler ile sürüyorum. Bunun için güzel bir röle kartı aldım . Röleler EMK üreten tehlikeli elemanlar. Bunları denetleyicilerden izole etmek şart. Basit gibi duran problemli elemanlar
Denetleyici çevresel parazitlerden etkilenmesin diye de iki ayrı besleme kaynağı kullanacağım. Bu detayın uyarısı için ayrıca teşekkür ederim.
Sistemi güvenli tutabilmek için en güvendiğim nokta şöyle çalışıyor.
Basınçtan önce ısı yükseleceği için öncelikle iki tane sensör sistem önce ısılarını kontrol ediyor. (Gidiş ve dönüş hatları) Su 80 dereceye ulaşırsa şebekeden soğuksu alacak valf açılarak siteme soğu su alırken, tahliye valfi de açılıp su su hattından sıcak suyu tahliye ediyor. Böylece iki selenoid valf sistemdeki suyu 50 dereceye inene kadar soğutuyorlar.
Sıcaklıktan bağımsız olarak basınç yükselirse (bu mümkün değil gerçi) tahliye valfi yine devreye giriyor. Fazla basıncı tahliye ediyor.sistemdeki valflerin arızasına karşı manuel vanalar mevcut olacak. Tüm bunlara ek olarak bir de atmosfere açık imbisat deposu bulunuyor.
Benim öngöremediğim başka bir nokta var duymaktan memnun olurum.
Analog olarak kontrol edilen bir sistem şeması için "kalorifer sobası bağlantı şeması" diye görsellerde aradığımızda baya bir örnek bulmak mümkün. Bunların üzerinde güvenlik önlemleri ile donatmaya çalışıyorum.
Saygılarımla..