Ariston nofrost buzdolabı şemasını anlayamadım

Katılım
30 Eyl 2009
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba arkadaşlar.1999 yılında aldığım bir buzdolabı var.Şemasını çözemedim.Faz sadece termostat üzerinden geçiyor.Oysa diğer dolaplarda kapı butonu vs. direkt bağlı bildiğim kadarıyla.Termostat iki kontaklı üç uçlu bir termostat.Çalışmasını tam bilmiyorum,belki düğüm onun üzerinde saklı.Bir de şemada gösterilmeyen bir terminal mevcut.Buradan termostat harici faz dağılımı yapılmış olabilir mi?İki adet resim gönderiyorum,yardımcı olursanız sevinirim.İyi çalışmalar dilerim.
 
Merhaba.Bakın,TIMER dediği termostatın iç soğukluk ayarı düğmesidir bence,TH’ın 6 nolu kontağı isteğe bağlı NF’lu bu sistemi açma/kapatma yani bir nevi on/off anahtarıdır.Çünkü faz 6 nolu kontaktan 6-3 arası tam kapalı ise buradan girip 2 ayrı kola ayrılıyor,biri lamba rölelerine,(portakal ve kahve kablolar şeklinde) diğeri zamanlayıcı kontağından ve seri olarak termikten (RH ) geçip, bu çıkan faz ucu (Siyah) motora giriyor,termostatın (TIMER) kontakları tam olarak kapalı ise.Motor yardımcı sargı ucu zamanlamalı olarak (RA) bu motorun S ucundan,motor tam yol aldığında içindeki sarımlar devreyi açıp yardımcı sargıyı devre dışında bırakacak şekliyle de çalışıyor.Motor ana sargı sarımları mekanik nedenlerle eğer çok fazla akım çekerse RH termiği gecikmeli olarak bu motoru kapatıyor.(Bu sırada tık sesi de gelir) Yuvarlak LFZ ve LFR içi kısmen dolu yuvarlaklar dondurucu ve soğutucu bölümleri ayrı ayrı yakan ve kapı kapandığında röle ile indirekt olarak söndürülen aydınlatma lambalarıdır.

R değeri üzerinde direk rakamlarla yazılanlar elemanlar çok değişik omajlardaki dirençlerdir.CO kompresörün yardımcı sargılı monofaze bir asenkron motorudur.TF ve MV’yi tam olarak çözemedim.Şemada gösterimeyen bu kısım bir buvat kutusu gibi elektrik bağlantılarının toplu halde de yapıldığı yer olabilir belki,kendi düşünceme göre.Termostat faz bağlantısı harici olmayıp iç kısımlardan da yapılır genellikle.2006’da satın aldığımız “arçelik NF elektronik” buzdolabında bu iç termostat (Ayar düğmeli olan zamanlayıcıyı) bağlantısını bir kontrol sırasında,dolap içinden olan soket-geçme fişler aracılığıyla da ayırmıştım,bir arıza (Sensör arızası) araması sırasında.Kolay gelsin.
 
termostat çift kontaklı sıfır konumuna getirildiginde 6 numaralı kontak cihazın tüm elektrigini keser ...termostat açık konuma getirildiginde 3 numaralı uçtan lamba aksamına 4 numaralı uçtan tımer üzerinden fan , kompressör ve defrost rezistansına akım gider ....cihaz ayarlanan sogukluga ulaştıgında 4 numaralı kontak devre dışı kalır.....
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim.Şemadaki TF termal fuse dedikleri eleman veya termoregülatör dedikleri eleman veya termostop ta olabilir.

usta murat;
Şöyle mi demek istiyorsunuz?6 nolu kontak,termostatın sadece sıfır konumu hariç her zaman kapalı yani lamba vs.lere kompresör çalışmasa da akım gidiyor.(O halde benim düşündüğüme göre dışarıdan bir terminale falan gerek yok)3 nolu uç ve 4 nolu uçtan da gerektiğinde ayarlanılan değere göre akım geçerek ilgili cihazları çalıştırıyor.
 
6 nolu kontak buzdolabı termostattan bilerek "Kapalı" konumuna tam getirilmediği sürece 3 ve 4 nolu uçlara faz akımını verir.Ama 3 nolu uçtan direk lamba devresine verir ve yanması ise kapıların açılıp kapanma şartına bağlı kalır.4 nolu uçtan ise 6 nolu kontak kapalı iken termostatın soğutma sıcaklık şartıyla ilişkili bu kontak o anda tam kapalı konumda ise,bu komp. motoruna akım gider ve buzdolabı çalışır.Komp. motoru stop etse ve bu anda kapı açılsa bile,kapı rölelerinden,6 nolu kontaktan ve 3 nolu uçlardan geçip gelen akım yoluyla ampüller yine yanar,ta ki kapı tam kapanıp kapıdaki buton anahtarı (Limit switch) bağlı olduğu röle bobinlerini bırakıncaya kadar.Kolay gelsin.
 
Cevap veren arkadaşlarım teşekkür ederim.Bir konuyu anlamamı sağladınız.Oldukça ayrıntılı yazmışsınız.
 
Merhaba. Bu TH konusunda küçük bir benzetmeyi de yapayım en son olarak.Radyoların pil devresini "çıt" diye ilk açılışta tam açan ilk açma-kapama (potansiyemetre + anahtar kombi) düğmesine de çok benzetebilirsiniz bu TH'ı diğer bir benzetimle.Fonkiyonunu anlamanız çok daha kolaylaşır diye de düşündüm.Ama siz zaten tam olarak kavramışsnız sanırım TH'ın devredeki bu fonksiyonunu.Ayrıca TF Termal Fuse olabilir kuvvetle muhtemelen,bu baş harflerinin bir kısaltması olarak da.Kolay gelsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…