ARIZA

ahmetalpay

Üye
Elektrik konularında çok uzman değilim fakat kendime göre otomatik kumanda ve temel plc bilgim var . Plc takılıyken vagon kabloyu kesiyor ve plc kendini korumaya alıyor üzerinde reset tuşu yok. Bizde plcyi makine firmasına yolluyoruz. Gelen plc çalışıyor fakat Monitör ile arasında mantıksal hata gözüküyor. Bunun üzerine tekrar gönderiyoruz. Gelen plc nin çıkışları arızalı görünüyor. Diğer makinada çalışan çıkışlar bu makine de çalışmıyor. Plc çıkış vermemesinin nedenleri nedir

Ahmet Bey Merhabalar;

PLC nin çıkışları vermemesi plc nin çıkışlarının arızalı olduğu anlamına gelmez ,plc çıkış vermesi için gelen input sinyallerini değerlendirip ,anladığım kadarı ile sisteminizde bir de Ekran var, ekrandan gelen bilgileri de işleyip belleğindeki program algoritmasına göre çıkış verir.
Eğer plc ekranla haberleşme ve gelen inputları değerlendiremez ise çıkışa bir şey göndermeyebilir.
Diğer makinada çalışan plc başka bir makinada çalışmayabilir çünkü haberleşme adresleri farklı olabilir bu nedenle ekranla veya diğer haberleşme üzerinden bilgi aldığı ekipman(sürücü,sensör vb) ile bağlantı kuramaz.
Sisteminizdeki plc ve ekran varsa sürücü marka ve modellerini bilmediğim için genel olarak yazdım detay verirseniz daha bilinçli yorum yapabiliriz.

Kolay gelsin

Sniheder M238 transistor cikisli Plc.ekranda telemenique o da sniheder olması lazim. Yazılım konusuna makine firması hakim onlar programı yüklüyorlar. Diğer makinan Manuel kesim girişi verdiğimizde her iki plc de Dc In kısmında aynı ışıklar yanıyor. Plc nin çıkışında birinde Q0 çıkışı aktif çalışmayan da pasif. Makina da hidrolik kısmı çalışıyor.yatay testere çalışıyor. Dikey testere de yıldız üçgen yapmıyor. Mesela yatay testere çalışırken Q6 çıkışı aktif oluyor. Diğer çalışan makinanin plcnin yaptığı hareketleri bu makinada göremiyorum. Makine firması yanlış bağlantı var deyip suçlayıcı azarlayici tavır takinip hiçbir çözüm üretmiyor.plc çıkışı yanmış diyor.

Ahmet Bey,
Plc ye bağlanıp programı çekebilme şansınız yada makina imalatçısından programı isterseniz online olup bağlanabilirsiniz daha rahat çözülecek gibi duruyor,diğer türlü biraz samanlıkta iğne aramaya benziyor,diğer makina ile birebir aynı ise diğer makinadan orjinal program çekilip ,online incelenir ve çalışmayanla karşılaştırılırsa sorunun ne olduğu konusunda emin olunabilir.

Saygılarımla

Orginal programi vermek taraftarı değiller şirket gizliliğinden dolayi. Teamviwer de kullanmıyorlar bununda karsisindalar. Plcden bobine giden kabloda dc 24 volt olcuyorum bunu da paylaşıyorum 220 volt ac gerilim olcmen lazım deyip sinirleniyor. Plc bir Elektronik cihaz çıkışında nasıl 220 v olcecegim inan mantığım almıyor. Çok sikisinca bağırıp çağırıp saçma sapan suçlama yapmaları tam küstahlık. Yarın otomasyoncu gelecek. Benim aslında aklımdaki sorular. Plc Q0 cikisi aktif olup mesela aktif olması gereken Q5 cikisinin aktif olmaması, çıkışların arıza olması birbirinden bağımsız mi. Yani Q5 çok akım çekip yandı bütün çıkışlar mi arizalanir yoksa sadece Q5 mi. Birde panonun bir kısmında kaçak ya da kısa devreden şüpheleniyorum bunu da tek başıma yapacak kapasitede degilim.

Ahmet Bey;
Plc de eğer röle çıkış var ise 220 volt çıkış verebilir,eğer tüm çıkışlar tansistörlü ise 24 DC görürsünüz,bazen otomasyoncularda böyle gereksiz kapris olabiliyor aslında her meslek gurubunda da olabiliyor kafaya çok takmamak lazım.
PLcnin Q0.0 ile Q0,5 çıkışları birbirinden bağımsızdır yani çıkışlardan biri yanmış olabilir,diğer çıkış sağlam kalabilir.

Kolay Gelsin

Verdiğiniz bilgiler benim için aydınlatıcı oldu cok tesekkur ederim Allah razı olsun

Forum istatistikleri

Konular
129,833
Kullanıcılar
452,658
Son üye
yılmaz_yılan

Yeni konular

Geri