Arkı engellemek için diyot

Katılım
20 Eyl 2006
Mesajlar
440
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar bizim PLC panolarında ve kumanda panolarında kullanmakta olduğumuz 24V DC röleler var. bu röleler çalışırken kontakları ark yapıyor ve uzun süre dayanmıyor. Bizim yeni aldığımız bir makinada da aynı şekilde problem oluyordu. bu makinanın programını yapan adam rölelere paralel diyot ekledi. ondan sonra herhangi bir problem olmamıştı. bende aşağıda örnek olarak verdiğim resimde rölelere paralel diyotlar eklemek istiyorum fakat diyotların hangi tip kaç amperlik olacağını bilmiyorum bunun bir heabı varsa banada öğretirmisiniz veya başka bir yolu varsa söylermisiniz. şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim
 
1N 4007 diyodu kullanabilirsin.Ters yön gerilimi 1000 volt.
 
sn elektronik67
dc rölelerin bobinlerine parelel diyot bağlanması gayet normal. bağlanmasıda gerekir.çünkü bobindeki ters ündüklemeyi yok eder. dolayısiyla diğer cihazların zarar görmesini engeller.takılacak diyot röle büyüklüğüne ve gerilime göre değişir. kontak arklarını önlemek için devrenin durumuna göre kontrol sistemini aksatmayacak ise kontaklara parelel uygun kondansatör bağlayabilirsin.
 
peki arkadaşlar bunun değerinin bir hesabı falan varmı onu öğrenmek istiyorum veya kaç ampelik bir diyot veya kondansatör eklemeliyim
 
selam;
sayın elektronik67
Bir arkadaşımız yazmış ama,siz veya kondansatör dediğiniz için ben tekrar yazacağım.
Şekilde çizmiş olduğunuz diyot ark için değildir.Ark için diyot kullanılmaz.Bobinlerde şok bobin özelliği vardır.Bir bobine verilen gerilim kesildiği anda,ters yönde yüksek bir gerilim üretir.Yani bir üreteç olur.
ama çok kısa sürelidir,pik şeklindedir.Siz kontaktörü bir transistör ile sürüyorsanız,bobinin enerjisi kesildiğinde,transistöre ters yönde ve oldukça yüksek bir gerilim verir.Bu gerilim de transistörünüze ve belki de transistörden önceki devre elemanlarını bozabilir.
Burada uygun olanı diyota seri olarak uygun değerde bir direnç bağlamaktır.Ve bu diyot ters paralel bağlanmalıdır.Değer olarak ise,verdiğiniz gerilime ve bobinin endüktansına göre değişmekle beraber,1N4005 in yetip te artacağını düşünmekteyim.
Arkı önlemek için ise RC dediğimiz,direnç ve kondansatörün seri bağlanmış hali kullanılabilir.Yanlış bilmiyorsam varistör (gerilime göre değer değiştiren direnç ya da VDR de denir) de kullanılabiliyor.
Tabii siz hesabını sormuşsunuz biz ne anlatıyoruz :) hesabını bilmiyorum.Yazıyı yazma amacım,bobine ters paralel bağlanan diyot ile kontaklara paralel bağlanan RC nin farkını anlatmaktı.Ayrıca kullanacağınız kontaktöre uygun rc veya varistör,kit şeklinde mutlaka satılıyordur.Yani piyasadan kontaktörün numarasını vererek bulabilirsiniz.
 
diyotu , bobin akımından ve geriliminden birkaç misli büyük seçebilirsin
 
arkadaşlar arkadaşımın deddiği ğibi 4007 bu işi rahatlıkla halleder
 
sımdı arkadaslar arkı engellemek ıcın dıyotlarında kullanılabılecegı devrelerde mevcuttur.bir plc devresının cıkısında role kullandınız vede bunun cıkısında da yanı kontaklarından da bır selonoıd bobın enerjılendırıyorsunuz vede bu valfı kısa surelerde acık kapıyorsanız .bu bobın uzerındekı induklenen ters emk daha tam bosalamadan tekrar enerjı gelıyorsa bu durumda rolenın kontaklarında oldukca yuksek bır ark olusacak vede kısa surede role kontakları kullanılmaz hale gelecektır.bu durum bızzat bır uzakdogu menseeli bır cnc tezgahında tarafımdan gozlemlenmıstır.taretlerı harekete gecıren sısteme selonoıd bobını koymuslar vede bunu role ıle surmusler vede 2 gunde role arızalanıyormus.burada mevcut bobınlerde dc oldugundan kolaylıkla ters dıyot baglantısı yapılmıs vede kontaktakı ark sondurulmustur.
 
Arkadaşlar valfler için bobilerin ters manyetik akımlarını sönümlendirecek RC filtreli ve ışıklı soketler mevcut, sanırım Murr plastikte bu tip soketler vardı. Dolayısıyla ters diyot bağlamaya gerek kalmıyor bu ürünleri kullanırsanız.
Kontaktörler içinde opsiyonel soketli filtrelerin oldugunu hatırlıyorum araştırmak lazım.
Kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,902
Mesajlar
931,152
Kullanıcılar
452,787
Son üye
Azemm333
Geri
Üst