Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
senkron motorların asenkronlardan daha verimli olduğunu duydum. bunun hakkında bilgisi olan var mı? nasıl daha verimli oluyor.
bir de senkron motor kullanmanın dezavantajları nelerdir? neden asenkron daha çok tercih ediliyor?
Verim bakımından çok fazla bir farkı olduğunu sanmıyorum. Yani eğer verimden kastınız tüketilen Elektrik enerjisinin hareket enerjisine dönüştürülme oranı ise! Fakat senkron motorlar düşük devirlerde daha yüksek tork üretebilirler. Rotoru sargılı asenkron motorlar gibi.
Bunun yanında bilezikli yapıda olmaları, uyartım için DC voltaj gerektirmesi, senkron hıza erişene kadar asenkron çalışma,... gibi nedenlerle daha basit ve sorunsuz olan asenkron motorlar tercih edilmektedir.
Genede devir sayısının önemli olduğu yerlerde ve kompanzasyon amaçlı olarak senkron motorlar kullanılabilmektedir....
Senkron ve Asenkron Motorlar Arasındaki Farklar Asenkron motorlarda yalnız statora AC gerilim uygulanır. Rotora uygulanmaz. Rotoru sargılı asenkron motorların rotor sargıları yük altında kalkınmaları için kademeli direnç veya oto-trafosu ile kademeli kısa devre edilir. Senkron motorların statorlarına alternatif gerilim verilir. Rotorları ise mutlaka sargılıdır. Rotorların senkron dönmesi için rotora doğru akım tatbik edilir. Asenkron motorlarınrotor devri senkron devirden daha düşüktür. Senkron senkron devirle asenkron devir birbirine eşit olur. Senkron motorların cosφ leri asenkron motorlara göre daha yüksektir. İkaz gerilimleri yüksek tutulursa şebeke güç katsayısını yükseltici olarak etki eder. Senkron motorların randımanları asenkron motorlardan daha yüksektir. Senkron motorlarda şebeke gerilimi değişimleri dönme momentine etkisi asenkron motorlardan daha azdır.
asenkron motor da rotorda oluşan mantetik alan statorda oluşan Elektrik alanın gerisinden gelir ya da tam tersi statorda oluşan elektrik alan rotorda oluşan manyetik alanın ilerisnde olur.
senkron motorda ise rotora verilen uyartım akımı sayesinde rotorda oluşan manyetik alan hızı statorda oluşan elektrik alan hızıyla aynıdır.
verim olarak kesinlikle senkron motor cok daha verimlidir.