Asenkron Motorlarda Güç Hız İlişkisi

Bu arada hız kontrol cihazlarında bu yuksek devir yada düşük devirdeki tork ve moment kaybını önlemek için yapılan bazı şeyler var. yani istediğimiz devirde istenilen gücü sağlamak için. Kapalı çevrimde kullanım yani encoder kullanımı yada DTC gibi metotlar istediğimiz devirde istediğimiz momenti ve gücü sağlamak amacı ile yapılmıştırlar.
 
Arkadaşlar ben de bu konu üzerinde bir miktar araştırma yapıyorum o yüzden bilgilerimi sizinle paylaşmak istedim. (olduğu kadar artık ) şimdi motorun hızını istediğimiz ölçüde "bunun için 0-400Hz aralığında frekans üreten invertarlar var" arttırabiliriz. ama bizim işimizi görecek kavram sadece hızmıdır. önce bu soruyu sormalıyız kendimize. eğer sizin istediğiniz motorun gücünü sabit tutarak hızı arttırmaksa bunun için V/f oranı sabit tutulması gerekir ki bu da motorun ömrünü azaltacak bir etmendir. Bu konuyla ilgili araştırmalarım hala sürüyor. daha detaylı bilgi edinirsem sizlerle birlikte paylaşacağım. herkese başarılar.
 
motorun devrini ektra fan uygulaması yaparak 250 hz lere kadar cıkarabilmek mümkündür sürücüler gerilim ve frekansı aynı oranda yükselttikleri için motor açısından bir sakıncası yoktur sadece uygulama bu duruma müsaitmi orası önemli. birde kullanılacak sürücünün iyi seçilmesi lazım binlerce yaptığımız uygulamalardan bazı örnekleri inceleyebilmeniz için web adresimiz Atak Elektrik Aydınlatma Malz. Paz. Ltd. Şti.
 
Arkadaşlar bir şey daha eklemek istiyorum. Motorun Hızını istediğimiz ölçüde frekansı değiştirerek artırabiliyoruz. fakat motorun mekanik aksamı buna izin vermezse ki genelde vermiyor bu imkansız hale geliyor. yani 2 kısacası 2 kutuplu bir makinanın hızını 0-3000 devir arasında değiştirerek kullanabiliriz. diğer durumlar için özel motor imal ettirmek gerek. saygılarımla.
 
standart motorları 90hz ile calıstırabılıyorum sorunda olmuyor ama 100hz uzerine cıkmak ıcın uretıcı ıle gorusmenız gerekıyor

yanlızca sogutma fanına dıkkat etmek gerekli
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar inverterle hakkında yeterli bilgiye sahip değilsiniz heralde.Madem motoru max.devirinden fazla bir devre çıkartamayacaksak ozaman inverter ne işe yarayacak.Bizim işletmemizde 200hz de çalıştırdığımız motorlar var ve gayet sorunsuz bir şekilde çalıştırıyoruz.Hatta çoğu inverterde 625hz e kadar çıkartılabileceği etiketleri mevcut.sadece inverter parametrelerini doğru şekilde ayarlamak gerekiyor.yani voltaj frekans oranını ayarlamak.ayrıca inverterle çalışan motorlara genelde harici fanla çalışırlar ısınmanın önüne geçebilmek için.
 
lutfen bilen konusun bilmeyen de ogrenmeye calisin.

cok arkadas Elektrik motorlarini 100hz 200hz 625 hz calistirdigini yaziyor.

simdi ben soruyorum 380.v 50.hz 45.kw 570.dk/dev 10 kutuplu asankron elektrik motoru
en fazla kac frakansta calistirilabilir . Vinc te en uygun inverter kulanirsak.
istedigimiz frakans ve devirde calisirsa nicin degisik devirlerde elektrik motoru imal ediliyor.
ve rediktor kulaniliyor.
 

O motoru en fazla 60 Hz de çalıştırabiliriz o na da eğer yapısı uygunsa. Anhur arkadaşımıza katılıyorum kesinlikle. adamların bir bildikleri varki o şekilde üretiyorlar. yoksa 1 motor kullanalım hızıyla istediğimiz şekilde oynayalım. hiç bir üretici firma yapmaz öyle bir motoru. şu anda elimde bir motor var ve ben o motorun frekansını invertarla 70 hz in üzerine çıkaramıyorum. inverter atv71 ve 400 hz e kadar çıkarabilmesine rağmen. mekanik aksam izin vermiyor.
 

Sayın arkadaşım inverterin beslemesi kaç volt 220 mi? 380 mi?Çünkü inverter besleme voltajına göre motorun bağlantı şeklide değişmesi gerekir.Yani yıldız yada üçgen bağlantı motor etiketine göre bağlamalısın.Çünkü inverter beslemesi 220V ise çıkıştanda 22oV alırsın.Besleme 380Vise 380V alırsın.
 
Kimse motor akımından, momentinden, sınıfından, sıcaklığından, sargı iletkenlerinden, vibrasyondan vb. bahsetmemiş. Verin gazı bakalım.Memleket kimlere kalmış.Yazık doğrusu.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…