Merhabalar, 8 metrelik galvaniz aydınlatma direğinin topraklaması nasıl olmalıdır / hesabı nasıl yapılmalıdır ? İki adet direk var her bir direk için 1.5 m bakır topraklama çubuğu çakılarak topraklama yapılması yeterli midir ?
Hocam teşekkürler. Daha önceki bir projede aydınlatma direklerinin her biri için 1.5 m Cu topraklama çubuğu çakılarak topraklama yapılmış. Ancak bu çubuğunun yayılma direncini hesapladığımda 50 ohm.mt toprak özgül direncine sahip bir yer için, 30 ohm civarında buluyorum. Bana yüksek bir değer gibi geldi. O nedenle bilgi almak istedim. Belirttiğiniz yönetmelikte bahsedilen 0.5*1 mt lik galvaniz çelik levhanın da yaklaşık değerinin 30 ohm - 40 ohm civarında olduğunu (kırmızıyla işaretlediğim yer) başka bir kaynaktan gördüm. Belki bu nedenle böyle bir yola gidildi diye düşünüyorum.
Konuyla ilgili tecrübeli olanlar, daha önce bu tarz bir park aydınlatması yapanlar vardır. Yardımlarınızı rica ediyorum .
Linkini atmış olduğum dökümanın son kısımlarında AG alçak direk gerilim direğinden OG ve YG direklerine kadar bir sürü direğe dair topraklama örnekleri var . Sanırım bakmadınız son kısma. Zaten paylaştığınız kısımda da 2 metre boyunda galvanizli profil diye de belirtilmiş.
Bu konuların üstadı Hakan Hırçın üstadımızdır ama malesef şu an aramızda yok kendisi istenmeyen sebepler nedeniyle. Paylaştığım dökümanda aynı hattaki AG dağıtım panoları için tek bir örgülü çıplak bakır iletken kullanılabilir demiş ( Toprak geçiş dirennci istenen değerde ise ) . Yetmez ise kazık çakın demiş . Aydınlatma direkleri için bu düşünülebilir mi ? @ademcelik bu mevzuya cevap yazar aslında ama