aydınlatma tesislerinde 3 fazlı beslemenin önemi

Arkadaşlar, bilmeden açılan konunun ne kadar önemlı olduğu meydana çıktı. Elektrık İç Tesısat Talimatnamesi'nde, aydınlatma tesıslerınde stoskobik olayların önlenmesi için gereklı tertıbat alıcakdır dıye yazar.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Arkadaşlar bende ilk defa duyduğum bu olayı,Forumda açıp bilgi veren arkadaşlara teşekkür ederim
 
bu arada şunuda ilave edeyim dedim

stroboskobik etki bazen faydalı işlerdede kullanılır.

dönen mil vs.. gibi parçaların balans kontrolünde, bazı dönen aksamların sorunlarının giderilmesinde vs..
 
STROBOSKOBİK ETKİ:

Üzerinde 4 dilim bulunan bir tekerleğin saniyede 25 devir yaptığını düşünürsek, tekerleğin dilimleri gözümüzün önünden saniyenin yüzde biri zamanda geçer. Kent akımlarımız alternatif akım olduğundan ve 50 HERTZ lik bir frekans ile bizlere ulaştığından bu elektrik akımı ile çalışan fluoresant lamba saniyenin her yüzde birinde ışıldayıp söner.
Bu oluşumlar göz tarafından algılanmadığından, devamlı ışıldıyor hissederiz. Bu fluoresant lamba ışığı saniyede 25 devir yapan tekerleği aydınlatmakta kullanıldığında dilimler sanki duruyor, tekerlek dönmüyor etkisi verir. Bu etkiye STROBOSKOBİK ETKİ denir.
Bu etki bazı teknik uygulamalarla azaltılabilir. Fakat bunları hepimizin uygulaması zordur.

Asıl konumuza girerken evlerimizdeki iki tane stroboskobik etki kaynağını da konuya çekmek istiyorum.
Bunlardan biri Televizyon diğeri ise Bilgisayar Monitörleridir.
Her ne kadar bu kırpma diye de adlandırdığımız Elektrik Frekansına bağlı bu ışıldayıp sönmeler bu cihazlarda biraz daha az hissedilebilir duruma getirilmişse de yok edilmiş değildirler.

Alıntıdır
 
Değerli meslekdaşlarım.
Biliyorsunuz elektro teknik derslerinde görmüştük her faz arası 120 derece.3 faz arası 360 derecedir.360 derece faz farkı güneşına yakın pals verir.tek lambanın uzaktan titreşim yaptığını hepimiz biliriz.aynı yerde yanyana 3 fazdan beslenen 3 lü bir lamba grubu uzaktan titreşim görüntüsü vermez.tek fazda uzun süre çalışıldığında göz yanılmaları başlar.mesafe tahmininde yanılmalar olur ve dikkat dağılır.iş kazaları artar.fabrikalarda ve atölyelerde bu sebeple kullanılırlar.statdumlardaki aydınlatmalarda aynı nedenlerle özel olarak dizayn edilirler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…