Arkadaşlar, bilmeden açılan konunun ne kadar önemlı olduğu meydana çıktı. Elektrık İç Tesısat Talimatnamesi'nde, aydınlatma tesıslerınde stoskobik olayların önlenmesi için gereklı tertıbat alıcakdır dıye yazar.
Üzerinde 4 dilim bulunan bir tekerleğin saniyede 25 devir yaptığını düşünürsek, tekerleğin dilimleri gözümüzün önünden saniyenin yüzde biri zamanda geçer. Kent akımlarımız alternatif akım olduğundan ve 50 HERTZ lik bir frekans ile bizlere ulaştığından bu Elektrik akımı ile çalışan fluoresant lamba saniyenin her yüzde birinde ışıldayıp söner.
Bu oluşumlar göz tarafından algılanmadığından, devamlı ışıldıyor hissederiz. Bu fluoresant lamba ışığı saniyede 25 devir yapan tekerleği aydınlatmakta kullanıldığında dilimler sanki duruyor, tekerlek dönmüyor etkisi verir. Bu etkiye STROBOSKOBİK ETKİ denir.
Bu etki bazı teknik uygulamalarla azaltılabilir. Fakat bunları hepimizin uygulaması zordur.
Asıl konumuza girerken evlerimizdeki iki tane stroboskobik etki kaynağını da konuya çekmek istiyorum.
Bunlardan biri Televizyon diğeri ise Bilgisayar Monitörleridir.
Her ne kadar bu kırpma diye de adlandırdığımız Elektrik Frekansına bağlı bu ışıldayıp sönmeler bu cihazlarda biraz daha az hissedilebilir duruma getirilmişse de yok edilmiş değildirler.
Değerli meslekdaşlarım.
Biliyorsunuz elektro teknik derslerinde görmüştük her faz arası 120 derece.3 faz arası 360 derecedir.360 derece faz farkı güneşına yakın pals verir.tek lambanın uzaktan titreşim yaptığını hepimiz biliriz.aynı yerde yanyana 3 fazdan beslenen 3 lü bir lamba grubu uzaktan titreşim görüntüsü vermez.tek fazda uzun süre çalışıldığında göz yanılmaları başlar.mesafe tahmininde yanılmalar olur ve dikkat dağılır.iş kazaları artar.fabrikalarda ve atölyelerde bu sebeple kullanılırlar.statdumlardaki aydınlatmalarda aynı nedenlerle özel olarak dizayn edilirler.