Baştan Sona Cnc Yapımı

Bu bitmeye yakin haliydi bakiyorum bitmis halinin var mi diye yoksa yarin onuda atarim

Sanıyorum forumda, doğal masif ahşap malzeme ile yapılan ilk router örneği. Bu nedenle ayrı bir konu başlığını hakediyor. Zamanınız olur ve ayrıntılı paylaşabilirseniz, yararlanacak arkadaşlar da olacaktır. Ahşap malzeme ile üretilmiş olmasının iyi ve varsa kötü yanları, ağacın cinsi, işlemden geçmişse (emprenye, fırın) gibi özellikleri de katkı sağlayacaktır.

Son zamanlarda pek kullanılmıyorsa da forumda düşük maliyeti nedeni ile yönelinen MDF routerlar vardı. MDF, küçük taneli yapısı ve yapıştırıcı ile oluşturulması nedeni zayıf, esneyebilen ve sıvılara karşı dayanıksız bir malzeme. Kaliteli kontrplak (plywood) ise ahşaba daha yakın bir malzeme.
 
Son düzenleme:
Valla güzel olmuş. Sadece önümüz yaz. O ahşaplar yazın hareketlenecek. Mümkünse teak yağı gibi bir yağ sür. Böylece fazla NEM almamış olur, hareket etmez ahşap.
 
Bunlar firinlanmis çam agaci mdf kullanmadik sadece ust tablada var . Tasiyicilar dahil hepsi ahsap. Bizde dusunduk en azindan tasiyicilari metal kullanabilirmiyiz diye o zamanda orjinalligi gidecekti. Su anda eksenlerde hic bir kayma yok ve cok saglam .

Biz bunu okulda yaptik ben Elektrik ogretmeniyim mekanik aksamini mobilya hocalarim yapti o yuzden co saglam ve kullanisli bir makina ortaya cikti
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar tasarımı beğenmenize sevindim.Mor bağlantıları mutlaka koymam gerekiyor hareketli kısımlar çok ağır olduğu için titreşim ve esnemeyi önemli ölçüde azaltacaktır.Toplasanız 2 boy 60 x 60 profil gider maliyet açısından sorun olacağını sanmıyorum. Borverk işlemi kesinlikle yapılacak imes sanayi sitesinde 7mt ye 3mt boyutları işleyebilen borverk buldum. Cnc projesini bu kadar ertelememin sebebi tamemen kaynak çekmelerinden korkmamdı. Baya bir araştırma yaptım ancak borverk işlemi yapılmadan rijit bir cnc yapmak çok zor hatta bu boyutlarda bir cihaz için imkansız.

Tasarımda dikkat ederseniz kırmızı kısımların yanlarındaki çizgiler borverk ile açılan 2.5mm derinliğinde krameyer dişli yatağı ve 25mm lineer kızak yatağını görebilirsiniz.Bu cnc de baş kısımda bir de dik cnc kısmı olacak (eğer başarabilirsem).Yani cihaz hem kesim için hemde delik makinası olarak kullanılacak dik işlemede yapacak.

Köprü tasarımı bitti resmi koyamadım yarın bir aksilik olmassa yayınlarım.Şasi için korkularım azalmışken şimde de köprü için kaynak işleminden doğacak çekmeler dönmeleri nasıl gideririm diye kara kara düşünmeye başladım. Köprü içinde borvek uygulanacak ancak eğimli yüzeyler fazla olduğundan başarılı olabilecek miyim bilemiyorum.

Arkadaşlar Elektronik ve mekanik kısımlar için sizlerden çok yardım alıcam inşallah yardımlarınızı esirgemessiniz.
 
Köprü ayakları için alüminyum mu yoksa çelik mi kullanılmalı? Genelde 20 mm alüminyum yapıyorlar ama çelikte de 10 mm yeterli olur mu
 
Yapacağın işe bağlı. Çelik saclar genelde yamuk oluyor. Düzeltmek zor. Ama aluminyumu cnc'de kolay taratatırsın tam düz yapmış olursun.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…