Bakım Mühendisi Neleri Bilmeli?

gareven

Üye
Katılım
14 Mar 2012
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba arkadaşlar ben mekatronik mühendisiyim.
2 ay önce bakım mühendisi olarak bir firmada işe başladım. Şu an için büyümekte olan bir firma, yatırımları ve büyüme hedefleri var. Otomasyona geçiş sürecindeyiz. Böyle olunca da bakım bölümüne, bilhassa mekatronik mühendisi olduğum için bana olan beklentiler artıyor. Ben de yeni mezun sayılırım, yaklaşık 1 yıllık bir deneyimim var.

İyi bir bakımcı olabilmek, yeni sitemler geliştirip devreye alabilmek, mevcut sistemleri iyileştirmek için bana ne gibi eğitimler almamı önerirsiniz?

PLC, PIC ve Solidwork gibi program tabanlarım var

bana neler önerirsiniz?

şimdiden çok teşekkürler...
 
E.M.O. Topraklama eğitimi ( Mekatronik mühendisleri alabilir mi bilmiyorum)
Firmanızda bulunan PLC modelinin eğitimi ( Rockwell, Siemens, Fatek v.s.)

İlk aklıma gelen eğitimler.
 
Topraklama eğitimine gitmene gerek yok. Bu işi EMO yetkili mühendisleri gelip cuzi ücret karşılığında yapacaklar.
Sahada kullanılan enstrumanlarını (sensor,switch,motor,sürücü,PLC,Scada,pnomatik,hidrolik,valf,piston...) tanıman gerekiyor hepsini çok iyi bilemezsin ama kullanılanların dökümanlarını temin et. PLC kullanılıyor ise veya kullanılacak ise en azından arıza tespiti yapabilecek kadar bunu bilmen gerekiyor. Merakta var ise devamı zamanla gelir. Makina üzerinde ilk etapta programlama çalışman tedirgin edebilir. Yedeklerini temin et ve çalışma seti oluştur. Herşeyi çok iyi bilemezsin ama herşey hakkında fikir sahibi olman gerekiyor. Mutlaka formenler vardır onları sıkı takip et. Aynı işi yapan bir mühendis var ise onun tutumu da senin gelişmende çok önemli olacaktır öğrenme sürecinde isen arayı çok iyi tutman gerekiyor.
 
malesef bizim departmanda başka mühendis yok ve fabrikda Siemens s7 200-300, omron, delta gibi çeşitli markalarda plc ler var. CNC Lazerler,Plazmalar, Abkantlar, Juaristiler, Kaynak robotları, Presler, Frezeler, Vinçler, Asenkron ve Servo motorlar, Katoforez Ünitesi....
 
kesinlikle step 7 ve microwin programlarını edinmelisin kardesim.Bunlardan step 7 s7 300 microwin s7 200 içindir.s7200 için ppı cable s7 300 için usb-adapter e ihtiyacın olucaktır.İşin hmi kısmı varsa Panel veya scada bunlara da hakım olman gerekir. Servo benim de en çok ilgi duyduğum ve genel olarak az bilinen bir kısım.Asenkron motorda hiç bir özellik yok.Yıldız üçgen baglamayı bılmen yeterli.Varsa bence önemli olan driver kontrolu ve parametresi öğrenmen.Son olarak sensor,valf ve diğer analog elemanları kullanmayı öğrenmen sana yarar sağlıyacaktır.İş yerine baskı yap ve ne gerekıyorsa aldır.senden deneyimli olan insanları mutlaka dinle.Basarılar dilerim.
 
Güzel Kardeşim,
Öncelikle, fabrikanda sorumlu olduğun prosesler vardır. o proseslerin nasıl çalıştığını öğrenebildiğin kadar iyi öğren(tüm aşamalarını). Bunu söylüyorum çünkü makina operatörü, işletmeden sorumlular, ve diğer sorumlular... kendi sorumluluğundaki hataları, sana yıkarlar(kendini doğru bir şekilde savunmanı sağlar.). Güzel şeyleri de kendine yüklemeyi çok severler. (Mümkün olduğunca dedikodu yapma.dürüst ol, adil olmaya çalış. kendi gözünle görmediğin, kendi kulağınla duymadığın şeylere inan ma ama acabamı diye de düşün! )
Çalıştığın insanların eğitimlerini, deneyimlerini, nasıl ve neye göre kararlar verirler çok çok iyi öğren. Her şey sadece işi öğrenmek değildir. İşin piskolojik tarafınıda gözden geçirmen gerekir.
İngilizce eksiğin varsa onu düzelt bir an önce.....(okuma, ve konuşma iyi olmalı . Sen konuşurken duyanlar etkilenmeli!)
Fabrikanda Kullanılan PLC, RTU, SCADA, sürücüler, sensörler lar ile ilgili kurslara git(kullanma kalvuzlarından ne için ve nasıl çalıştıklarını ) çok iyi öğrenmeye çalış. Fabrikanda olan tüm sistemlerin çalışma şeklini çok iyi öğrenmeye çalış. Önceden arızaları tahmin etmeye çalış ve ne olursa ne yapabilirim de gibi....
Birde bütün arızalara gidebildiğin kadar sende git.üstün başın yağ kir olsun çok yorul bunlara çok takma. Belki sen arızaları gidermekte sorumlu değilsin ama bu sana güven kazandıracak.
Şunu unutma proseslerin çalışmasını iyi bilirsen ve projeleri iyi okursan fabrikanda kıral olursun. Diğer söylediklerimi de iyi becerebilirsen en üstlere hızlı çıkarsın.
 
Son düzenleme:
Arkadaşım, herşeyi gözünde büyütme .Biraz tecrübe biraz azim birde işini seversen haledemiycek bakım yoktur.
 
yorma kendini, yapabildiğini yaparsın yetmediğin yerde bakım sözleşmesi yapılmasına ikna edersin şirketini gelen giden bakımcılardanda ucundan kıyısından birşeyler kaparsın. Madem yenisin burayı bir tecrübe sahası, referans olarak gör. İşimi kaybederim gözüyle bakma hiçbirzaman. Babamın bir sözü vardır 'Acemi nalbant gavur eşşeğinde öğrenir' der. Ve bende bunu uygulamışımdır. Saygılar :D
 

Forum istatistikleri

Konular
129,903
Mesajlar
931,173
Kullanıcılar
452,788
Son üye
erisik

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst