Bakır kabloda yalıtım ve kalite hariç Kullanım ömrü var mı?

ded17

Üye
Katılım
20 Eyl 2011
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
41
Bakır kabloda yalıtım ve kalite faktörleri hariç
kullanıma bağlı elektrik akımı geçmesi den dolayı uzun kullanım dan dolayı bir verimlilik güç kaybı direnç gösterme olayı var mı konuya hakip arkadaşlar cevaplarsa sevinirim . Yani atom seviyesinde bir gevşeklik gibi bir şeyler oluyor mu saydığım faktörler hariç
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bakir telin kimyasiyla oynamadigin surece telden akim gecti diye telde bir degisiklik olmaz.

Kablo izolasyonu bakirin hava ile temasini kestigi icin sadece acikta kalan kisimlar oksitlenir bu da toplam boya kiyasla onemnli bir degisiklik yaratmaz.
 
Merhaba. Üzerinden elektrik akımının sürekli geçmesinden dolayı değil de kuvvetli kimyasal aşındırıcılara (çok kuvvetli asitler, karbonik asit gibi zayıf asitler, vb.) dış yüzeyi açık olan bakır tellerde sözünü ettiğiniz bu tür değişimler söz konusu olur. Bu durumda kimyasal reaksiyonlarla bakır tel kesiti incelir, tel kesiti inceldiği için akım taşıma kapasitesi, birim kesitin omaj değeri orijinal halinden değişmiş olur. Yani fiziksel olarak bakır teller içinden elektronun geçişi, bu elektrik iletkenliği bakırın atomik yapısına hiçbir bir zararı veremez, ama kimyasal yoldan ona direk etkiyen kimyasal aşındırıcılar açık bakıra zarar verir, akım taşıma özelliğiyle mevcut fiziksel hali değişir.

Açıktaki bakır metalinde, havanın karbondioksiti ile nemi birleşip bakır yüzeyinde yeşil renkteki CuCO3 tabakasını oluşturur. Bu tabaka alüminyum oksit gibi yüzeyden koruyucu olamadığı için zamanla bakırın aşınmasına, bu oksitlenmenin durmadan ilerlemesine yol açar. Hatta bazen bir kenara atılmış ve kullanılmadan kalmış olan kablolar içindeki çok damarlı bakır tellerin bile yeşil bir katmanla bir boya tabakası gibi kaplanmış olduğu görülebilir. Bu tür kimyasal korozyona uğramış kablolar asla çok kritik uygulamalarda kullanılmamalıdır. Çünkü o yeşil tabaka bakır karbonat şeklinde bakırın kimyasal yoldan aşınmasının, havadaki su ve karbondioksitin birleşip karbonik asit olarak etkileşimiyle olan çok aşındırıcı korozyon sonucudur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…